Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ, ΚΥΠΡΟ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ Ο ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ



ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ, ΚΥΠΡΟ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ Ο ΕΧΘΡΟΣ
ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ...

Τρία χρόνια μετά την όξυνση της κρίσης του ελληνικού καπιταλισμού και την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης και παρά τα τρία μνημόνια, τα μεσοπρόθεσμα και τα αμέτρητα μέτρα τους, η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα είναι σε πολύ χειρότερο επίπεδο από το 2013. Τα όσα λένε τα μέλη του τρικομματικού κυβερνητικού θιάσου και οι αργυρώνητοι δημοσιογράφοι περί αναστροφής της κατάστασης, πλεονάσματα και επιστροφή στην ανάπτυξη αποτελούν απλά μαύρη προπαγάνδα για να υποστηρίξουν τις απάνθρωπες και αδιέξοδες πολιτικές τους.
Όνειρο θερινής νυκτός η ανάπτυξη
Η υποτιθέμενη βελτίωση της κατάστασης μετά το τρίτο μνημόνιο καθώς και η ανάπτυξη που συνεχώς υπόσχεται ο Σαμαράς και η τρικομματική του συμμορία έχουν αποδειχτεί όνειρα θερινής νυκτός. Η ύφεση συνεχίζεται για πέμπτη συνεχή χρονιά (μόνο το 2012 το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 15 δις ευρώ), ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις ελληνικές και ξένες (ΦΑΓΕ, Coca Cola κλπ) εγκαταλείπουν τη χώρα ενισχύοντας τις ατέλειωτες στρατιές ανέργων, παρά τον εξευτελισμό του βασικού μισθού και την ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Οι μόνοι επενδυτές που εμφανίστηκαν είναι ο διάφοροι αετονύχηδες που έρχονται να αγοράσουν κοψοχρονιά ότι δημόσιο έχει απομείνει στην Ελλάδα. Το δημόσιο χρέος αντί να μειώνεται αυξάνεται και για φέτος υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 319 δις ευρώ (170% του ΑΕΠ), ενώ ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση με το ιδιωτικό χρέος, δηλαδή των επιχειρήσεων και τω νοικοκυριών. Η συνεχής κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας σημαίνει ότι τρόικα εσωτερικού και εξωτερικού ετοιμάζονται ήδη για νέα μνημόνια πολύ σκληρότερα, παρ’ όλο που κι αυτά είναι καταδικασμένα να αποτύχουν αφού αιτία για την κρίση δεν είναι οι κατακτήσεις των εργαζομένων και της νεολαίας αλλά η τεραστίων διαστάσεων κρίση και η χρεοκοπία του καπιταλισμού σε παγκόσμιο επίπεδο και ιδιαίτερα του ελληνικού.
Χρεοκοπία και Μνημόνιο στην Κύπρο, βαθαίνει η κρίση στην ΕΕ
Οι τραγικές εξελίξεις στη Κύπρο απέδειξαν ότι ο «μονόδρομος» της ΕΕ και του ευρώ (που στο όνομα της παραμονής μας σε αυτά πέρασαν τα μνημόνια και τα μέτρα) μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερα πράγματα από ότι στην Ελλάδα. Αυτοί που τόσο καιρό μιλούσαν για άτακτη χρεοκοπία και απώλεια των καταθέσεων σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, με την απόφαση του eurogroup (υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης) τα επέβαλαν στην Κύπρο για να παραμείνει στο ευρώ! Ακόμα μέσω του προέδρου του eurogroup, Ντάισενμπλουμ διαμήνυσαν ότι η περίπτωση της Κύπρου θα χρησιμοποιηθεί σαν οδηγός για άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το τραπεζικό τους σύστημα. Τεράστιες ευθύνες έχει και η εγχώρια τρικομματική συμμορία που όχι μόνο  υπερψήφισε στο eurogroup αυτή την καταστροφή και δουλοποίηση του κυπριακού λαού, αλλά υποστήριξε και τον άθλιο εκβιασμό των Ευρωπαίων απέναντι στην Κύπρο.
Πέρα από τη χρεοκοπία του κυπριακού καπιταλισμού ο οποίος ήταν αναπόφευκτος, φαίνεται πια ξεκάθαρα και η δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΕΕ, που βλέπει τις χώρες-μέλη της να χρεοκοπούν η μία μετά την άλλη. Η απόφαση του eurogroup είναι βαθιά εκδικητική απέναντι στην Κύπρο που τόλμησε να πει όχι στην αρχική πρόταση για το κούρεμα των καταθέσεων, είναι μια ωμή καταπάτηση κάθε έννοιας εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας. Με αυτόν τον τρόπο θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα και στους λαούς των άλλων χωρών, ότι η δημοκρατία σταματάει εκεί που αρχίζουν τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Είναι όμως και μια απόφαση που αποσταθεροποιεί ακόμα περισσότερο την ΕΕ, αφού σπάει για πρώτη φορά το ταμπού των καταθέσεων και πληγώνει ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία της.
Η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση στο εκτελεστικό απόσπασμα
Το σχέδιο Αθηνά είναι η αρχή του νέου γύρου επίθεσης της κυβέρνησης στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση. Στην τελική του μορφή, καταργεί ή συγχωνεύει 129 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ ενώ δίνει μεταβατικό χαρακτήρα σε 26 τμήματα, τα οποία θα κλείσουν το 2018. Βασικές επιπτώσεις του είναι:
1. Καταστροφή του εκπαιδευτικού μηχανισμού (κτήρια, υποδομές, προσωπικό κ.α.) και  δραματική υποβάθμιση του επιπέδου της μόρφωσης της νεολαίας.
2. Μείωση του αριθμού των εισακτέων και συνολικά του αριθμού των φοιτητών.
3. Μείωση του αριθμού των καθηγητών και των εργαζομένων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.
4. Κατάργηση και τυπικά των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων.
Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν το Φλεβάρη και απλώθηκαν σε όλη τη χώρα, παρά τις σημαντικές αδυναμίες τους, συνέβαλλαν στο να καθυστερήσει το σχέδιο, αλλά και να γίνουν οι όποιες αλλαγές σε αυτό. Ωστόσο και το σχέδιο Αθηνά και η υπόλοιπη επίθεση στην εκπαίδευση επικρέμεται πάνω από τα πανεπιστήμια και τους φοιτητές. Με το νόμο Διαμαντοπούλου, συγχωνεύσεις και καταργήσεις μπορούν να γίνουν ανά πάσα στιγμή με προεδρικά διατάγματα και με αποφάσεις των Συμβουλίων Διοίκησης! Η κυβέρνηση και η τρόικα είναι αποφασισμένες να συρρικνώσουν κι άλλο την εκπαίδευση, να επιβάλλουν δίδακτρα σε όσες σχολές μείνουν ανοιχτές, να διαλύσουν ακόμα περισσότερο τα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα, να καταργήσουν και ουσιαστικά το άσυλο και το φοιτητικό συνδικαλισμό, να προχωρήσουν δηλαδή στην ολοκληρωτική καταστροφή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η πρόταση Στυλιανίδη για μετοχοποίηση του 49% των ΑΕΙ και ΤΕΙ και «αξιοποίησής» του από ιδιώτες δείχνει ξεκάθαρα το τι έρχεται.
Εκτός αυτού οι σχολές έχουν ήδη αρχίσει να έρχονται αντιμέτωπες με τις οδυνηρές συνέπειες της κρίσης και την κάθετη μείωση των δαπανών (60% την τελευταία τριετία)Αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι ο ξαφνικός θάνατός της εκπαίδευσης και η βίαιη προσαρμογή της στην πραγματικότητα του χρεοκοπημένου ελληνικού καπιταλισμού.
Φτώχεια, ανεργία και καταστολή το μέλλον που μας ετοιμάζουν
Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για τη νεολαία έξω από την εκπαίδευση. Η επίσημη ανεργία έχει φτάσει στο 27% (η πραγματική στο 32-33%) ενώ για τους νέους στο 60%. Τα νούμερα είναι σοκαριστικά, αλλά ακόμη πιο σοκαριστικό είναι το συμπέρασμα που βγαίνει από αυτά. Η γενιά μας για την κυβέρνηση, την τρόικα και τον ελληνικό καπιταλισμό, απλά περισσεύει. Για τη σημερινή νεολαία η αμορφωσιά, η φτώχεια και η εξαθλίωση θα είναι μια μόνιμη κατάσταση, αν δεν ανατρέψουμε την επίθεση. Επειδή αυτή η κατάσταση δεν θα γίνει για πολύ ακόμα ανεκτή  και γιατί έχουν χάσει κάθε δυνατότητα να πείθουν, καταφεύγουν στο τελευταίο τους όπλο, τη βία και την καταστολή. Κάθε μέρα η διακυβέρνησή τους βασίζεται και περισσότερο στα ΜΑΤ και τα δικαστήρια. Προσπαθούν να επιβάλλουν ένα κράτος «έκτακτης ανάγκης» που θα επεμβαίνει όλο και πιο ωμά σε κάθε αγώνα και προσπάθεια αντίδρασης για να διατηρεί «το νόμο και την τάξη» των τραπεζιτών, των καπιταλιστών και των τοκογλύφων-δανειστών.
Ανυπακοή, εξέγερση παντού!
Όλοι στους δρόμους και τις πλατείες να τους σταματήσουμε
Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να αξιοποιήσει όλες τις παραδόσεις που έχει, αλλά και να βελτιώσει τα προβλήματά του, γιατί αυτή τη φορά απέναντί μας δεν έχουμε απλά ένα νόμο για την εκπαίδευση αλλά τα μνημόνια, την κυβέρνηση και την τρόικα. Οι αγώνες των τελευταίων χρόνων, οι τεράστιες γενικές απεργίες, το κίνημα των πλατειών, μας έχουν δώσει πολύτιμες εμπειρίες. Ο καταποντισμός των αστικών-μνημονιακών δυνάμεων, η πολιτική κρίση που κάθε μέρα μεγαλώνει αλλά και οι λαοί της γύρω περιοχής (Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος, Ιταλία) που έχουν μπει σε δυναμικούς αγώνες συνθέτουν ένα τοπίο ευνοϊκό για την περαιτέρω ανάπτυξη του κινήματος.
Οι κινητοποιήσεις απέναντι στο σχέδιο Αθηνά ανέδειξαν κάποια αντανακλαστικά του κινήματος απέναντι στην επίθεση στην εκπαίδευση. Ωστόσο ανέδειξαν και χτυπητές αδυναμίες του κινήματος, κυρίως στο επίπεδο της αυτοοργάνωσης, του συντονισμού αλλά και ενός συνολικού πολιτικού σχεδίου για την σύγκρουση με την κυβέρνηση, τα μνημόνια και σε τελική ανάλυση με τον καπιταλισμό που απειλεί να μας αφανίσει. Χρειάζεται να παλέψουμε κατ’ αρχήν για την απόκρουση της επίθεσης στην εκπαίδευση, για την ανατροπή του Σχεδίου Αθηνά και του νόμου Διαμαντοπούλου, για την αύξηση των δαπανών για την παιδεία. Αυτά όμως δε φτάνουν, χρειάζεται μια ολομέτωπη σύγκρουση με τη χουντική συγκυβέρνηση και την τρόικα. Μια Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας, μια εξέγερση που  θα επιβάλλει ένα πρόγραμμα σωτηρίας για την ικανοποίηση των αναγκών, της νεολαίας, των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων ενάντια στα μνημόνια και την κρίση.

- Να φύγουν τώρα συγκυβέρνηση, τρόικα και οι υπεύθυνοι της χρεοκοπίας
- Άμεση κατάργηση των μνημονίων και των μέτρων τους.
- Διαγραφή του χρέους.  Έξοδο από την ΕΕ και το Ευρώ.
- Εθνικοποίηση των τραπεζών και των τομέων-κλειδιά της οικονομίας, χωρίς αποζημίωση και κάτω από εργατικό έλεγχο
- Κάτω τα χέρια από την Δημόσια, Δωρεάν Παιδεία. Αύξηση των δαπανών
- Κατάργηση του σχεδίου Αθηνά και όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ