Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αλληλεγγύη σε μετανάστες και πρόσφυγες



Πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο
Περισσότερο από μισό εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες (το μεγαλύτερο κύμα από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου) έφθασαν στην Ευρώπη το 2015, διασχίζοντας τη Μεσόγειο. Περίπου 3000 από αυτούς πέθαναν ή αγνοούνται ακόμη, ανάμεσα τους πολλά παιδιά. Ο 3χρόνος Αϊλάν, ο οποίος ξεβράστηκε νεκρός στα παράλια της Αλικαρνασσού, είναι ένα από τα χιλιάδες θύματα που στην προσπάθεια τους να διαφύγουν από την μέγγενη του πολέμου και της φτώχειας, βρήκαν τραγικό θάνατο στον πάτο του Αιγαίου, ενώ μόλις λίγες μέρες πριν, σε συμπλοκή ανάμεσα σε λιμενικό της FRONTEX και σε δουλεμπορικό, έχασε τη ζωή του από πυροβόλο όπλο ανδρών της FRONTEX ένας 17χρονος πρόσφυγας.  Όμως, ακόμη και για όσους καταφέρουν να φτάσουν στα ελληνικά νησιά,
οι συνθήκες που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι άθλιες. Ανύπαρκτοι χώροι διαμονής, ανυπαρξία συνθηκών στοιχειώδους υγιεινής, τεράστια έλλειψη επισιτισμού, τεράστιες ουρές αναμονής για την διευθέτηση των χαρτιών τους, ξύλο και βρισιές από την αστυνομία.
Υπαίτιοι για αυτή την καταστροφή και αυτούς τους θανάτους δεν είναι άλλοι από τους Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, το ΝΑΤΟ και την πολεμοκάπηλη πολιτική τους.  Παρά τις μεγάλες παραστάσεις δραματικής ηθοποιίας από Ευρωπαίους (και μη) αξιωματούχους για το χαμό όλων αυτών των ανθρώπων , είναι γεγονός πως οι πολεμικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, που οι ίδιοι προκάλεσαν, σε Αφρική και Μέση Ανατολή (Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη, Ερυθραία, Νιγηρία κ.α.)  είναι  η κυριότερη αιτία του μεταναστευτικού κύματος. Με το ένα χέρι σκουπίζουν τα κροκοδείλια δάκρυα τους μπροστά στις κάμερες, ενώ με το άλλο υπογράφουν σιχαμερές συμφωνίες για νέες επεμβάσεις στη Λιβύη (την οποία υπέγραψε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ). Παράλληλα, και με διάφορα προσχήματα («υπερχείλιση» μεταναστών, καταπολέμηση των «διακινητών δουλεμπόρων – τρομοκρατών» κλπ), αποφασίζουν την επιπλέον ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής προσφύγων και μεταναστών (FRONTEX, Europol κλπ), οπού με επεμβάσεις κατάληψης και καταστροφής των δουλεμπορικών σκαφών, μετατρέπουν την Μεσόγειο σε ένα υγρό νεκροταφείο, προβαίνουν σε  αυστηροποίηση των διαδικασιών απόκτησης ασύλου και σε διαδικασίες επαναπατρισμού fast-track, ενώ μυστικό δεν αποτελεί η δημιουργία, στα νότια παράλια της Ευρώπης, μια τεράστιας αλυσίδας στρατοπέδων συγκέντρωσης, για την φυλάκιση («φιλοξενία» κατά την επαίσχυντη ρητορική τους!) των μεταναστών.
Μπροστά στις «λύσεις» που προτείνουν οι δολοφόνοι της Ε.Ε-ΝΑΤΟ και απέναντι στα παπαγαλάκια των ΜΜΕ και των μνημονιακών που προσπαθούν να πείσουν την ελληνική κοινωνία με επιχειρήματα όπως η «αποσταθεροποίηση» και τα πλήγματα στον ελληνικό τουρισμό, εμείς, νέοι/ες, φοιτητές/τριες, εργαζόμενοι/ες, άνεργοι/ες, πρέπει με τη δική μας κινητοποίηση και οργάνωση, με επιτροπές και δομές αλληλεγγύης, να κάνουμε δικό μας θέμα την έμπρακτη υποστήριξη των προσφύγων και των μεταναστών. Να ξεσηκωθούμε ενάντια στις ρατσιστικές, ιμπεριαλιστικές, κατασταλτικές πολιτικές -απαραίτητο συμπλήρωμα της δικτατορίας των τραπεζιτών και του μεγάλου κεφαλαίου- που θέλουν τους εργάτες -ντόπιους και μετανάστες- θυσία στο βωμό της κρίσης του σαπισμένου καπιταλιστικού τους συστήματος.

Να παλέψουμε για:
- τη δημιουργία επιτροπών και ομάδων εργατικής - κοινωνικής αλληλεγγύης, που θα σταθούν έμπρακτα στο πλευρό των μεταναστών προσφύγων.
-την άμεση δημιουργία αξιοπρεπών δομών υποδοχής, με επαρκή εξοπλισμό και προσωπικό, για να δίνονται γρήγορα όλα τα απαραίτητα έγγραφα.

-την άμεση κατάργηση της ρατσιστικής συνθήκης «Δουβλίνο 2» - Διάλυση της
FRONTEX
- σύνορα ανοιχτά για όλους τους εργάτες, όχι για τους τραπεζίτες και το κεφάλαιο