Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανακοίνωση για το no-border



 Την προηγούμενη Παρασκευή, στις 15 Ιούλη ξεκίνησε στο χώρο του ασύλου του ΑΠΘ, το No Border Camp. Πρόκειται για ένα camp το οποίο διοργανώνεται από αγωνιστές, αλληλέγγυους από διάφορες χώρες καθώς και μετανάστες-πρόσφυγες. Το camp πραγματοποιούνται συζητήσεις και δράσεις για το θέμα του προσφυγικού/μεταναστευτικού, που απασχολεί όχι μόνο την ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή κοινωνία. Στις συζητήσεις και στα δρώμενα της διοργάνωσης συμμετέχουν και αρκετοί πρόσφυγες και μετανάστες από τη Συρία, Β. Αφρική, Κουρδιστάν κτλ.
Πριν καν στηθεί και ξεκινήσει το No Border, υπήρξαν έντονες επιθέσεις από τον πρύτανη του ΑΠΘ Μήτκα, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Μπουτάρη, τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ενορχηστρωμένες από τα ΜΜΕξαπάτησης, ανάγοντας το σε θέμα μεγίστης σημασίας για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Είναι οι ίδιοι που πριν λίγους μήνες υπερηφανεύονταν για την υποψηφιότητα των κατοίκων συνοριακών νησιών για το νόμπελ ειρήνης και τώρα λασπολογούν, λοιδορούν και επιτίθονται στους ανθρώπους που ήταν εκεί. Υποστηρίζουν ότι το no-border camp καταστρέφει το πανεπιστήμιο, παραβλέποντας φυσικά όλα τα κολοσσιαία προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι μνημονιακές πολιτικές τα τελευταία χρόνια.
Προσπαθούν να μας πείσουν ότι την ίδια στιγμή που το πανεπιστήμιο δεν έχει ούτε τα στοιχειώδη για μια αξιοπρεπή λειτουργία, που οι περικοπές και η παντός είδους «λιτότητα» βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, την ίδια στιγμή που παλιοί και νέοι μνημονιακοί, απαξιώνουν και καταστρέφουν την εκπαίδευση στο βωμό της «ανάπτυξης» και της αποπληρωμής του δημόσιου χρέους, είναι οι μερικές εκατοντάδες κατασκηνωτές στο χώρο του ΑΠΘ (με αυτοοργανωμένες ομάδες καθαριότητας και περιφρούρησης του χώρου) αυτοί που εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργιά του ιδρύματος. Στην ουσία ο πρύτανης σε πλήρη σύμπλευση με τους μνημονικούς, υπερασπίζει την συνέχιση της «λειτουργιάς» του ΑΠΘ κάτω από τον ζυγό των μνημονίων. Καθημερινά ζητούν από τον εισαγγελέα να δώσει εντολή στην αστυνομία ώστε αυτή να εκκαθαρίσει, με τον γνωστό τρόπο που κάνει πάντα, τους χώρους του πανεπιστημίου.
Αυτή η επίθεση όμως δεν είναι τυχαία. Μόνιμη επιδίωξη όλων των κυβερνήσεων της τελευταίας 20ετίας είναι το ξεπούλημα των πανεπιστημίων σε ιδιώτες και η επιβολή διδάκτρων. Σήμερα η κατάσταση βέβαια είναι αρκετά διαφορετική, και βασικός τους στόχος δεν είναι απλώς η ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ-ΤΕΙ, αλλά η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συρρίκνωση τους, ακόμα και παντελής διάλυση τους. Σε μια χρεοκοπημένη οικονομία –όπως είναι η ελληνική-  η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι μια πολυτέλεια που δεν χρειάζεται.  Έτσι, το πανεπιστήμιο που θα απομείνει μετά την καταστροφή των μνημονίων πρέπει να είναι ελκυστικό για τους ιδιώτες-επιχειρηματίες. Φυσικά, σε ένα τέτοιο πανεπιστήμιο δεν χωράνε κοινωνικοί αγώνες, δομές αλληλεγγύης-αντίστασης και καταλήψεις. Βασική προϋπόθεση για την προσαρμογή στην νέα πραγματικότητα είναι η κατάργηση του ασύλου.
Το άσυλο και οι αγώνες που διενεργούνται μέσα και έξω από αυτό είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο η τριτοβάθμια εκπαίδευση παρέμεινε μέχρι και σήμερα δωρεάν και κανένας νόμος, κανένας υπουργός δεν κατάφερε να μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε Ανώνυμες Εταιρείες απευθυνόμενες στα παιδιά των πλουσίων. Για αυτό το λόγο θέλουν να ξεμπερδεύουν με τα πανεπιστήμια όσο γίνεται πιο γρήγορα, και ο δούρειος ίππος για να το κάνουν αυτό είναι οι επιθέσεις και τα χτυπήματα στους αγώνες και το πανεπιστημιακό άσυλο.
Η επίθεση στο no-border camp όμως έχει και ένα άλλο πρόσωπο. Πηγάζει από τη γενικότερη πολιτική της χώρας μας και της ΕΕ στο θέμα του μεταναστευτικού/προσφυγικού, με την μετατροπή της ΕΕ σε φρούριο, στα σύνορα του οποίου πνίγονται και δολοφονούνται χιλιάδες μετανάστες ενώ στο εσωτερικό οι λαοί της στενάζουν από την λιτότητα, την κατάργηση δικαιωμάτων  και την καταστολή. Αυτό δείχνει άλλωστε η αγωνιά των Ευρωπαίων αξιωματούχων και της κυβέρνησης, για το ενδεχόμενο μη τήρησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τις ροές των προσφύγων, κάτι που θα «δημιουργούσε ρήγμα» στο φρούριο τους .
Απέναντι σε όλους αυτούς που κουνάνε το δάκτυλο σε πρόσφυγες και αγωνιστές, κάνουν λόγο για άνδρο ανομίας χύνοντας το ρατσιστικό τους δηλητήριο και επί της ουσίας θέλουν να καταργήσουν τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και να μετατρέψουν τα πανεπιστήμια σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον πρέπει να απαντήσουμε με τον αγώνα και την αλληλεγγύη μας, για το σταμάτημα του αυτής της πολιτικής. Πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια στην κατάργηση του ασύλου και το ξεπούλημα των πανεπιστημίων. Να δημιουργήσουμε δομές αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες, να σταματήσουμε τον πόλεμο. Τέλος, χρειάζεται αγώνας ενάντια στην ΕΕ-φρούριο και τις μνημονιακές πολιτικές και κάθε παλιό και νέο μνημονιακό.

·                    ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ
·                    ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ