Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Πολυτεχνείο πιο επίκαιρο από ποτέ !

ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ - ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΠΑΝΤΟΥ
ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

Όλοι/ες στην πορεία για την επίσκεψη Ομπάμα την Τρίτη 15/11
και στην πορεία του Πολυτεχνείου στις 17/11

Τα τελευταία 6 μνημονιακά χρόνια, τα ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι αντιμέτωπα με μια πρωτοφανή υποχρηματοδότηση (80% από το 2009). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλά κομμάτια (ή και ολόκληρα τμήματα) των ΑΕΙ-ΤΕΙ να απειλούνται άμεσα με «ξαφνικούς θανάτους»-κλεισίματα λόγω αδυναμίας λειτουργίας τους (βλ. εστίες ΤΕΙ Θεσσαλονίκης). Η λύση που προτείνουν πρυτάνεις και κυβέρνηση είναι η μείωση των φοιτητών και η επιβολή διδάκτρων, για την «αυτονόμηση» υποτίθεται των ΑΕΙ-ΤΕΙ από το κράτος, λες και ευθύνεται ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας τους για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται και όχι το πετσόκομμα που έχουν υποστεί οι προϋπολογισμοί για να κερδίζουν οι τραπεζίτες, οι τοκογλύφοι και οι αετονύχηδες εργολάβοι!

Τα δίδακτρα είναι μια πάγια επιδίωξη των κυβερνήσεων των τελευταίων 25 χρόνων. Ο λόγος που ως τώρα δεν έχουν εφαρμοστεί είναι ότι το φοιτητικό κίνημα αντιστάθηκε δυναμικά. Σήμερα για αυτούς τα δίδακτρα, είναι πιο επιτακτικά από ποτέ. Αποτελούν εντολή από την Ε.Ε. και τον Ο.Ο.Σ.Α και βασική επιδίωξη των ντόπιων καπιταλιστών και δοσίλογων, αφού τους είναι αδιανόητο σε μια οικονομία σαν την ελληνική να υπάρχει δωρεάν εκπαίδευση.
Το Πολυτεχνείο πιο επίκαιρο από ποτέ
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου μοιάζει σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ. Τότε το φοιτητικό κίνημα, μαζί με το εργατικό, εξεγέρθηκαν ενάντια στη χούντα. Σήμερα, 43 χρόνια μετά, οι φοιτητές καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια ολομέτωπη επίθεση, στην εκπαίδευση, τα εργασιακά μας δικαιώματα και στην ίδια μας τη ζωή. Το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά που επιθυμεί διακαώς να ψηφίσει η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το επόμενο διάστημα και το οποίο θα φέρει μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας πρέπει να μας βρει απέναντί του! Και αυτό γιατί μας αφορά περισσότερο από τον καθένα, καθώς είμαστε αυτοί που θα δουλεύουμε για 200€ (και αν) το μήνα και ανασφάλιστοι, που δε θα έχουμε καμία φωνή/δύναμη απέναντι στον εργοδότη, που θα μας στερούν το δικαίωμα των δικαιωμάτων, της αντίδρασης και της διεκδίκησης.
Οι χούντες πέφτουν με αγώνες και εξεγέρσεις
Τότε το φοιτητικό κίνημα είχε απέναντί του μια αμερικανοκίνητη στρατιωτική χούντα. Σήμερα μπορεί να μην έχουμε τανκς στους δρόμους αλλά έχουμε κάτι εξίσου δύσκολο και επικίνδυνο να αντιμετωπίσουμε. Ένα πλήθος από μηχανισμούς ελέγχου της οικονομίας και της κοινωνίας (τρόικα- θεσμοί κτλ) τους ξένους και εγχώριους τοκογλύφους-δανειστές και το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης που προσπαθεί να επιβάλει τα μνημόνια στην ελληνική κοινωνία με τη βία των ΜΑΤ και τα δικαστήρια. Με την επιβολή του 3ου Μνημονίου ο αγώνας γίνεται πιο επιτακτικός από ποτέ. Για να μπορέσουμε να ζήσουμε αξιοπρεπώς, για να έχουμε δημόσια-δωρεάν εκπαίδευση-υγεία-ασφάλιση, για την επαναφορά όλων των δικαιωμάτων και των ελευθεριών που μας κατάργησαν, πρέπει να βγούμε όλοι στον αγώνα!
Η μάχη που πρέπει να δώσουμε σήμερα δεν είναι απέναντι στην χούντα των συνταγματαρχών, αλλά ενάντια σε μια νέα χούντα το ίδιο σκληρή και απάνθρωπη. Την χούντα των μνημονίων, που δε διστάζει να κλείσει σχολεία και ΑΕΙ-ΤΕΙ, να επιβάλλει δίδακτρα και κάθε λογής αντισυνταγματικά μέτρα, που κλείνουν νοσοκομεία και καταδικάζουν χιλιάδες σε θάνατο, που μειώνουν μισθούς, συντάξεις και καταργούν κάθε είδους δημοκρατικά και εργασιακά δικαιώματα. Την Χούντα της ΕΕ και του Ευρώ που επιβάλλει με πραξικοπηματικό τρόπο την διακυβέρνηση της χώρας από δικά της πειθήνια όργανα, όπως είναι η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις.
Βυθίζουν στον πόλεμο και την απόγνωση ολόκληρο τον πλανήτη
Όσο  η κρίση του παγκόσμιου καπιταλισμού «βαθαίνει» ερχόμαστε όλο και πιο κοντά σε εκτεταμένες πολεμικές συγκρούσεις, ακόμα και σε ένα τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Με τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να έχουν πλέον ανοιχτά τρία θερμά μέτωπα (Συρία, Ουκρανία, ΝΑ Ασία-Ειρηνικός Ωκεανός). Αυτό επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά το αδιέξοδο του καπιταλιστικού συστήματος, ότι η κρίση δεν είναι πλέον διαχειρίσιμη και πως τους έχουν τελειώσει οι λύσεις οικονομικού χαρακτήρα με αποτέλεσμα να καταφεύγουν στον πόλεμο.
Η σύγκρουση στην Συρία δείχνει ξεκάθαρα πλέον πως είναι αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν όλα τους τα όπλα για να επιβληθούν στους αντιπάλους τους, με τα ολέθρια αποτελέσματα στους λαούς της περιοχής. Ο ανταγωνισμός των βασικών παικτών  αυτού του αιματηρού και επικινδύνου παιχνιδιού «ΗΠΑ μαζί με ΕΕ εναντίον της Ρωσίας και της Κίνας» έχει χτυπήσει κόκκινο . Με την εκρηκτική αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής και την κλιμάκωση του πολέμου η κατάσταση γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη για όλους μας. Το στοίχημα του «παιχνιδιού» (τα εξαιρετικά μεγάλα αποθέματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και γαιανθράκων της περιοχής) έχει ανεβεί τόσο πολύ, όπου πλέον κανένας μεγάλος ιμπεριαλιστής δεν μπορεί να υποχωρήσει από τις διεκδικήσεις του, γιατί αυτό θα σημαίνει μια σειρά από υποχωρήσεις στο παγκόσμιο οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο. Έτσι η απειλή του παγκόσμιου πολέμου γίνεται σήμερα ακόμα πιο τρομακτική για το μέλλον της ανθρωπότητας, εξαιτίας της τεράστιας κρίσης και του σαπίσματος του καπιταλιστικού συστήματος.
Στο πλαίσιο της σκλήρυνσης της στάσης τους στην Συρία, στις 15 Νοέμβρη επισκέπτεται ο  πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα τη χώρα μας. Δεν είναι καθόλου τυχαία η συγκεκριμένη χρονική στιγμή που επέλεξε ο βασικός εγκληματίας της υδρογείου για να έρθει στην Ελλάδα. Η επίσκεψη είναι περισσότερο μια διαπραγμάτευση που απαιτεί από την Ελληνική κυβέρνηση κάθε δυνατή «διευκόλυνση», την πλήρη παραχώρηση των ΝΑΤΟϊκών βάσεων στην πολεμική εμπλοκή των ΗΠΑ στη Συρία. Η επικινδυνότητα αυτής της συνάντησης είναι μεγάλη καθώς θα φέρει ακόμα πιο κοντά την χώρα μας στον πόλεμο. Έκτος από τα παραπάνω η παρουσία Ομπάμα στην Αθήνα προσβάλλει το εξεγερτικό μήνυμα του εορτασμού του Πολυτεχνείου.
Για όλους αυτούς τους λόγους είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου στην Ελλάδα, την Ευρώπη και σε όλη την περιοχή να δώσουμε νέα πνοή στο αντιπολεμικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα και να υποδεχτούμε με ένα μαζικό κίνημα τον πολεμοκάπηλο και σφαγέα «πλανητάρχη». Στην κοινή, διεθνιστική πάλη των λαών, ενάντια στον πόλεμο και τους ιμπεριαλιστές εμπρηστές του, ενάντια στις ντόπιες κυβερνήσεις και αστικές τάξεις που τους υπηρετούν.
Δεν θα το επιτρέψουμε! Όλοι στον Αγώνα
Να παλέψουμε για το χτίσιμο ενός μαζικού και μαχητικού φοιτητικού κινήματος, που όπως τον Νοέμβρη του 1973, θα παίξει το ρόλο του πυροδότη μιας γενικευμένης εξέγερσης ολόκληρης της κοινωνίας. Απέναντι σε όλα αυτά που μας επιφυλάσσουν και στις επιθέσεις που έρχονται, εμείς να συγκροτήσουμε παντού επιτροπές δράσης που θα συμμετέχουν όλοι όσοι εναντιώνονται στον νέο εργασιακό νόμο και τα μνημόνια. Μέσα από τις συνελεύσεις μας να πάρουμε αγωνιστικές αποφάσεις, να πραγματοποιήσουμε καταλήψεις στις σχολές μας, αποκλεισμούς δρόμων και δημοσίων κτηρίων, να γνωστοποιήσουμε τα αιτήματα και τις δράσεις μας στην υπόλοιπη κοινωνία και να συνεχίσουμε με κάθε αναγκαία μορφή πάλης σε αυτόν τον αγώνα για την απαλλαγή από τα μνημόνια και όλους τους παλιούς και νέους μνημονιακούς.
·         Να μην περάσει ο νέος νόμος για τα Εργασιακά
·         Κάτω η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Κατάργηση των μνημονίων
·         Καμία εμπλοκή της Ελλάδας σε επεμβάσεις ή πολεμικές συγκρούσεις
·         Να κλείσουν οι βάσεις. Έξω το ΝΑΤΟ απ’ το Αιγαίο

·         Έξω από ΝΑΤΟ, ΕΕ και κάθε ιμπεριαλιστικό οργανισμό


Όλοι/ες στην πορεία του Πολυτεχνείου στις 17/11:

Αθήνα: 14:30 πλατεία κλαυθμώνος


Θεσσαλονίκη: 17:00 Πολυτεχνείο 


Ιωάννινα: 18:00 Δόμπολη