Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΕΑ «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ»-ΤΕΡΑΤΑ Κάτω τα χέρια από τη Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση


Η –για λίγους μήνες ακόμα- καταστροφική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ολοκληρώνει το «έργο» της στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προχωρώντας σε μπαράζ συγχωνεύσεων πανεπιστημίων, ΑΕΙ και ΤΕΙ, δημιουργώντας νέα πανεπιστήμια εκτρώματα, και μάλιστα με διαδικασίες express.  Το αμέσως επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση σκοπεύει να νομοθετήσει:
Α)Τη συγχώνευση του ΤΕΙ Θεσσαλίας με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Β)Την τριχοτόμηση του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και τη συγχώνευση ενός κομματιού του με το ΕΚΠΑ, ενός άλλου με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και του τρίτου κομματιού με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο που αφορά και τις 2 παραπάνω συγχωνεύσεις τη Δευτέρα 14/1. Μάλιστα στο ίδιο νομοσχέδιο περιέχεται και η διάσπαση του ΦΠΨ της Φιλοσοφικής Αθήνας και σε τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο αυτό μια βδομάδα πριν την ψήφιση περιέχεται η θέσπιση του προσοντολογίου στους εκπαιδευτικούς, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο το διορισμό τους.
Γ)Τη συγχώνευση των 3 ΤΕΙ της βορείου Ελλάδας (ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Ας μην ξεχνάμε ότι οι συγχωνεύσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες (ΤΕΙ Αθήνας με ΤΕΙ Πειραιά, ΤΕΙ Ηπείρου με Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με Ιόνιο Πανεπιστήμιο). Παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασίες για την "μετατροπή" και άλλων ΤΕΙ σε πανεπιστήμια (ΤΕΙ Κρήτης, ΤΕΙ Πελοποννήσου κ.α.)
Ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου καθώς και οι διοικήσεις των ιδρυμάτων δηλώνουν ότι πρόκειται για μεγάλη αναβάθμιση, καθώς – μεταξύ άλλων- θα δημιουργηθούν μεγάλα και σύγχρονα  πανεπιστήμια, θα ανέβει το επίπεδο σπουδών, θα, θα, θα…  Την ίδια στιγμή η ΝΔ που προβάρει το κυβερνητικό κουστούμι, ασκεί κριτική στις συγχωνεύσεις γιατί… δεν είναι αρκετά σκληρές! Ποια είναι όμως η αλήθεια;
1)          Δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά αναβάθμιση! Αντίθετα οι νέες σχολές που θα προκύψουν θα είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από τις προηγούμενες (όλοι γνωρίζουν ότι ήδη τα ΤΕΙ υπολειτουργούν λόγω της υποχρηματοδότησης και των περικοπών). Οι συγχωνεύσεις  δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ακόμα μνημονιακό μέτρο σαν αυτά που έχουν ψηφίσει όλες οι κυβερνήσεις από το 2010 και μετά. Στόχος τους για μια ακόμα φορά η συρρίκνωση του εκπαιδευτικού χάρτη, το κλείσιμο/ κατάργηση δεκάδων σχολών –τόσο ΤΕΙ όσο και ΑΕΙ- άρα και η εξοικονόμηση κρατικών κεφαλαίων που θα πήγαιναν σε αυτά με στόχο την αποπληρωμή του τόσο διαφημισμένου και καταστροφικού για την ελληνική κοινωνία, Δημοσίου χρέους.
2)          Εξαφανίζονται ολόκληρες σχολές και αντικείμενα σπουδών: Είτε με πλήρη κατάργηση, είτε με «εμπνευσμένες» συγχωνεύσεις. Αλλά ακόμα με κατάργηση τμημάτων τοπικά, κάτι που θα σημάνει σημαντική απώλεια των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων: Πολλά από τα νέα τμήματα που θα προκύψουν, και ιδίως αυτά που θα προέρχονται από συγχωνεύσεις ανόμοιων μεταξύ τους σχολών δε θα εξασφαλίζουν σχεδόν κανένα επαγγελματικά δικαίωμα στους πτυχιούχους. Επίσης η αλλαγή ονομάτων σε διάφορες σχολές  στοχεύουν σε αυτό.
3)          Ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την επιβολή διδάκτρων στις σπουδές μας. Το βασικό επιχείρημα για αυτές τις κινήσεις του υπουργείου είναι ότι το μέχρι τώρα μοντέλο είναι κοστοβόρο. ΕΕ, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ, δεκάδες φορές έχουν επισημάνει ότι αποτελεί «παραλογισμό» για την Ελλάδα να υπάρχουν δωρεάν ανώτατες σπουδές. Είναι προφανές ότι αυτό το μοντέλο θέλουν να εφαρμόσουν και στα νέα Πανεπιστήμια.
4)          Θα φέρει ακόμα μεγαλύτερη διάλυση της εκπαίδευσης και της ίδιας της έννοιας του πτυχίου, με την εισαγωγή των 2ετών προγραμμάτων σπουδών. Προγραμμάτων δηλαδή κατάρτισης, που θα υποβαθμίζουν την αξία και τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχίων, που θα δημιουργούν φοιτητές δύο ταχυτήτων, και στα οποία ο φοιτητής θα αγοράζει ότι αντέχει το πορτοφόλι του.
Ποιοι μιλάν για «αναβάθμιση» και «πανεπιστημιοποίηση»;
Το ΠΑ.Δ.Α. (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής – συγχώνευση του ΤΕΙ Αθήνας με το ΤΕΙ Πειραιά) είναι το πιο απτό παράδειγμα για το ότι δεν υπάρχει καμία αναβάθμιση των ΤΕΙ. Πιο συγκεκριμένα, έκλεισαν ή συγχωνεύτηκαν  τουλάχιστον 19 από τα 42 τμήματα των δύο ΤΕΙ.  Τα 2/3, επίσης, του έκτακτου προσωπικού[65-70% του διδακτικού προσωπικού] απολύθηκαν. Οι υποδομές σχεδόν ένα χρόνο μετά είναι ανεπαρκείς. Τα συγχωνευμένα τμήματα έχουν ,επιπλέον, 3 ή 4 κοινά εξάμηνα, δηλαδή μιλάμε για πλήρη αλλοίωση των σπουδών μας και της ειδίκευσής μας! Η πρακτική άσκηση καταργείται! Από υποχρεωτική γίνεται προαιρετική ,δίμηνη ή τρίμηνη, για λίγες μόνο θέσεις και άνευ αποδοχών, που σημαίνει απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία για λίγους! Από τη συγχώνευση ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά προέκυψε ένα «τέρας», που βέβαια έχει την ταμπέλα «Πανεπιστήμιο»! Αντίστοιχα τέρατα θέλουν να δημιουργήσουν κι εδώ.  Άλλωστε, είναι δυνατόν αυτοί που ευθύνονται για την υποχρηματοδότηση,  αυτοί που κλείνουν νοσοκομεία και σχολεία, να μας μιλάνε τώρα για αναβάθμιση των ΤΕΙ;
  Πρέπει να μας βρουν απέναντι τους!
Το νέα νομοσχέδια που θα φέρουν τις συγχωνεύσεις  δεν πρέπει να περάσουν. Έχουμε τη δύναμη να τα μπλοκάρουμε, αρκεί να ξεπεράσουμε τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σαν φοιτητικό κίνημα. Σε κάθε σύλλογο, αλλά και σε κάθε σχολή, σε κάθε τμήμα να πραγματοποιήσουμε γενικές συνελεύσεις, συζητώντας με τους συναδέλφους μας τις συνέπειες που θα έχει η συγχώνευση. Να πάρουμε αποφάσεις για δυναμικές κινητοποιήσεις διαρκείας μέχρι τη νίκη. Να χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατή μορφή πάλης: Καταλήψεις, αποκλεισμούς δρόμων, διαδηλώσεις. Να ενοποιήσουμε τον αγώνα μας για να γίνει πιο αποτελεσματικός. Να βάλουμε ένα τέλος στην απάθεια και να δώσουμε μια ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση, το υπουργείο και τους πρυτάνεις που πιστεύουν ότι μπορούν να παίζουν με τη ζωή και το μέλλον μας!
Κόντρα σε οποιαδήποτε διάσπαση του φοιτητικού κινήματος(π.χ. μεταξύ φοιτητών ΑΕΙ και φοιτητών ΤΕΙ) που προωθούν οι αστικές και ρεφορμιστικές δυνάμεις. Να παλέψουμε για να επιβάλλουμε την ενότητα του φοιτητικού κινήματος και να οικοδομήσουμε ένα ενιαίο πανεκπαιδευτικό μέτωπο με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, που πλήττονται εξίσου με το προχώρημα της μνημονιακής επίθεσης στην εκπαίδευση.

-Όχι στις συγχωνεύσεις
-Κάτω ο νόμος Γαβρόγλου και όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι.
-Κάτω τα μνημόνια και όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις
-Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση