Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Κάτω τα χέρια από τις καταλήψεις και από τους αγωνιστές

ΩΣ ΕΔΩ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ, ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΗΨΗΣ

Τα ξημερώματα της 28ης Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε επιχείρηση της αστυνομίας για την εκκένωση της κατάληψης Mundo Nuevo στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Κατά την επιχείρηση οι συμμορίες της αστυνομίας προχώρησαν στην σύλληψη 4 αγωνιστών που βρίσκονταν εντός της κατάληψης, με την κατηγορία της διατάραξης οικιακής ειρήνης, ενώ παράλληλα προχώρησαν και σε 4 άλλες προσαγωγές έξω από το κτήριο της κατάληψης (οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι).

Μέσα σε μια περίοδο, όπου οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί και η νεολαία συνθλίβονται κάτω από το αβάσταχτο βάρος της ακρίβειας, της φτώχειας και της ανεργίας, που τα αναρίθμητα σκάνδαλα της κυβέρνησης βγαίνουν διαρκώς στην επιφάνεια και μέσα σε μία συγκυρία όπου οι ανταγωνισμοί Ελλάδας και Τουρκίας κορυφώνονται και η φιλοπόλεμη κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να μας σύρει σε ένα «θερμό επεισόδιο», μην μπορώντας να τα διαχειριστεί όλα αυτά η κυβέρνηση, επιλέγει να προσηλωθεί στην καταστολή. Στο τσάκισμα, δηλαδή, του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος, του «εσωτερικού εχθρού» της. Η κλίκα Μητσοτάκη, αντιλαμβάνεται πως το γενικό κλίμα είναι εκρηκτικό, οπότε για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την διαρκώς αυξανόμενη αγανάκτηση του κόσμου, δίνει πακτωλούς κρατικού χρήματος σε εξοπλισμούς και προσλήψεις για την αστυνομία, ως το μοναδικό χαρτί που τις έχει απομείνει.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει στη στρατηγική της έντασης και της καταστολής, προωθώντας μία προληπτική αντεπανάσταση, με την διεύρυνση και παγίωση ενός πλήρως αποχαλινωμένου Κράτους Έκτακτης Ανάγκης. Επιτίθεται λυσσαλέα στους αγωνιστές, τους συνδικαλιστές, τους πολιτικούς χώρους και τους αγώνες του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος, ενώ την ίδια στιγμή επιδεικνύει μία εξοργιστική στάση, με το καθεστώς πλήρους ατιμωρησίας και ασυλίας για κάθε «δικό της» εγκληματία Πάτση, Μίχο ή κάθε αστυνομικό που σηκώνει το όπλο και πυροβολεί στο ψαχνό την νεολαία.

Μέσα σε μία 3ετία έχει χτυπήσει σχεδόν όλες τις καταλήψεις – πολιτικούς χώρους στην πόλη (αλλά και πανελλαδικά), προκειμένου να υλοποιήσει τις προεκλογικές τις υποσχέσεις για την εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη παντού». Πριν από ένα χρόνο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε αγαστή συνεργασία με την πρυτανεία του ΑΠΘ εκκένωσε την κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό», με πρόφαση την ανέγερση μίας «Βιβλιοθήκης». Φυσικά, ένα χρόνο μετά καμία βιβλιοθήκη δεν έχει χτιστεί, γεγονός που δείχνει ότι δεν έχουν καμία πρόθεση για να την φτιάξουν, αλλά αντιθέτως ο στόχος τους είναι να νομιμοποιήσουν την παρουσία των συμμοριών της αστυνομίας και του «Αίαντα» μέσα στα πανεπιστήμια.

Αποσκοπούν να καταστείλουν με κάθε τρόπο τους αγώνες του νεολαιίστικου κινήματος και να διασφαλίσουν την όσο γίνεται περισσότερο ανώδυνη εφαρμογή όλων των αντιεκπαιδευτικών μέτρων (νόμοι Κεραμέως). Αυτοί διαμορφώνουν ουσιαστικά το «Πανεπιστήμιο Α.Ε.» και ολοκληρώνουν την ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης. Συνεπώς, σε ένα τέτοιο πανεπιστήμιο δεν έχουν χώρο πολιτικά στέκια, καταλήψεις, συνελεύσεις και γενικότερα χώροι πολιτικοποίησης και κοινωνικοποίησης των φοιτητών. Το κλειδί για την εξασφάλιση των στρατηγικών επιθέσεων της κυβέρνησης, αλλά και κάθε νεοφιλελεύθερου είναι οι πραιτοριανοί του Θεοδωρικάκου και του Μητσοτάκη.

Ως εδώ με την ανίκανη και λαομίσητη κυβέρνηση της ΝΔ! Οι αγωνιστές, οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές και τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει άμεσα να οργανώσουμε έναν αγώνα διαρκείας, μία εξέγερση ενάντια στην επικίνδυνη κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και σε κάθε επίδοξο συνεχιστή αυτής της πολιτικής. Με μαχητικά μέσα πάλης και διαδηλώσεις, με επιτροπές σε κάθε γειτονιά, σχολή, σχολείο και χώρο εργασίας, με την αυτοάμυνα του κινήματος να μπλοκάρουμε αποφασιστικά την αστυνομική βία, το τσάκισμα των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων και ελευθεριών μας και να ανατρέψουμε το καθεστώς Μητσοτάκη, παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια μας, με μια Κυβέρνηση των Εργαζομένων.