Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ιωάννινα: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

 

Συνεχίζουμε με συνελεύσεις, καταλήψεις, διαδηλώσεις! Αγώνας μέχρι την ανατροπή του νομοσχεδίου!

Βρισκόμαστε στην 9η εβδομάδα καταλήψεων και κινητοποιήσεων απέναντι στον εκτρωματικό νόμο Πιερρακάκη, ο οποίος ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις 08/03. Η καθολική καταδίκη του νομοσχεδίου δεν εμπόδισε την κυβέρνηση να προχωρήσει για άλλη μια φορά σε ένα «πραξικόπημα» κόντρα στην θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Παρά την ψήφιση του νόμου, η μεγαλειώδης πανελλαδική κινητοποίηση που κατέληξε έξω από την Βουλή στις 08/03 έδειξε ότι ο αγώνας δεν έχει τελειώσει. Οι πάνω από 30.000 μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι, αψήφησαν την άγρια κρατική καταστολή, καταλαμβάνοντας τελικά το Σύνταγμα και αποδεικνύοντας ότι δεν έχουμε διάθεση να υποχωρήσουμε.

Ο νέος νόμος Πιερακκάκη αποτελεί ταφόπλακα για την δημόσια και δωρεάν παιδεία. Δεν πρόκειται να οδηγήσει σε καμία συνύπαρξη δημοσίων και ιδιωτικών πανεπιστημίων. Στην πράξη περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο διατάξεις και άρθρα που χτυπούν τα Δημόσια Ιδρύματα: α) θα οδηγήσει σε τρομακτική υποβάθμιση, διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, β) θα αποκλείονται μαζικά τα παιδιά των εργαζομένων και των φτωχών που δεν θα μπορούν να πληρώσουν  τα δυσβάστακτα δίδακτρα, γ) θα στηθεί μια «αγορά της εκπαίδευσης» με κάθε λογής δίδακτρα σε μεταπτυχιακά-προπτυχιακά προγράμματα, φοιτητική μέριμνα και προγράμματα κατάρτισης, δ) τα πτυχία θα καταντήσουν κουρελόχαρτο χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, ένα ακόμη «χαρτί» στη ζούγκλα της αγοροπωλησίας πτυχίων και τίτλων σπουδών (π.χ. απόσπαση παιδαγωγικής επάρκειας). Θα πρέπει να κυνηγάμε συνεχώς αμέτρητα επί πληρωμή σεμινάρια και πιστοποιητικά, για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε, ανταγωνιζόμενοι για μια θέση εργασίας.

Ο νέος νόμος αποτελεί συνέχιση της εγκληματικής πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων. Με αυτή την πολιτική οδηγηθήκαμε στην κρατική δολοφονία στα Τέμπη πριν ένα χρόνο, στις πλημύρες της Θεσσαλίας, στις πυρκαγιές του Έβρου και στους 35.000 νεκρούς της πανδημίας. Οι ιθύνοντες όχι απλά παραμένουν ατιμώρητοι, αλλά οχυρωμένοι πίσω από την κοινοβουλευτική τους πλειοψηφία ετοιμάζουν νέα νομοσχέδια για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση (θέλουν να μετατρέψουν τα λύκεια σε εξεταστικά κέντρα) και την Υγεία. Σκοπεύουν να ξεπουλήσουν κάθε σπιθαμή δημόσιου πλούτου, κάθε κοινωνικό αγαθό που παραμένει ακόμα δημόσιο, επιλέγοντας συνειδητά να «θυσιάσουν» ακόμη και ανθρώπινες ζωές στον βωμό του κέρδους. Η εγκληματική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που επιστράτευσαν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις, μας υποβάλουν σε ένα διαρκή αγώνα επιβίωσης, χωρίς εισόδημα, χωρίς δικαιώματα, χωρίς κοινωνικά αγαθά όπως η Υγεία, η Παιδεία και η Κοινωνική Ασφάλιση. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την συγκάλυψη των εγκλημάτων τους και την ισοπέδωση της αξίας της ζωής μας.

 

Συνεχίζουμε με συνελεύσεις, καταλήψεις, διαδηλώσεις!

Δεν πρέπει να κάνουμε βήμα πίσω. Οι καταλήψεις ηγεμονεύουν σε αυτό το φοιτητικό κίνημα τόσο ως μέσο πάλης, όσο και ως κέντρο οργάνωσης και συντονισμού του αγώνα. Δεν «λήγουν» με την παρακώληση της εκπαιδευτικής/διοικητικής λειτουργίας των σχολών μας, αλλά ενισχύουν την πολιτικοποίηση και την κοινωνικοποίηση μέσα στους φοιτητικούς συλλόγους. Οργανώνουν την ενίσχυση και την κλιμάκωση του αγώνα με δράσεις/κινητοποιήσεις/ενημερώσεις προς την υπόλοιπη κοινωνία. Τα συντονιστικά κατάληψης είναι «σχολεία» άμεσης και πραγματικής δημοκρατίας που εκπαιδεύονται όλα τα κομμάτια του φοιτητικού κινήματος. Γι’ αυτό η περιφρούρηση τους από την άθλια κυβερνητική προπαγάνδα, την παρέμβαση των βίαιων μηχανισμών καταστολής, την τηλεκπαίδευση και λογικές «συνέχισης» του αγώνα με άλλα μέσα είναι τεράστιας σημασίας για την συνέχιση του αγώνα.  Μέσα από εβδομαδιαίες Γενικές Συνελεύσεις, καταλήψεις, διαδηλώσεις και από το Συντονιστικό Καταλήψεων και Γενικών Συνελεύσεων να συνεχίσουμε ενωτικά έναν αγώνα διαρκείας μέχρι την νίκη.

Συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη – μέχρι την ανατροπή του νομοσχεδίου

Οι φοιτητές και η νεολαία ξεκινήσαμε τον αγώνα έχοντας πάρει απόφαση να συνεχίσουμε μέχρι τέλους, μέχρι την ανατροπή του νόμου Πιερρακάκη. Σε κάθε άλλη περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για Δημόσιο και Δωρεάν Πανεπιστήμιο. Σε αυτόν τον αγώνα δεν είμαστε μόνοι. Έχουμε στο πλάι μας εργαζόμενους, αγρότες και νεολαία που δεν αντέχουν άλλο το μαύρο τοπίο των απανωτών μέτρων απέναντι σε κάθε θεμελιώδες δικαίωμά μας. Πρέπει να  τιμωρήσουμε την κυβέρνηση και τις εγκληματικές πολιτικές όλων των προηγούμενων για τα αμέτρητα εγκλήματά στα Τέμπη, την Πήλο, τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, την φτώχεια κλπ. Αυτός ο αγώνας πρέπει να συγκρουστεί συνολικά με τις κυβερνητικές πολιτικές που μας καταργούν όσα δικαιώματα έχουμε κερδίσει από το Πολυτεχνείο έως σήμερα.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

·        ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗ

·        ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

·        ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

·        ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΥΓΕΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ – ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ, ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΙΔΙΩΤΕΣ

·        ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΙΔΙΟΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ- ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ-ΡΕΥΜΑ-ΝΕΡΟ

·        ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ

·        ΝΑ ΗΤΤΗΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

 

Προχωράμε σε:

·       Πορεία την Πέμπτη  14/03, 12:00 στην Περιφέρεια

·       Παρέμβαση στην Λέσχη την Τετάρτη 13/03, 12:00

·       Παρέμβαση Σάββατο 16/03, 17:00 στην Περιφέρεια και στήριξη της αντιρατσιστικής δράσης

·       Συγκέντρωση για τους 25 διωκόμενους φοιτητές, την ημέρα της δίκης, 19/03, 9:00, στο Δικαστικό Μέγαρο

·       Συντονιστικό Γ.Σ. και καταλήψεων την Πέμπτη 14/03, 15:00 στο αμφ. Δάκαρη – Ιστορικό

·       Πενθήμερες καταλήψεις

 

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ