Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΣΠ | Θεσσαλονίκη: ΕΠΕΣΕ ΑΣΑΝΣΕΡ ΣΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ ΤΟΥ ΑΠΘ! Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ - ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΘΑΝΑΣΙΜΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΕΣΤΙΑΚΩΝ!

ΕΠΕΣΕ ΑΣΑΝΣΕΡ ΣΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ ΤΟΥ ΑΠΘ!

Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ - ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΘΑΝΑΣΙΜΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΕΣΤΙΑΚΩΝ!

Το βράδυ της Δευτέρας 7/10/2024, στις Γ΄ Εστίες του ΑΠΘ, έπεσε το ασανσέρ 5 ορόφους! Αμέσως, οι εστιακοί - που άκουσαν τον δυνατό θόρυβο – συγκεντρώθηκαν στο σημείο και κάλεσαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Οι φοιτητές παρέμειναν στο σημείο για δυο περίπου ώρες, χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς έχει συμβεί με τον θάλαμο του ασανσέρ και φυσικά αν μέσα σε αυτό ήταν κάποιος φοιτητής. Τελικά, από «θαύμα» δεν υπήρχε κάποιος φοιτητής μέσα. Οι «υπεύθυνοι», Αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας του ΑΠΘ και ο Διευθυντής των Εστιών δεν εμφανίστηκαν ποτέ!

                Όλο το προηγούμενο διάστημα εστιακοί φοιτητές, μαζί με τους λιγοστούς εργαζόμενους που απομένουν στις υποστελεχωμένες Τεχνικές Υπηρεσίες των πανεπιστημίων, προειδοποιούσαμε για τις τρομακτικές ελλείψεις και τα κενά ασφαλείας στις εστίες που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές μας. Σε μόνιμη βάση αρκετά ασανσέρ δεν λειτουργούν, δεν υπάρχει πυρασφάλεια, αντισεισμική θωράκιση κ.ά. Όλα αυτά εν γνώση και έπειτα από σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας και εννοείται με την συνενοχή του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και της Διοίκησης του ΑΠΘ που δέχονται σιωπηρά τις πολιτικές αυτές που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε νέα προμελετημένα εγκλήματα. Το μόνο που δεν προβλέψαμε είναι η ώρα και το μέρος που θα συνέβαινε το επόμενο.

Κυβέρνηση ΝΔ, Διοικήσεις ιδρυμάτων και ΙΝΕΔΙΒΙΜ είναι υπεύθυνοι. Ενώ ρημάζουν συνειδητά τις εστίες πετσοκόβοντας την χρηματοδότηση και το προσωπικό, παρουσιάζουν τους εργολάβους τάχαμου ως λύση για την τραγική κατάσταση που οι ίδιοι δημιούργησαν. Όμως ξέρουμε καλά ότι κάθε άλλο παρά λύση αποτελούν αυτά τα αρπακτικά-φίλοι του γαλάζιου καθεστώτος των ιδιωτικοποιήσεων. Το μόνο που κάνουν είναι να τσεπώνουν δικά μας λεφτά για να μας σκοτώσουν κιόλας μέσα στο ίδιο μας το σπίτι.

Η εργολαβική εταιρεία OTIS είναι συνένοχη. Άραγε τί απέγιναν τα λεφτά που πήρε για την συντήρηση των ανελκυστήρων; Και ποιος βυσμάτωσε την συγκεκριμένη εταιρεία σε αυτό το πόστο θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή φοιτητών; Την έλεγχε κανένας ή οι ιδιώτες λογοδοτούν μόνο στην «συνείδησή» τους; Είναι ερωτήματα τα οποία δεν περιμένουμε να απαντηθούν από κανέναν «υπεύθυνο», όπως δεν απαντήθηκαν ποτέ στα Τέμπη, στις πυρκαγιές, τις πλημμύρες και κάθε έγκλημα που οργάνωσαν απέναντι στις ζωές μας. Η περιφρόνηση στις προειδοποιήσεις μας θυμίζει την αδιαφορία που έδειχνε η κυβέρνηση, το Υπουργείο Μεταφορών και η Hellenic Train στις διαρκείς προειδοποιήσεις των συνδικαλιστών στα τρένα ένα μήνα πριν την δολοφονία 57 ανθρώπων στα Τέμπη. Αυτή τη φορά πρέπει να απαντήσουμε εμείς σε αυτά τα ερωτήματα και θα τιμωρήσουμε κάθε υπεύθυνο. Δεν θα επιτρέψουμε άλλα προαναγγελθέντα εγκλήματα!

Η κυβέρνηση της ΝΔ και οι εντολοδόχοι των Διοικήσεων των πανεπιστημίων θέλουν να διαλύσουν την Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Το επιχειρούν με την κατάργηση της Φοιτητικής Μέριμνας, ιδιωτικοποιώντας εστίες, λέσχες, συγγράμματα. Έχουν παρατήσει τις εστίες στην μοίρα τους και μετατρέπουν σταδιακά τις δομές που εξασφάλιζαν το δικαίωμα των πιο φτωχών στις σπουδές, σε ξενοδοχεία/realstate με «ανταγωνιστικά» νοίκια 300-400 ευρώ! Απαραίτητο βήμα είναι  οι μαζικές εξώσεις των φτωχών και όσων δεν είναι «καλοί πελάτες», μέσω Εσωτερικών Κανονισμών που θέτουν ως προϋποθέσεις στέγασης ενοίκια-χαράτσια, ακαδημαϊκά κριτήρια, «αριστεία» κλπ. όπως προσπαθούν στις εστίες των Ιωαννίνων, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα χάρη στο μαχητικό σχέδιο του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ως εδώ! Να τελειώνουμε με τις εγκληματικές και δολοφονικές τους πολιτικές

Δεν μπορούμε άλλο να ζούμε από τύχη. Η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας δωρεάν παιδείας και μέριμνας, το πετσόκομμα της χρηματοδότησης και η υποστελέχωση των δομών της εστίας και του πανεπιστημίου «μας σκάβουν κυριολεκτικά τον λάκκο». Δεν θα ανεχτούμε άλλη εγκληματική αμέλεια, συγκάλυψη και θράσος από την κυβέρνηση των δολοφόνων της ΝΔ και των «φίλων» της μέσα στο πανεπιστήμιό μας. Θα μας βρουν απέναντι τους. Οι εστιακοί φοιτητές θα παλέψουμε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της μέριμνας, στις εξώσεις και στην μετατροπή των εστιών σε real estate. Οργανώνουμε έναν αγώνα διαρκείας για την υπεράσπιση της δημόσιας-δωρεάν παιδείας και μέριμνας,όπως έχει ήδη ξεκινήσει από το Σύλλογο Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, για να τελειώνουμε με όλους αυτούς, τιμωρώντας τους για όσα έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν σε εργαζόμενους, φτωχούς και νεολαία. Δεν παίζει κανείς με τις ζωές και το μέλλον μας! ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ απέναντι σε αυτές τις γαλάζιες ακρίδες που έχουν κάτσει στο σβέρκο ολόκληρης της κοινωνίας και θέλουν να μας αρπάξουν κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα! Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και δεν θα σταματήσουμε μέχρι να ενωθεί ο Αγώνας μας με ολόκληρη τη κοινωνία, μέχρι να γεννήσουμε Εστίες Αγώνα και Αντίστασης παντού, απέναντι στην ΦΤΩΧΕΙΑ – τις ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ – τον ΠΟΛΕΜΟ. Να αναμετρηθούμε κατά μέτωπο με το σάπιο καθεστώς τους και ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΙΜΩΡΗΣΟΥΜΕ!

·        ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΑΣΑΝΣΕΡ-ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ-ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΡΑ-ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΜΕΛΕΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ-ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

·        ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ Ν. ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ-ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΣΙΤΙΣΗ-ΣΤΕΓΑΣΗ-ΣΠΟΥΔΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΜΑΣ-ΕΚΤΑΚΤΟ ΚΟΝΔΥΛΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΕ ΠΑΙΔΕΙΑ