Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΛΕΣΧΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ, ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΧΩΡΙΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ

       Από τις 9/11/15 στη λέσχη του ΑΠΘ, με εντολή της νέας εργολαβίας «ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ» και της διοίκησης της λέσχης, αποκλείονται όλοι όσοι δεν έχουν πάσο, ενώ παράλληλα τοποθετήθηκαν και ταμειακές μηχανές, οι οποίες προς το παρόν εισπράττουν 2 ευρώ από κάθε φοιτητή Εράσμους. Οι κινήσεις αυτές δεν είναι τυχαίες. Η σκλήρυνση του ελέγχου των πάσο στη λέσχη, το κλείσιμο της πάνω λέσχης και η τοποθέτηση ταμειακών μηχανών, στοχεύουν το κόστος σίτισης να επιβαρύνει τις τσέπες μας. Είναι σαφές, ότι με τα λεφτά  με τα οποία χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό το ΑΠΘ για φέτος, ψάχνει τρόπους να απαλλαγεί εντελώς από το κόστος σίτισης. Αυτό σημαίνει πως ούτε οι φοιτητές με κάρτες σίτισης θα γλιτώσουν, θα πληρώνουμε όλοι αντίτιμο, αφού μόνο έτσι θα διασφαλίζονται τα κέρδη του εργολάβου (δηλωμένα κέρδη 1 εκ. ευρώ ετησίως!).
Το πρόβλημα στη λέσχη είναι άλλη μια σημαντική
πτυχή των κολοσσιαίων προβλημάτων που δημιουργούνται από την υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων και την εφαρμογή των μνημονίων στην εκπαίδευση. Ο προϋπολογισμός του ΑΠΘ για το 2016 θα είναι μόλις 11,9 εκ. ευρώ, τη στιγμή που μόνο οι πάγιες δαπάνες (ρεύμα, νερό, θέρμανση, ενοίκια κλπ) ανέρχονται σε 18,5 εκ. ευρώ! Συσσωρευτικά από το 2009 ο προϋπολογισμός έχει μειωθεί κατά 73,5%(!). Που πηγαίνουν όμως αυτά τα λεφτά; Κάθε ευρώ που κόβεται από τον προϋπολογισμό για την παιδεία πηγαίνει προς την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, στους τραπεζίτες και στους τοκογλύφους της ΕΕ. Με αυτές τις περικοπές τα πανεπιστήμια βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα. Η λέσχη, οι εστίες, όλες οι φοιτητικές παροχές, τα εργαστήρια, τα ίδια τα τμήματα και οι σχόλες μας απειλούνται καθημερινά με κλείσιμο, με «ξαφνικό θάνατο» και η συνέχιση της λειτουργίας τους ταυτίζεται με τα δίδακτρα.
Το πρόβλημα της λέσχης όμως έχει και μία ακόμη όψη. Τα μνημόνια και οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης ωθούν με γοργούς ρυθμούς σε επισιτιστική κρίση την ελληνική κοινωνία. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον εμείς οι φοιτητές δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον αποκλεισμό κανενός πεινασμένου συνανθρώπου μας από τη λέσχη. Η κυβέρνηση και οι μνημονιακοί επιλέγουν να πετάνε τους φόρους του λαού στη μαύρη τρύπα του χρέους, παίρνοντας κυριολεκτικά την μπουκιά από το στόμα φοιτητών, ανέργων και φτωχών. Εμείς, οι φοιτητές, το μέλλον αυτής της χώρας, κόντρα στον αγριανθρωπισμό που θέλουν να επιβάλλουν Κυβέρνηση, παλιοί και νέοι μνημονιακοί, πρυτάνεις και εργολάβοι, δεν επιτρέπεται να αφήσουμε να ξεπέσει η κοινωνία στην εξαθλίωση και τη βαρβαρότητα. Η λέσχη (πάνω και κάτω) έχει όλες τις απαραίτητες δομές για να σιτίσει φοιτητές και φτωχούς της πόλης. Είναι λοιπόν, ζήτημα πολιτικών αποφάσεων και επιλογών που θα πάνε τα λεφτά των φόρων μας. Στους πεινασμένους ή στους τοκογλύφους;

ΝΑ ΞΗΛΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ-ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΡΑ!
 Είναι καθήκον του φοιτητικού κινήματος να υπερασπιστεί το ΟΧΙ στα μνημόνια, ξηλώνοντάς τα με αγώνες από την εκπαίδευση και από παντού. Οι διορισμένοι Πρυτάνεις και οι κάθε λογής εργολάβοι, (στις λέσχες, στις υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης, κ.λπ.) ήταν και παραμένουν μέρος του προβλήματος, προσέβλεπαν και προσβλέπουν στο ξεπούλημα της εκπαίδευσης για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Στο Α.Π.Θ για το 2016 πάνω από το 50% του προϋπολογισμού θα πάει στις εργολαβίες (φύλαξης, καθαριότητας και λέσχης). Αυτή η κερδοσκοπία δεν αποτελεί μόνο τροχοπέδη, αλλά αποτελεί και συνέχιση της καταστροφής του δημόσιου δωρεάν πανεπιστημίου! Πρέπει άμεσα να μπλοκάρουμε στην πράξη τον έλεγχο και την εγκατάσταση ταμειακών μηχανών στη λέσχη με κάθε τρόπο.
Ξεκινώντας λοιπόν από το ζήτημα της λέσχης και χωρίς καμία αναμονή πρέπει να παλέψουμε για το χτίσιμο ενός μαζικού και μαχητικού φοιτητικού κινήματος που θα παίξει το ρόλο του πυροδότη μιας γενικευμένης εξέγερσης όλης της κοινωνίας. Να οργανώσουμε την αντίστασή μας σε κάθε σχολή. Με μαζικές γενικές συνελεύσεις σε κάθε σχολή, με μαχητικές διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις (κλείσιμο δρόμων, καταλήψεις δημοσίων κτιρίων κ.α.) να βγούμε μαζικά και αποφασιστικά στους δρόμους. Για να μην περάσει ούτε ένα νέο μέτρο ενάντια στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, για να ξηλωθούν όλα τα μνημόνια, παλιά και νέα, για να διεκδικήσουμε και να επιβάλλουμε με τους αγώνες μας μια ριζική αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, ενάντια στην τρομακτική υποβάθμιση που πραγματοποιεί η νέα βουλή-έκτρωμα από κοινού με τους Ευρωπαίους. Μόνο με αυτό τον τρόπο η Λέσχη του Α.Π.Θ. θα παραμείνει δημόσια και δωρεάν για όλους.


  • Να μπλοκάρουμε τον έλεγχο στη λέσχη –Άμεση επαναλειτουργία της πάνω λέσχης
  • Δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους
  • Έξω οι εργολαβίες και οι ιδιώτες – Μόνιμη πρόσληψη των εργαζομένων της λέσχης και της καθαριότητας.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ.