Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δίδακτρα-Κλεισίματα σχολών-Μείωση εισακτέων...


ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ!!!

Παρά το συντριπτικό ΟΧΙ του Ελληνικού λάου στο δημοψήφισμα και κυρίως της νεολαίας (85% υπέρ του ΟΧΙ) και των εργαζομένων, η νεομνημονική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει τις καταστροφικές πολιτικές των μνημονίων στην εκπαίδευση αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία. Ουσιαστικά εξακολουθεί να ισχύει ο νόμος Διαμαντοπούλου, παρατείνεται η λειτουργία των συμβουλίων διοίκησης, διορισμένων διοικήσεων και επιπλέον η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων μειώνεται επιπλέον κατά 20%. Αυτό μετά από μειώσεις που από το 2009 φτάνουν το 70%
Ποιος φταίει για αυτήν την κατάσταση;
Το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει τα ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι το αποτέλεσμα
των πολιτικών που εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες στην εκπαίδευση και ειδικά τα τελευταία 5 χρόνια. Όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, κάτω από τις οδηγίες της ΕΕ, ψήφιζαν αντιεκπαιδευτικούς νόμους, μείωναν τη χρηματοδότηση, με την επίθεση να παίρνει διαστάσεις χιονοστιβάδας επί μνημονίων.
Τα μνημόνια τράβηξαν την κατάσταση στα άκρα. Παράλληλα με τη διαρκή μείωση της χρηματοδότησης, έχουμε γνωρίσει ήδη μια συρρίκνωση του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κατά περίπου 30% (σχέδιο Αθηνά το 2013), ενώ επιταχύνθηκαν οι κάθε λογής ιδιωτικοποιήσεις κομματιών-υπηρεσιών των ΑΕΙ και ΤΕΙ (λέσχες σίτισης, εργολαβίες στον καθαρισμό και τη φύλαξη), με αποτέλεσμα το κόστος της εκπαίδευσης να μετακυλίεται όλο και περισσότερο στις πλάτες των φοιτητών, γεμίζοντας παράλληλα τις τσέπες των αετονύχηδων εργολάβων που κάνουν πλιάτσικο στο κουφάρι των ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Και ποιοί είναι αυτοί που συμμετέχουν στον εθνικό διάλογο για την παιδεία; Είναι οι διορισμένες διοικήσεις που εφάρμοσαν πλήρως και με περισσό ζήλο αυτές τις πολιτικές, αυτοί που αποτελούσαν και αποτελούν την πέμπτη φάλαγγα των μνημονιακών μέσα στα ΑΕΙ και ΤΕΙ μαζί με τις ΔΑΠ-ΠΑΣΠ, αυτοί που αντιτάχθηκαν με λύσσα ακόμα και σε ελάχιστες παρεκκλίσεις που εξαγγέλθηκαν πέρυσι (νόμος Μπαλτά), πρωτοστατώντας στην εμετική πρωτοβουλία «Όχι Μπαλτά στην Παιδεία».
Ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει πλέον έτη φωτός από τα περσινά μισόλογα και δισταγμούς. Είναι πλέον αυτός που εφαρμόζει με περισσό ζήλο την επίθεση στην εκπαίδευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας και ο υπουργός παιδείας Φίλης έχουν μετατραπεί σε μνημονιακότερους των μνημονιακών, και φιλοδοξούν να γράψουν το όνομά τους δίπλα στους υπόλοιπους καταστροφείς των ΑΕΙ και ΤΕΙ και της εκπαίδευσης όπως η Γιαννάκου, η Διαμαντοπούλου και ο Αρβανιτόπουλος. Το φοιτητικό κίνημα οφείλει να τους χαλάσει τα σχέδια, να τους στείλει όπως και τους προηγούμενους στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας!
Από τέλη Δεκέμβρη ξεκίνησε ο εθνικός διάλογος για την παιδεία. πρυτάνεις, πρόεδροι τμημάτων και ο υπουργός παιδείας Νίκος Φίλης συζήτησαν για το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης των ΑΕΙ-ΤΕΙ. Οι λύσεις που πρότειναν ήταν κλεισίματα και συγχωνεύσεις σχολών, μιας και όπως λένε διαθέτουμε μεγάλο αριθμό ιδρυμάτων, στρώνοντας έτσι τον δρόμο για ένα νέο ‘’σχέδιο Αθηνά’’. Την άποψη αυτή έρχονται να συμπληρώσουν οι απειλές του πρύτανη ΑΠΘ Λαόπουλου και του δήμαρχου Θεσσαλονίκης Μπουτάρη για δίδακτρα ή μειώσεις φοιτητών ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν τα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του Μητσοτάκη ότι είναι παράλογο να μην υπάρχουν ιδιωτικά ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Ετοιμάζουν συνολική ισοπέδωση της εκπαίδευσης, νέο Νόμο-Πλαίσιο
Οι δηλώσεις αυτές δεν είναι αθώες, ούτε κάποιες ιδέες που τους κατέβηκαν από το κεφάλι. Η μείωση των εισακτέων τα κλεισίματα σχολών και κυρίως η επιβολή διδάκτρων (στα περισσότερα μεταπτυχιακά υπάρχουν ήδη) είναι μια πάγια επιδίωξη όλων των κυβερνήσεων τις τελευταίες δεκαετίες. Οι συνθήκες για να εφαρμοστούν υπήρχαν τους προηγούμενους νόμους (Γιαννάκου, Διαμαντοπούλου κλπ), και ο μόνος λόγος που δεν έγινε ακόμα είναι η δυναμική αντίσταση που κατά καιρούς έχει προβάλλει το φοιτητικό κίνημα καθώς και η ιδιαίτερη σημασία που έχει πάντα για την ελληνική κοινωνία και τους εργαζόμενους η δημόσια δωρεάν παιδεία.
Τώρα όμως με το 3ο Μνημόνιο-τέρας το πλήρωμα του χρόνου έχει έρθει. Η ρητή δέσμευση της κυβέρνησης στους δανειστές λέει ότι θα κατατεθεί σύντομα νέος, ακόμα πιο σκληρός νόμος-πλαίσιο για την λειτουργία των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Τα επιμέρους σημεία του δεν είναι ακόμη γνωστά, δεν απαιτείται όμως και ιδιαίτερη φαντασία για να σκιαγραφήσουμε τις βασικές του κατευθύνσεις.
Πρώτον, γιατί θα αποτελεί μία δέσμευση και νόμο του τρίτου Μνημονίου. Του ίδιου μνημονίου, που πετσοκόβει τις συντάξεις (επί της ουσίας τις καταργεί) και διαλύει την κοινωνική ασφάλιση, βγάζει στο σφυρί σχεδόν το σύνολο της δημόσιας περιουσίας, κατάσχει πρώτες κατοικίες, σκοπεύει να αφανίσει ακόμα και την ύπαρξη εννοιών όπως «συλλογικές συμβάσεις» και «εργασιακές σχέσεις» μετατρέποντας την αγορά εργασίας σε κάτεργο, σε μια ζούγκλα που το μόνο δίκιο που θα ισχύει θα είναι αυτό του εργοδότη.
Δεύτερον, γιατί όπως είναι ήδη γνωστό, θα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με τις απαιτήσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, και με τα «ευρωπαϊκά πρότυπα». Ο ΟΟΣΑ είναι αυτός ο οργανισμός «σοφών» με προτάσεις όπως οι διαγραφές φοιτητών, το σχέδιο Αθηνά, τα δίδακτρα, ενώ εκπρόσωποι του έχουν δηλώσει ότι είναι αδιανόητο σε μια χώρα σαν την Ελλάδα να υπάρχει δωρεάν εκπαίδευση! «Ευρωπαϊκά πρότυπα» σημαίνει ότι όπως σε όλη την Ευρώπη τα πανεπιστήμια να είναι επί πληρωμή, ένα καλοπληρωμένο χόμπι για όσους μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.
Μαχητικό φοιτητικό κίνημα για την υπεράσπιση της δωρεάν παιδείας!
Το τρίτο Μνημόνιο δεν αφήνει περιθώρια για αναβολή της κατά μέτωπο επίθεσης στην εκπαίδευση. Η επίθεση αυτή θα κορυφωθεί μεν με το νέο νόμο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει από τώρα. Η μείωση των προϋπολογισμών για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι η πρώτη μεγάλη μάχη που έχουμε μπροστά μας, και από την έκβαση της θα κριθεί το αν τα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα μπορούν να λειτουργούν ή όχι. Παράλληλα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και όλες τις παράπλευρες συνέπειες αυτής της μείωσης, όπως την υπολειτουργία των εστιών και των λεσχών σίτισης, το ξεπούλημα της περιουσίας των ΑΕΙ και ΤΕΙ (θα προταθεί κι αυτό ανοιχτά από «φωστήρες» σαν το Λαόπουλο) για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, το «πάρτι» των εργολάβων και των επιχειρήσεων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να πάρει άμεσα θέση μάχης. Το μέγεθος της επίθεσης πρέπει να μας ωθήσει αναγκαστικά σε έναν ανυποχώρητο αγώνα για να σώσουμε τα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Οφείλουμε άμεσα να ανασυγκροτήσουμε τις γραμμές μας, να συζητήσουμε στους συλλόγους και τις γενικές συνελεύσεις μας για τις εξελίξεις, να επεξεργαστούμε ένα πλάνο δράσης για την πιο σκληρή σύγκρουση με τα μέτρα κυβέρνησης-ΕΕ, με την ίδια την κυβέρνηση και το 3ο Μνημόνιο. Να προετοιμάσουμε ένα μαζικό και δυναμικό κίνημα καταλήψεων διαρκείας, πυροκροτητή των αγώνων για την υπόλοιπη κοινωνία για το οριστικό γκρέμισμα των μνημονίων.
·         Καμιά σκέψη για δίδακτρα και μείωση φοιτητών.
·         Κάτω ο ν. Διαμαντοπούλου και όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι
·         Άμεση και ριζική αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία
·         Κάτω οι νέοι προϋπολογισμοί
·         Άμεση κατάργηση όλων των μνημονίων
·         Διαγραφή του χρέους - Έξω από ευρώ και ΕΕ
ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ
sosialistiki-spoudastiki-pali.blogspot.com    mail:sspathina@gmail.com