Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΤΕΙ Αθήνας: Φτάνει πια με τα ψέματα και την κοροϊδία! Το ΠΔΑ σημαίνει υποβάθμιση των σχολών και των σπουδών μας!


Το προηγούμενο διάστημα, στο ΤΕΙ, δόθηκε ένας σημαντικός αγώνας απέναντι στις συγχωνεύσεις τμημάτων που θα έφερνε το ΠΔΑ. Ένα από τα βασικά επιχειρήματα των υπερασπιστών του ΠΔΑ ήταν πως τα συγχωνευμένα τμήματα θα συνεχίσουν σαν κατευθύνσεις στα νέα τμήματα, καθώς σε αντίθετη περίπτωση αυτά δεν θα πληρούσαν τα απαραίτητα κριτήρια (μέλη ΔΕΠ κλπ) και θα καταργούνταν. Όμως, από την μέρα που έγινε η πρώτη ανακοίνωση για τη σύσταση του ΠΔΑ μέχρι και την ψήφισή του δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση για το τι θα απογίνουν αυτά τα τμήματα, ούτε για τα προγράμματα σπουδών τους, ούτε για το αν θα υπάρχουν ή όχι κατευθύνσεις, κατάσταση που ισχύει μέχρι και σήμερα.

Ωστόσο, πρόσφατα σε συνεδρίαση της διορισμένης διοίκησης σχετικά με το μέλλον των συγχωνευμένων τμημάτων δεν ανακοινώθηκαν κατευθύνσεις/τομείς, αλλά πως για τα συγχωνευμένα τμήματα και την περίπτωση δημιουργίας κατευθύνσεων πρόκειται να τεθούν κάποιες βασικές προϋποθέσεις, που είναι ο αριθμός των μελών ΔΕΠ (καθηγητές) του κάθε τμήματος, η συνάφεια του αντικειμένου και κάποια άλλα κριτήρια, δίχως να έχει καθοριστεί κάτι από όλα αυτά!!! Στην καλύτερη τίθεται πάλι υπό αίρεση αν τα παλιά τμήματα θα υπάρχουν έστω σαν κατευθύνσεις ενώ υπάρχει και η εναλλακτική των τμημάτων 2ετούς φοίτησης.
Όσο αφορά τα προγράμματα σπουδών που θα προκύψουν για τα συγχωνευμένα τμήματα, αναφέρεται ότι θα πιστοποιούνται με βάση τη ζήτηση που θα έχουν στην αγορά εργασίας. Σε μια χώρα όπου η δημόσια περιουσία και οι ΔΕΚΟ πωλούνται προς τους ιδιώτες (π.χ. ΔΕΗ), η παραγωγή μειώνεται διαρκώς και η στρατιά των ανέργων αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, ειδικά στους νέους, είναι ξεκάθαρο πως οι ανάγκες της αγοράς εργασίας για νέες θέσεις είναι πολύ περιορισμένες και δεν χρειάζονται νέους εξειδικευμένους εργαζόμενους. Επομένως και η εκπαίδευση πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτήν την κατάσταση μέχρι να μείνουν τα απολύτως απαραίτητα, με αποτέλεσμα ολόκληρα τμήματα να μένουν στον αέρα και η τύχη τους να παραμένει άγνωστη.
Η διοικούσα επιτροπή αναφέρθηκε επίσης και για το 5 σε 1 υπερτμήμα των Βιοϊατρικών Επιστημών. Από την στιγμή που το αντικείμενο σπουδών του δεν έχει καμία ομοιότητα με αυτά των τμημάτων ξεχωριστά που το απαρτίζουν, δεν υπάρχει κάποιος λόγος τα τελευταία να μπουν ως κατευθύνσεις. Οπότε ούτε εκεί είναι γνωστή η πορεία που θα ακολουθήσει το τμήμα αυτό, που θα λειτουργούσε σαν "ομπρέλα" για τα 5 τμήματα, τα οποία κατά τα άλλα στην περίπτωση που δεν γινόμασταν ΠΔΑ θα καταστρεφόντουσαν, ενώ τώρα...
Φυσικά αυτές οι τροποποιήσεις δεν αφορούν μόνο ένα τμήμα, ούτε περιορίζονται στα πλαίσια ενός ιδρύματος, αναφέρεται άλλωστε και στην εισήγηση της διοικούσας, πως είναι η γενική κατεύθυνση που ακολουθείται για όλη την εκπαίδευση. Οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις να προχωρούν ανενόχλητες και ανά πάσα στιγμή μόνο με την υπογραφή του πρύτανη (άλλη μια χρήσιμη διευκρίνηση της εισήγησης) και να μην είμαστε ποτέ σίγουροι εάν θα έχουμε το δικαίωμα να σπουδάσουμε αυτό που επιλέξαμε!
Φτάνει πια η κοροϊδία! Μέρα με τη μέρα οι υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια για το ΠΔΑ αποδεικνύονται φούμαρα και ακόμα είμαστε στην αρχή... Διοίκηση και υπουργείο παιδείας πρέπει να λάβουν τη απάντηση που τους αξίζει! Δεν θα αφήσουμε κανέναν να παίζει με τις σπουδές και το μέλλον μας. Με γενικές συνελεύσεις να πάρουμε μαχητικές αποφάσεις και να κινητοποιηθούμε άμεσα για να υπερασπίσουμε τις σχολές και το δικαίωμα μας στην μόρφωση. Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να αγωνιστούμε, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε σπουδές και ζωή με αξιοπρέπεια!