Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καταγγελία της ΣΣΠ Φιλοσοφικής ΑΠΘ για τα γεγονότα στις εκλογές του σ.φ. Φιλολογίας

Η ΣΣΠ καταγγέλλει την απόπειρα νοθείας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στις φοιτητικές εκλογές του συλλόγου φοιτητών Φιλολογίας ΑΠΘ στις 16/05. Η ‘’υπεύθυνη’’ δύναμη της ΔΑΠ κατέθεσε την ημέρα των εκλογών διαφορετικό ψηφοδέλτιο από αυτό που σφραγίστηκε την προηγούμενη μέρα, το οποίο μάλιστα περιείχε 7(!) ακόμα υποψηφίους οι οποίοι δεν είναι καν φοιτητές της φιλολογίας! Πάμπολλες είναι οι φορές όπου η ΔΑΠ έχει παρουσιάσει ψηφοδέλτια-λίστες με ονόματα φοιτητών που δεν γνωρίζουν ή έχουν αρνηθεί να μπουν σε αυτά. Το συγκεκριμένο, όμως, γεγονός ξεπερνά κατά πολύ τις συγκεκριμένες πρακτικές ειδικά στην φιλοσοφική, σε μια σχολή δηλαδή όπου η ΔΑΠ δεν έχει καταφέρει να κάνει μαγαζάκι της.
Η κίνηση αυτή αποτελεί μια ευθεία προσβολή προς το φοιτητικό κίνημα, το σύλλογο φοιτητών και τις διαδικασίες του. Φυσικά η ΔΑΠ έχει κάνει και θα ξαναπροσπαθήσει να κάνει πολύ χειρότερα. Όσο κι αν αδυνατεί να πει ανοιχτά στους φοιτητές το σχέδιο της για τα πανεπιστήμια και να κρύβεται πίσω από κεράσματα και σημειώσεις, παρουσιάζοντας έτσι ένα προφίλ ακίνδυνης και φιλικής νεολαίας, είναι η παράταξη που επιχειρεί και λυσσάει να καταργηθεί οποιαδήποτε έννοια δημόσιας και δωρεάν παιδείας, φοιτητικού συνδικαλισμού , συλλόγων, συλλογικών διαδικασιών και αγώνων. Είναι η παράταξη που είναι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, των διδάκτρων, των μνημονίων. Δεν γίνεται να επιτρέψουμε σε αυτούς να διαλύσουν τους συλλόγους μας!
Θα περίμενε κάνεις, ότι στην φιλολογία όπου υποτίθεται πως κυριαρχεί η αριστερά (ΑΡΠΑ-ΕΑΑΚ και ΠΚΣ-ΚΝΕ), τα παράτυπα και άκυρα ψηφοδέλτια της ΔΑΠ να έβγαιναν εκτός διαδικασίας όπως άλλωστε προβλέπει και ο εκλογικός κανονισμός, τον οποίο η εφορευτική επιτροπή είναι αναγκασμένη να τηρεί. ΑΛΛΑ ΟΧΙ! Η τριμελής εφορευτική επιτροπή ( ένα μέλος ΔΑΠ, ένα ΕΑΑΚ και ένα ΠΚΣ) σε ένα ‘’κομπρεμί κορυφής’’ αποφάσισαν πίσω από κλειστές πόρτες να στηρίξουν σύσσωμα το νοθευμένο αποτέλεσμα, βγάζοντας έγκυρα 58 παράτυπα και άκυρα ψηφοδέλτια της ΔΑΠ.
Κατ’ αρχήν πρέπει εδώ να πούμε ότι πέρα από το πολιτικό ζήτημα που ανακύπτει, οι ευθύνες είναι τεράστιες και για την εφορευτική επιτροπή καθ’ εαυτή, η οποία έκανε το στοιχειώδη έλεγχο των ψηφοδελτίων σχεδόν 11(!) ώρες μετά την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας!
Για την ΠΚΣ (που μόνο σε ότι βρίσκεται αριστερά της επιτίθεται, πολλές φορές ακόμα και με σωματική βία) δεν είναι πρώτη φορά που τα κάνει πλακάκια με τη ΔΑΠ, αντιθέτως αδυνατούμε να θυμηθούμε έστω και μία φορά που της εναντιώθηκε ουσιαστικά. Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι θα έβγαζε με περισσή άνεση άκυρα τα ψηφοδέλτια οποιασδήποτε αγωνιστικής δύναμης αν περνούσε από το χέρι της.
Η στάση των ΕΑΑΚ όμως χρειάζεται μια σειρά από διευκρινίσεις:
Κατ’ αρχάς, έρχεται σε πλήρη αντίφαση με το ότι –όπως κάνουν κάθε χρόνο- εξάντλησαν την προεκλογική τους εκστρατεία σε μία «αντι-ΔΑΠ» κατεύθυνση. Αποδεικνύεται ότι πέρα από πολιτικά λάθος και ρηχή, αυτή η τακτική είναι εκλογικίστικη και για εσωτερική κατανάλωση.
Δεύτερον, δείχνει ότι αυτός ο χώρος έχει αποκτήσει πολλές «συνήθειες» της ρεφορμιστικής-καθεστωτικης αριστεράς, έχοντας μια ιδιαίτερη ροπή σε φαινόμενα εκλογικού κρετινισμού. Εύλογα δημιουργείται το ερώτημα, αν το ίδιο γεγονός συνέβαινε σε μια σχολή που δε διεκδικούσαν την πρώτη θέση στις εκλογές όπως στο φιλολογικό, αλλά σε μία που κυριαρχούσε η ΔΑΠ (πχ ΠαΜακ), θα έδειχναν την ίδια «στάση ευθύνης;
Τρίτον, η στάση τους αυτή συμπληρώθηκε από μια χυδαία επίθεση στη ΣΣΠ, όταν αυτή κατήγγειλε το γεγονός ζητώντας να ακυρωθούν τα ψηφοδέλτια της ΔΑΠ. Λασπολόγησαν πολιτικά μέχρι εκεί που δεν πάει, φτάνοντας μέχρι του σημείου να μας χρεώσουν ότι με αυτή μας τη στάση παίζουμε το παιχνίδι της ΔΑΠ (!!!), ενώ στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων επιχείρησαν προκλητικά (και μάλλον εκδικητικά για την προηγούμενη μας στάση), από κοινού με την ΠΚΣ να βγάλουν 2 ψηφοδέλτια της ΣΣΠ άκυρα. Μόνο μετά από δυναμική επέμβαση της παράταξής μας και φοβούμενοι μάλλον να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη και για αυτό, τα καταμέτρησαν ως έγκυρα όπως και ήταν.
Για τη ΣΣΠ, η διαδικασία των φοιτητικών εκλογών δεν είναι ούτε η κορύφωση όλης της πολιτικής της, όπως είναι για την ΠΚΣ, ούτε ένα απολίτικο πανηγυράκι όπως για τις παρατάξεις ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, Bloco. Είναι μια σημαντική διαδικασία του φοιτητικού κινήματος και των φοιτητικών συλλόγων. Και αυτήν τη μέρα, όπως και κάθε μέρα επιχειρούμε να προβάλλουμε στους συναδέλφους μας την άποψή μας για την ανάγκη ανασυγκρότησης και ανασύνθεσης του φοιτητικού κινήματος, σαν απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να αγωνιστούμε με τους καλύτερους όρους στην βάρβαρη επίθεση στα δικαιώματα μας στις σπουδές, στη ζωή, στις δημοκρατικές ελευθερίες κλπ. Με αυτήν την έννοια, η στάση μας απέναντι σε εκφυλιστικά φαινόμενα στις φοιτητικές εκλογές, είναι η ίδια με την αντίστοιχη σε οποιαδήποτε άλλη διαδικασία του φοιτητικού κινήματος (συνελεύσεις κλπ). Το επιχείρημα της ΑΡΠΑ-ΕΑΑΚ, ότι αν ο φοιτητικός σύλλογος εφαρμόσει τους κανονισμούς του και επιβάλλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, θα προκαλέσει την διάλυση των φοιτητικών εκλογών, είναι όχι απλά αβάσιμο, αλλά στα όρια της γελοιότητας.
Το φοιτητικό κίνημα οφείλει να απομονώσει και να στείλει στον σκουπιδοντενεκέ της ιστορίας τα μνημονιακά ρετάλια της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και όλον τον υπόλοιπο συρφετό (ΠΑΣΠ, Bloco). Ωστόσο το πρόβλημα δεν αρχίζει και δεν τελειώνει εκεί.
ΠΚΣ και ΕΑΑΚ δεν προβάλλουν το παραμικρό σχέδιο για την πραγματική αναγέννηση του φοιτητικού κινήματος, αντιθέτως έχουν τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή του κατάσταση και ανακυκλώνουν την κρίση του. Η δραστηριότητα τους περιορίζεται για την ΠΚΣ στη λασπολογία και κάποιες κομματικές παρελάσεις, για τα δε ΕΑΑΚ, κατά βάση στα εσωπαραταξιακά τους οργανωτικού τύπου ξεκαθαρίσματα (ακόμα και με βίαιες επιθέσεις ή ξύλο μεταξύ τους). Ακόμα περισσότερο, αδυνατούν να προστατέψουν το κίνημα από εκφυλιστικές πρακτικές, στις οποίες έχουν όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή.
Μπροστά μας έχουμε μια τεράστια μάχη: για τα δικαιώματα που μας κλέβουν, αλλά και για τη ζωή και το μέλλον που μας αξίζει. Αυτήν τη μάχη, πρέπει να τη δώσουμε και να βγούμε νικητές. Χρειάζεται να οπλιστούμε με αποφασιστικότητα, αλλά να έχουμε και τα κατάλληλα εργαλεία: Μια πολιτική και ένα πρόγραμμα ώστε αυτοί οι αγώνες να πάνε μέχρι το τέλος και να είναι νικηφόροι. Να οικοδομήσουμε και να ενισχύσουμε τη ΣΣΠ, την παράταξη που παλεύει καθημερινά στις σχολές για το δυνάμωμα αυτής της προοπτικής. Πάνω σε αυτό το πρόγραμμα και σε αυτήν την πολιτική καλούμε κάθε συνάδελφο να οργανωθεί και να παλέψει μαζί μας. Η ΣΣΠ και την επόμενη μέρα των εκλογών θα συνεχίσει την προσπάθεια της για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος, για την οργάνωση μαζικών και ανυποχώρητων αγώνων απέναντι στις επιθέσεις που έρχονται.