Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ-ΠΑΤΣΑΤΖΙΔΙΚΟ «ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ» ΣΕΡΒΙΡΕΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ


ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ –
ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ: ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ στις 20.00 – συγκέντρωση στο Πάρκο απέναντι από το ΕΚΘ

Στις 20 Αυγούστου, η εργοδοσία του εστιατορίου-πατσατζίδικου «Τσαρούχας» έκλεισε το τμήμα delivery, πετώντας έτσι στον δρόμο 3 εργαζόμενους. Αρχικά ο εργοδότης επικαλέστηκε οικονομικούς λόγους (χωρίς βέβαια να παρουσιάζει στοιχεία από τα λογιστικά του βιβλία). Κατά την διάρκεια όμως της συνάντησης του με τους εργαζόμενους, κινήθηκε απειλητικά προς την μια από αυτούς απειλώντας την, λέγοντας πως ο πραγματικός λόγος που κλείνει το delivery είναι για να διώξει αυτήν.
Ο λόγος που ήθελε να την διώξει; Το γεγονός ότι διεκδικούσε να πληρώνεται βάσει νόμου. Μετά από πολλές πιέσεις απέναντι στον εργοδότη με καταγγελίες στην επιθεώρηση εργασίας και στο ΙΚΑ, η εργαζόμενη είχε καταφέρει μαζί με έναν ακόμη συνάδελφο να αναγκάσουν τον εργοδότη να υπογράψει νόμιμες συμβάσεις, που συμπεριελάμβαναν προσαυξήσεις (υπερωρίες, νυχτερινά, αργίες-Κυριακές κλπ), δώρα, καθώς και επιδόματα που δικαιούνται οι εργαζόμενοι διανομείς (επίδομα συντήρησης για το μηχανάκι, επίδομα βενζίνης, επίδομα εξοπλισμού (ρουχισμός, κράνος)). Αυτό προφανώς δεν άρεσε στον εργοδότη, ο οποίος εκμεταλλευόμενος την υπάρχουσα κατάσταση και τις σχέσεις εργασίας που έχουν επιβληθεί από τα μνημόνια (μια κατάσταση που στον επισιτισμό γενικώς επικρατεί χρόνια και έχει χειροτερέψει τα τελευταία 8), ήθελε εργαζόμενους – δουλοπάροικους!
            Οι απολύσεις αυτές είναι παράνομες, καθώς έγιναν για συνδικαλιστικούς λόγους, και πρέπει να κηρυχθούν άκυρες και να παρθούν πίσω. Οι εργαζόμενοι έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα, μέσω του ΣΕΤΕΠΕ και της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Θεσ/νίκης, με παραστάσεις διαμαρτυρίας και με νέες καταγγελίες στην επιθεώρηση εργασίας, διεκδικώντας πίσω τις δουλείες τους καθώς και όσα δεδουλευμένα τους χρωστάει ο εργοδότης (προτού τον αναγκάσουν να υπογράψει τις νόμιμες συμβάσεις, είχαν συσσωρευτεί συνολικά 40.000 για 2 εργαζόμενους, τα οποία έχει αναγνωρίσει και η επιθεώρηση εργασίας και ο εργοδότης αρνείται να τα καταβάλει).
            Ο αγώνας αυτός αποτελεί παράδειγμα! Δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθούν όλοι οι εργαζόμενοι και οι νέοι ενάντια στο παρόν και το μέλλον που προσπαθούν να μας επιβάλλουν.  Είναι προφανές ότι κυβερνήσεις, ΕΕ και εργοδότες σχεδιάζουν την επιβολή ενός νέου καθεστώτος εκμετάλλευσης, με την πλήρη κατάργηση κάθε εργασιακού  και συνδικαλιστικού δικαιώματος. Μας θέλουν να δουλεύουμε για 2,5 ευρώ την ώρα, χωρίς προσαυξήσεις ή επιδόματα, ανασφάλιστοι ή μισοασφαλισμένοι, υπό τον συνεχή φόβο της απόλυσης, κι αν κανείς μας διανοηθεί να σηκώσει κεφάλι, θα κόβετε!  
Η εργοδοσία μιλάει για κέρδη και ζημιές, εμείς για ανθρώπινες ζωές!
Απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα που το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα θέλει να μας επιβάλλει εμείς πρέπει να απαντάμε με αγώνες και αλληλεγγύη. Σε κάθε χώρο εργασίας αλλά και συνολικά σαν (σημερινοί ή και αυριανοί) εργαζόμενοι, πρέπει να οργανωθούμε και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας! Κανένας εργοδότης δεν έχει το δικαίωμα να μας στερεί την αξιοπρέπειά μας. Κανένας εργοδότης και καμία κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να κάνει τα κεκτημένα μας θυσία στον βωμό της κρίσης τους. Οφείλουμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να αγωνιστούμε ενάντια σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία και εκφοβισμό, να εξασφαλίσουμε ότι εμείς και τα δικά μας παιδιά, θα ζήσουμε ένα μέλλον χωρίς εκμετάλλευση!

  •  Να παρθούν πίσω οι παράνομες απολύσεις των εργαζομένων
  • Να καταβληθούν άμεσα τα χρωστούμενα δεδουλευμένα
  •  ΟΧΙ στην εργοδοτική αυθαιρεσία - Κάτω τα μνημόνια της φτώχειας και της βίας