Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΣΟΕΕ:Καμία νομιμοποίηση στις εκλογές-τσίρκο του Σπόρτινγκ!


   Την 5/4 και την 8/4 πραγματοποιήθηκαν διαπαραταξιακά ραντεβού για το θέμα που έχει καταντήσει «σίριαλ» στην ΑΣΟΕΕ: τον χώρο διεξαγωγής των εκλογών. Είναι τραγικό πως η ΠΑΣΠ επιλέγει να έρχεται σε συζήτηση με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις μόνο σε κλειστές αίθουσες με απόλυτη μυστικότητα και μακριά από τους φοιτητές, αποφεύγοντας να εκθέσει την πολιτική της γύμνια σε κοινή θέα. Είναι χαρακτηριστικό πως έχουν καταντήσει τον Σύλλογο μια διαδικασία που αφορά μόνο την πάρτι τους κι όχι όλους τους φοιτητές, κάνοντάς τον ένα πραγματικό τσιφλίκι τους. 
   Στο δια ταύτα, η ΠΑΣΠ είχε έτοιμη λύση για τον χώρο που επιθυμεί να πραγματοποιηθούν οι φετινές εκλογές, προτείνοντας εκβιαστικά το κλειστό του Σπόρτινγκ στα Πατήσια. Δεν είναι καθόλου περίεργο που επιλέγει έναν χώρο άσχετο με την ΑΣΟΕΕ και προπάντων ένα χώρο εκτός ασύλου, καθώς μας έχει συνηθίσει να παίρνει μια κάλπη παραμάσχαλα και να τρέχει σε οποιοδήποτε χώρο που μπορεί να κρυφτεί πίσω απ’ τις δυνάμεις καταστολής. Θέλοντας όμως να φανεί διαλλακτική, είπε να παίξει και το χαρτί του κτηρίου της Τροίας, όπου τάχα θα συμφωνούσε αλλά “δεν το δίνει ο πρύτανης” κι άρα το απέρριψε, συνεχίζοντας να κρύβεται πίσω απ’ το δάχτυλο της. 
   Παράλληλα, η (εξαφανισμένη) ΔΑΠ δήλωσε κυνικά ότι προτιμά έναν χώρο εκτός ασύλου, τηρώντας την ξεδιάντροπη θέση τους για την κατάργηση του ασύλου. Δήλωσε μάλιστα ότι θα στήριζε εκλογές στην Τροίας, αν οι κάμερες που έχει το κτήριο δεν απενεργοποιούνταν και ούτε λίγο ούτε πολύ ήθελε τα ΜΑΤ να περιφρουρούν την διαδικασία. Αρνήθηκε επίσης να συμμετέχει στο Σπόρτινγκ, αφήνοντας την ΠΑΣΠ να είναι η μόνη δύναμη που θα κάνει εκλογές εκεί. 
   Η ΠΚΣ αν και στα λόγια πρότεινε έναν οποιοδήποτε χώρο της ΑΣΟΕΕ, στην πράξη κρυβόταν πίσω από προφάσεις, απρόθυμη τελείως να δώσει μια πραγματική λύση στο πρόβλημα και αναλωνόταν σε στείρες αντιπαραθέσεις με τις υπόλοιπες δυνάμεις για το ποιος θέλει ή δεν θέλει εκλογές κι αν θέλει σε χώρο ασύλου ή όχι. 
   Η Ενωτική Πρωτοβουλία από την άλλη κατέθεσε ένα ψήφισμα προς τις υπόλοιπες δυνάμεις για την διεξαγωγή των εκλογών στην Τροίας, χωρίς κάμερες και αστυνομικές δυνάμεις. Προφανώς και ένα σκέτο έγγραφο με την υπογραφή των δυνάμεων (που τελικά ούτε αυτό υπογράφτηκε απ’ όλους) απλά για να κατατεθεί στον πρύτανη μήπως “ευαισθητοποιηθεί” επί του ζητήματος, χωρίς να προτείνει πρακτικά θέματα για την διεξαγωγή τους, είναι ξεκάθαρα αστείο. Είναι φανερό πως οι πολιτικές δυνάμεις που απαρτίζουν την Ενωτική Πρωτοβουλία (ΡΑΣ-ΕΑΑΚ, Resistencia-ΕΑΑΚ, ΑΡΕνΑ) δεν είναι διατεθειμένες να κάνουν τις απαραίτητες ρήξεις και τομές, ώστε να γίνουν οι εκλογές στον αυτονόητο χώρο, δηλαδή στο κτήριο της σχολής. Μπαίνουν με αυτόν τον τρόπο εμπόδιο στην ανασυγκρότηση του συλλόγου, ως συνέχεια και της πολιτικής τους δράσης. 
   Ως ΣΣΠ, είχαμε από νωρίς αφιερώσει όλες μας τις δυνάμεις για το αυτονόητο, μιλώντας και στις Γενικές Συνελεύσεις και μαζί με τους φοιτητές: να πραγματοποιηθούν οι εκλογές στον φυσικό χώρο των φοιτητών, στο κεντρικό κτήριο της Πατησίων. Τονίζαμε ότι σ έναν Σύλλογο που δεν γνωρίζει ούτε τις στοιχειώδεις λειτουργίες του για πολλά χρόνια, είναι κομβικό οι εκλογές να γίνουν με μαζική συμμετοχή ξανά στο κτήριο της ΑΣΟΕΕ ως ένα πρώτο βήμα για την ανασυγκρότηση του συλλόγου. Παράλληλα, θα ήταν και μια πράξη υπεράσπισης του ασύλου, που τόσο βάναυσα επιτίθενται σ’ αυτό η κυβέρνηση και τα μνημονιακά κόμματα για να περάσουν την νεοφιλελεύθερη επίθεση στην παιδεία. Δυστυχώς, όπως αποδεικνύεται μέχρι σήμερα, δεν ήταν τόσο θέμα αντικειμενικής δυσκολίας να γίνουν οι εκλογές στην Πατησίων, όσο θέμα πολιτικής βούλησης και απροθυμίας όλων των παρατάξεων και ανικανότητας να ανοιχτεί ένας διάλογος με τους φοιτητές για την αναγκαιότητα του να πραγματοποιηθούν οι εκλογές γενικότερα σε χώρο της ΑΣΟΕΕ, είτε στο κτήριο της Πατησίων, είτε σ’ αυτό στην Τροίας. 
   Και κάπως έτσι στις 10 Απρίλη, ενώ στις υπόλοιπες σχολές οι εκλογές διεξάγονταν κανονικά, στην ΑΣΟΕΕ βρεθήκαμε προ τετελεσμένων, με την ΠΑΣΠ να τρίβει τα χέρια της που έκανε εκλογές-παρωδία μόνη της, χωρίς να πάρει την νομιμοποίηση από κανέναν, σ’ έναν άσχετο με τους φοιτητές χώρο και με την αστυνομία να έχει την δυνατότητα να επέμβει ανά πάσα στιγμή. Σε καμία των περιπτώσεων δεν δεχθήκαμε να γίνουμε κανένα «αριστερό» άλλοθι και να συμμετέχουμε σε σικέ εκλογές στο Σπόρτινγκ, δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα στον Φοιτητικό Σύλλογο. Καλέσαμε και καλούμε άμεσα τους φοιτητές να ΑΠΕΧΟΥΝ από αυτό το πανηγύρι και να αγωνιστούμε ακόμα πιο σθεναρά για το δύσκολο έργο που καλούμαστε να αντεπεξέλθουμε: να φτιάξουμε έναν Σύλλογο που θα παλεύει ενάντια στην μνημονιακές πολιτικές στην παιδεία και στην κοινωνία, έναν Σύλλογο αυτοοργανωμένο απ τους φοιτητές και για τις ανάγκες τους!