Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 8 ΑΠΡΙΛΗ

 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΠΕΜΠΤΗ 8/4 | 13:00 | ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΓΙΑΝΝΕΝΑ : ΠEMΠΤΗ 8/4 | 12:00 | Περιφέρεια

ΟΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΟΙ & ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΕΚΛΥΣΑΝ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ

ΕΞΩ ΜΑΤ, ΔΡΑΣΗ & ΑΣΦΑΛΙΤΕΣ ΑΠΟ ΣΧΟΛΕΣ, ΕΣΤΙΕΣ & ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

 

Την Πέμπτη 11/03 τα ξημερώματα η αστυνομία εισέβαλε στο ΑΠΘ για να εκκενώσει την κατειλημμένη πρυτανεία. Ασφαλίτες με full-face, μαζί με τις συμμορίες των ΜΑΤ μπήκαν, σαν τον διαρρήκτη, μέσα στην πρυτανεία και αφού ξυλοκόπησαν άγρια τους φοιτητές, προχώρησαν σε 33 συλλήψεις. Παράλληλα, τα ΜΑΤ έκαναν «κατάληψη» της Πρυτανείας για τις 2 επόμενες ημέρες! Οι εισβολές στην Πρυτανεία του ΑΠΘ και οι δεκάδες συλλήψεις φοιτητών, το απρόκλητο όργιο καταστολής των φοιτητικών συλλαλητηρίων, των διαδηλώσεων αλληλεγγύης στον Δ. Κουφοντίνα και της Ν. Σμύρνης, οι δολοφονικές επιθέσεις σε διαδηλωτές αλλά και τυχαίους περιστατικούς, οι παρακολουθήσεις και απαγωγές αγωνιστών, τα βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ και το κυνήγι μαγισσών δείχνουν τη μόνη πολιτική που έχει απομείνει στην κυβέρνηση: την οικοδόμηση ενός αστυνομικού κράτους, μιας χούντας με κοινοβουλευτικό μανδύα.

Πέρα από αυτό, η ούλτρα νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του Μητσοτάκη έχει μετατρέψει την πανδημία σε ευκαιρία για να διαλύσει κάθε συνδικαλιστικό, εργασιακό και κοινωνικό δικαίωμα, τη δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία, την επιβολή μισθών-πείνας, το ξεπούλημα της όποιας δημόσιας περιουσίας έχει απομείνει. Χωρίς δισταγμούς, στις 11/2 ψήφισε στη βουλή μαζί με την Ελληνική Λύση, το νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, ένα νόμο-τομή που θέλει να προσαρμόσει με τη βία την εκπαίδευση στις ανάγκες της χρεωκοπίας διαρκείας του ελληνικού καπιταλισμού, επιχειρώντας να επιβάλει σιγή νεκροταφείου στα πανεπιστήμια και να βάλει τα θεμέλια για ένα νέο πανεπιστήμιο-επιχείρηση όπου όλα θα πωλούνται και θα αγοράζονται.

Ο νόμος θα περιλαμβάνει δραστική μείωση εισακτέων στα ΑΕΙ με την επιβολή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και των διπλών μηχανογραφικών. Με μια βάση εισαγωγής, που κάθε χρόνο θα διαμορφώνεται όλο και πιο ψηλά, δεκάδες χιλιάδες μαθητές θα πετιούνται εκτός ΑΕΙ, μια μεγάλη πελατεία για τα ιδιωτικά κολλέγια. Μόνο για το 2021-2022 υπολογίζεται ότι θα πεταχτούν από τα ΑΕΙ περί το 1/3 των υποψηφίων.

Παράλληλα, ο νόμος θεσπίζει τις διαγραφές φοιτητών στα ν+2 χρόνια για σχολές 4ετούς φοίτησης και στα ν+3 στις υπόλοιπες και φυσικά μια σειρά χουντικών μέτρων όπως Πανεπιστημιακή αστυνομία, κάμερες και φοιτητοδικεία. Δημιουργούν αστυνομικά τμήματα στις σχολές και προσλαμβάνουν τουλάχιστον 1.000 ειδικούς φρουρούς, οι οποίοι θα έχουν απόλυτη ελευθερία κινήσεων στο να συλλαμβάνουν, να ασκούν προανακριτικά καθήκοντα κ.α. Κάμερες σε κάθε γωνία όπου θα παρακολουθούν τους φοιτητές. Έλεγχος εισόδου για το ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει. Αυστηροποίηση των πειθαρχικών που θα έχουν την δυνατότητα να διαγράφουν φοιτητές για συνελεύσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας και καταλήψεις! Μετατρέπουν τα πανεπιστήμια σε φυλακές. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι δηλώσεις Χρυσοχοΐδη που αναφέρουν ότι «έμπειροι» αστυνομικοί θα τοποθετηθούν ήδη από μέσα Απρίλη στα πανεπιστήμια.

 

ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΝΔ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ – ΜΙΑ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

 

Όλη αυτή η κατάσταση αντιμετωπίζεται μόνο με μαχητικούς αγώνες διαρκείας, με γενικές συνελεύσεις, καταλήψεις, διαδηλώσεις με βάση την ενότητα και την αυτοοργάνωση των φοιτητών. Οι μαζικές νεολαιίστικες διαδηλώσεις του τελευταίου διαστήματος στις περισσότερες πόλεις της χώρας δείχνουν τον δρόμο. Ωστόσο, το φοιτητικό κίνημα, ιδιαίτερα στην Αθήνα, παρουσιάζει χτυπητές αδυναμίες και κενά σε σύγκριση με τις άλλες πόλεις. Ελάχιστες διαδηλώσεις για το νόμο και τα χτυπήματα στο άσυλο, καμία σοβαρή προσπάθεια για διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων, πόσο μάλλον για ένα πραγματικό, δημοκρατικό Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων, όπως σε Θες/νίκη και Γιάννενα.

Αυτή η εξαιρετικά προβληματική κατάσταση οφείλεται στην εντελώς γραφειοκρατική, ακατάλληλη και αναποτελεσματική πολιτική της συμμαχίας ΚΝΕ και ΕΑΑΚ. Μετά την ψήφιση του νόμου, προσπαθούν να «κλείσουν» όπως-όπως τον αγώνα, παρά τα ελπιδοφόρα σημάδια που έδειχναν και δείχνουν οι κινητοποιήσεις. Με καπελώματα κλειστών «συσκέψεων», όπου «λύνουν και δένουν» στελέχη των ΔΣ και των παρατάξεων, μακριά από τους φοιτητές και από οποιαδήποτε ζωντανή διεργασία, με «αυτόκλητους» εκπροσώπους και σωτήρες, που κανείς δεν τους εκχώρησε το δικαίωμα να αποφασίζουν για το φοιτητικό κίνημα. Εντελώς οπορτουνιστικά μια είναι μαζί, μια σπάνε και καλούν σε ξεχωριστές συγκεντρώσεις(π.χ. Προπύλαια-Υπουργείο Παιδείας). Δεν είναι μόνο θέμα δημοκρατίας, αλλά ουσίας και πρακτικών προτάσεων – καθώς έτσι αντί να κεντράρουμε στην Ανατροπή του νόμου, στη σύγκρουση με την κυβέρνηση, στην ανάπτυξη του αγώνα μας σ’ αυτή την κατεύθυνση: α) Οι συνελεύσεις μπαίνουν εντελώς σκόρπια και αραιά, με διάφορα και απίθανα προσχήματα. β) Υπάρχει κάθετη άρνηση να γίνουν συντονιστικές επιτροπές και συντονιστικά των γενικών συνελεύσεων. Όλα έχουν εκχωρηθεί στα ΔΣ και ουσιαστικά σε συγκεκριμένες παρατάξεις. γ) Προτείνονται μόνο συμβολικές-επετειακές συγκεντρώσεις, κάθε 2 εβδομάδες (ή και πιο αραιά) και προσχηματικές πολύμορφες(;) δράσεις.

Ως ΣΣΠ θεωρούμε πως ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί και μετά τη ψήφιση του νόμου και να μετατραπεί σε έναν αγώνα διαρκείας, σε μια εξέγερση φοιτητών-νεολαίας–εργαζομένων:

1) Μαχητικές διαδηλώσεις στο κέντρο των πόλεων, σε εβδομαδιαία βάση.

2) Ζωντάνεμα των σχολών με τακτικές Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων, με καταλήψεις σχολών και με δομές αυτοοργάνωσης(επιτροπές, συντονιστικά), οι οποίες θα δώσουν σάρκα και οστά στο κίνημα, θα αποτελούν τα όργανα του κινήματος και θα του δίνουν πνοή, ζωή και δημοκρατία στο εσωτερικό του.  Μόνο έτσι μπορούμε να επιβάλουμε στην κυβέρνηση να ανοίξουν οι σχολές μας!

3) Συντονιστικά Συνελεύσεων και όλων των φοιτητών και δομών αυτοοργάνωσης, που θέλουν πραγματικά να παλέψουν για να ανατραπεί ο νόμος Κεραμέως. Για να συντονιστεί το κίνημα και να οργανώνει την πάλη του ανοικτά και όχι με κλειστά μαζέματα γραφειοκρατών που το «πνίγουν».

4) Εξώστρεφες δράσεις, όπως μοιράσματα κειμένων, αφισοκολλήσεις κ.α. σε μετρό και γειτονιές, για να ενημερώσουμε και να συσπειρώσουμε στον αγώνα μας μαθητές, εργαζομένους και φτωχούς. Με στόχο να οικοδομηθεί ένα ενιαίο μέτωπο πάλης αρχικά όλης της νεολαίας και στη συνέχεια όλων των καταπιεζόμενων στρωμάτων της κοινωνίας. Με απλά, ενοποιητικά αιτήματα: να ανατρέψουμε το νόμο και να ανοίξουμε οι ίδιοι οι φοιτητές τις σχολές μας.

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει! Οι εικόνες από την περικύκλωση του ΑΠΘ, όπως και από τη Ν. Σμύρνη είναι βγαλμένες από τη χουντική επταετία. Φοιτητές, μαθητές κι εργαζόμενοι, όλοι στον αγώνα. Αν θέλουμε να ανατρέψουμε το νόμο, να εμποδίσουμε την αστυνομία να φωλιάσει στις σχολές και να επιβάλει μια χούντα, οφείλουμε να οργανώσουμε έναν αγώνα διαρκείας-μια εξέγερση της νεολαίας. Χωρίς απογειωμένα, παχιά λόγια («νικήσαμε», «το κίνημα θα τους σαρώσει» κ.ά.) και απολίτικα, ανόητα ψέματα(«άλλοι σύλλογοι δεν κάνουν καταλήψεις, γιατί να προτείνουμε εμείς;»). Να χαράξουμε έναν άλλο δρόμο, αυτόν μιας πολιτικής σύγκρουσης με το νόμο, το αστυνομικό κράτος, την κυβέρνηση δολοφόνων της ΝΔ. Με όλα τα μέσα πάλης του φοιτητικού κινήματος: διαδηλώσεις, συνελεύσεις, καταλήψεις σχολών, συντονιστικές επιτροπές κατάληψης, συντονιστικά συνελεύσεων. Για να βάλουμε ένα τέλος στις χουντοαπαγορεύσεις και να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη μόρφωση, την εργασία, τη ζωή.

 

  • ΚΑΤΩ ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη, η πανεπιστημιακή αστυνομία και τα χουντικά μέτρα για τα πανεπιστήμια.
  • ΟΧΙ σε δίδακτρα, διαγραφές, μειώσεις εισακτέων, βάση εισαγωγής.
  • Να διαλυθούν οι συμμορίες ΜΑΤ-ΔΕΛΤΑ και να τιμωρηθεί κάθε αστυνομική αυθαιρεσία. Να παραιτηθεί ο υπουργός του αίματος και των βασανιστηρίων, Μ. Χρυσοχοϊδης.
  •   Ριζική αύξηση της χρηματοδότησης για τη δημόσια Παιδεία και Υγεία. Λεφτά για τις κοινωνικές μας ανάγκες, όχι για αστυνομία, κάμερες, εξοπλισμούς.