Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΤΙΜΑΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ – ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ-ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ | ΚΑΤΩ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ-ΕΚΤΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

ΚΑΤΩ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ  ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ-ΕΚΤΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

 

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ,

ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

 

ΤΙΜΑΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ – ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ-ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ

ΑΘΗΝΑ: ΠΕΜΠΤΗ 6/5, 10:30, πλ. Κλαυθμώνος

 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΠΕΜΠΤΗ 6/5, 11:00, Αγ.Σοφίας με Εγνατία

 

Μέσα στην παταγώδη αποτυχία διαχείρισης της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση βλέπει τις μεγαλύτερες «ευκαιρίες» να περάσει σειρά νόμων που επιτίθονται στην ραχοκοκκαλιά των κοινωνικών κατακτήσεων ολόκληρου αιώνα. Η νέα, μεγάλη χρεοκοπία του ελληνικού καπιταλισμού αφήνει συντρίμμια για τους εργαζόμενους, τηνεολαία, τα φτωχά λαϊκά στρώματα: το ΑΕΠ έχει μειωθεί πάνω από 1/3 την τελευταία 10ετία με τα απανωτά μνημόνια, τα χρέη (δημόσια και ιδιωτικά)έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, οι μισθοί και το βιοτικό επίπεδο έχουν φτάσει στο ναδίρ. Γίνεται κανόνας οι μισθοί υποαπασχόλησης των 200 ευρώ, μαζί με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και την πραγματική ανεργία να ξεπερνάει το 25% (στους νέους 50%). Μια κρίση που ντόπιο και ξένο κεφάλαιο απαιτούν να πληρώσουμε πάλι εμείς!

Στον αντίποδα, «άριστοι», μαφιόζοι και παράσιτα συνεχίζουν να κερδίζουν και να λεηλατούν τη δημόσια περιουσία, παίρνοντας αλλεπάλληλα δωράκια από τηνεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη (κανάλια, Aegean, εργολαβίες κ.ά.).

Η δημόσια υγεία διαλύεται, με δεκάδες νεκρούς που πεθαίνουν από δολοφονικέςελλείψεις σε προσωπικό, ΜΕΘ, ιατρικό εξοπλισμό και από τη ξεδιάντροπη επίκληση της «ατομικής ευθύνης». Ακόμη χειρότερη είναι η λύσσα τους για τηδημόσια παιδεία, όπου πέρασαν τον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, για να κάνουν τα πανεπιστήμια σούπερ μάρκετ, όπου θα έχουν πρόσβαση μόνο όσοι έχουν να πληρώσουν δίδακτρα, περιφρουρούμενα από την πανεπιστημιακή αστυνομία, που θα κυνηγάει όποιον τολμήσει να αντισταθεί. Είναι απαραίτητο συμπλήρωμα και στρατηγική επιλογή τους, το αστυνομικό κράτος και η καταστολή από τους πραιτοριανούς της κυβέρνησης, για να περάσουν αυτά τα ακραία μέτρα φτωχοποίησης – γι’αυτό ενισχύουν ασταμάτητα την αστυνομία και τον στρατό με υπέρογκους εξοπλισμούς.

Στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση προχωρά και στην ενίσχυση του Νεου Συστήματος Εκμετάλλευσης, με την ψήφιση νέου αντεργατικού νομοσχεδίου, στις επιταγές των ευρωπαίων τοκογλύφων της ΕΕ. Ακολουθώντας τα βήματα του πρώην Υπουργού Εργασίας Βρούτση, ο νυν υπουργός Κ. Χατζηδάκης ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο παρουσίασε νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο, υποτίθεται βελτιωμένης αναθεώρησης του εργατικού δικαίου. Το ν/σ έχει ως βασικούς άξονες, την κατάργηση του 8ώρου, τη γενίκευση της ατομικοποίησης των εργαζομένων και τηνκατάργηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Προβλέπει:

1. Πλήρη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με την επικράτηση των ατομικών μέσω της «ελεύθερης διευθέτης του χρόνου εργασίας μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου», όπως λέει κυνικά ο Χατζηδάκης, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερες εξουσίες στους εργοδότες

2. Κατάργηση του 8ώρου και επιστροφή σε μεσαιωνικές σχέσεις εργασίας με τηθέσπιση του 10ώρου ή του 12ώρου.

3. Αύξηση του νόμιμου ωραρίου υπερωριών, στις 150 ώρες σε όλους τους κλάδους. Μάλιστα, οι υπερωρίες αυτές θα είναι άνευ αποδοχών. Υποτίθεται θα ανταμείβονται με σκόρπια ρεπό: αλλά ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι αυτά δεν θα τα «τρώνε» καταχρηστικά οι εργοδότες, με το φόβητρο της απόλυσης, αυτό το σύστημα οδηγεί στην εξόντωση των εργαζομένων, που θα δουλεύουν 12ωρα για μήνες...

4. Κατάργηση 5μερης εργασίας, επεκτείνοντας την Κυριακάτικη εργασία σε πολλούς κλάδους.

 5. Απαγόρευση προσέλευσης του εργαζόμενου στον χώρο εργασίας μετά από προειδοποίηση απόλυσης. Ο εργοδότης γλιτώνει το 50% της αποζημίωσηςκαι παρεμποδίζεται η πάλη των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς.

6. Εκ νέου τσάκισμα μισθών και αποζημιώσεων μέσω κατάργησης της διάκρισης μεταξύ του εργατοτεχνίτη και του υπαλλήλου.

7. Σταθεροποίηση της τηλε-εργασίας, με ακραία ελαστικούς όρους, υπερεξουσίες των εργοδοτών και προώθηση της ατομικοποίησης των εργαζομένων.

Αντίστοιχη είναι η επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων:

1.Υποχρεωτική για οποιαδήποτε συνδικαλιστική δράση, καθίσταται η απογραφή στο Γενικό Μητρώο. Πρόκειται για φακέλωμα όσων συνδικαλίζονται. Όλα τα στοιχεία τους θα δίνονται σε εργοδότες και στο Υπουργείο, εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή ιδιωνύμου και δήλωσης κοινωνικών φρονημάτων.

2.Η απεργία κινδυνεύει να ποινικοποιηθεί πλήρως και η περιφρούρηση απέναντι σε απεργοσπάστες διώκεται ποινικά.

3.Πρέπει να οριστεί «προσωπικό ασφαλείας» στο 40% των εργαζομένων, που θα εργάζονται υποχρεωτικά στη διάρκεια της «απεργίας».

4. Οι εργαζόμενοι πλέον δεν θα μπορούν να απευθύνονται στην Επιθεώρηση Εργασίας, αλλά στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ),όπου η προσφυγή είναι κοστοβόρα και η εκδίκαση της παίρνει μεγάλο χρονικό διάστημα, εκτός του ότι ο ΟΜΕΔ είναι ακόμα πιο ασφυκτικά ελεγχόμενος από εργοδότες και κυβέρνησης.

5. Κάθε εργαζόμενος θα έχει κάρτα εργασίας, συνδεδεμένη με το πρόγραμμα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», που θα δείχνει το ακριβές ωράριο του. Αυτό συνεπάγεται πλήρη ελαστικοποίηση του ωραρίου, μέσω της δυνατότητας του εργοδότη να τροποποιεί νόμιμα το ωράριο κατά βούληση και… online!

 

Διαλύουν κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα… ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Το νομοσχέδιο καταργεί κάθε έννοια εργασιακού και συνδικαλιστικού δικαιώματος. Έρχεται να επικυρώσει και νομιμοποιήσει όλες τις αυθαιρεσίες των εργοδοτών. Να ενισχύσει τα κέρδη τους, που βγάζουν παρασιτικά, χωρίς ναεπενδύουν αλλά τσακίζοντας κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα.Επιβάλουν την παρέμβαση κράτους-κυβερνήσεων στην εσωτερική ζωή των σωματείων, όπως στη χούντα και στο μετεμφυλιακό κράτος.

 Απέναντι σε αυτή τη λυσσαλέα επίθεση, οι φοιτητές και νέοι πρέπει να στρατευθούμε με τους εργαζόμενους. Επειδή ήδη αντιμετωπίζουμε αυτή την εργασιακή πραγματικότητα και μας ετοιμάζουν ένα ακόμα πιο «μαύρο» μέλλον! Επειδή οι εργαζόμενοι είναι οι κύριοι σύμμαχοί μας, για την ανατροπή των αντεργατικών-αντιεκπαιδευτικών νόμων, για να κατευθυνθούμε μαζί τους προς μια Γενική Πολιτική Απεργίας Διαρκείας, τη δική μας Εξέγερση, για την ανατροπή της κυβέρνησης της φτώχειας και της βίας!

Να ξεπεράσουμε τις αστικοποιημένες δυνάμεις (ΠΑΣΚΕ/ΔΑΚΕ/παράταξη ΣΥΡΙΖΑ), όπου έχουν γίνει οι καλύτεροι λαγοί της κυβέρνησης στα συνδικάτα. Είναι υποκρισία που παλιοί και νέοι μνημονιακοί (ΣΥΡΙΖΑ/ΚΙΝΑΛ) σηκώνουν τη «σημαία» του αγώνα, όταν αυτοί έφεραν τα μνημόνια και έστρωσαν τον δρόμο στην απελευθέρωση του ωραρίου, την απαγόρευση των απεργιών, την εφαρμογή του Νέου Συστήματος Εκμετάλλευσης.

Πρέπει όμως να υπερβούμε και τους γραφειοκράτες, παλιούς και νέους, είτε μέσα στο εργατικό κίνημα (ΠΑΜΕ), είτε στους φοιτητές (ΠΚΣ/ΕΑΑΚ), που οδηγούν σωματεία και συλλόγους σε παρακμή, μεταχειρίζοντάς τα σαν τσιφλίκια τους, χωρίς εσωτερική δημοκρατία και ζωή. Που δεν ξεφεύγουν από «συμβολικές» κινήσεις και δεν χτίζουν ούτε στο ελάχιστο μια πραγματική, αποφασιστική αντίσταση στους εργασιακούς χώρους και τα πανεπιστήμια. Να συγκρουστούμε επίσης, με λογικές που προέρχονται από τον α/α χώρο, χωρίς ούτε μισή αναφορά στην εργατική τάξη και στα χτυπήματα που δέχεται, προωθώντας το αδιέξοδο και το νεοφιλελεύθερο ιδεολόγημα της «ατομικής» έκφρασης (έξω κόμματα/παρατάξεις κ.λπ.).

Μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα και πρωτοβουλίες να χτίσουμε έναν αγώνα ενάντια στην φτώχεια, την εκμετάλλευση, την καταστολή. Να υπερασπιστούμε και να επιβάλλουμε τα δικαιώματά μας, απέναντι στα συμφέροντα των πλουσίων και ελίτ. Οι μικροί αλλά επίμονοι και σημαντικοί αγώνες των υγειονομικών, των ντελιβεράδων, των ναυτεργατών κ.ά. που εκτυλίσσονται σήμερα, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε όλο τον κόσμο, μας δείχνουν τον δρόμο για ένα μέλλον και μια ζωή με αξιοπρέπεια!

  •         ΚΑΤΩ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ, ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ
  •         ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ-ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ
  •         ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ. ΟΧΙ ΓΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ-EΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ-ΧΡΕΟΣ
  •         ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ – ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ. ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΙΑΣ.