Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΝΕΑ ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ – ΠΛΑΙΣΙΟ


ΑΠΟΣΠΟΥΝ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ - ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ

Όλοι στις κινητοποιήσεις την Πέμπτη 14/7 ενάντια στη ψήφιση του νόμου:
ΑΘΗΝΑ: 6 μμ Προπύλαια
ΓΙΑΝΝΕΝΑ: 6 μμ Περιφέρεια

    Την Τρίτη 5/7 η κυβέρνηση κατέθεσε αιφνιδιαστικά τον Νέο Νόμο – Πλαίσιο για τα πανεπιστήμια στη Βουλή, με στόχο να ψηφιστεί μια εβδομάδα μετά, γύρω στις 12-13/7. Ο νόμος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την επιβολή διδάκτρων στις σπουδές μας, την «απελευθέρωση» των καταργήσεων και των συγχωνεύσεων τμημάτων, το ξεπούλημα και τη λεηλασία της περιουσίας του δημόσιου πανεπιστημίου, τη διάλυση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, με την πολτοποίηση των προγραμμάτων σπουδών (ξενόγλωσσα και διά βίου μάθησης, υποβάθμιση των ΤΕΙ, μεταπτυχιακά και πρακτικές ασκήσεις που μετατρέπουν τους σπουδαστές σε φτηνούς-τζάμπα εργαζόμενους για τις επιχειρήσεις κ.λπ.), το χτύπημα των συλλόγων και συνολικά του φοιτητικού κινήματος (με τη θέσπιση του «ενιαίου ψηφοδελτίου» για την κατάργηση των παρατάξεων) και τέλος τη διοίκηση των πανεπιστημίων από ανθρώπους της αγοράς, με τα «Συμβούλια Διοίκησης».
    Κατά τη «διαβούλευση», προστέθηκαν και διατάξεις που αφορούν το πιστοποιητικό παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας, χωρίς να έχουν προηγουμένως ανακοινωθεί! Αυτές ορίζουν ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν σε κάθε πανεπιστήμιο ξεχωριστά (!) προγράμματα σπουδών, τουλάχιστον μονοετούς φοίτησης και 60 πιστωτικών μονάδων, τα οποία θα πρέπει να παρακολουθήσει κανείς, για να πάρει το πιστοποιητικό. Η διδακτική επάρκεια, δηλαδή, αποσπάται από το πτυχίο.
    Ουσιαστικά, πρόκειται για την πλήρη κατακρεούργηση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων. Η εισαγωγή των διατάξεων αυτών σημαίνει ότι τα πτυχία των καθηγητικών/παιδαγωγικών σχολών μετατρέπονται σε κουρελόχαρτα. Επίσης, ότι θα υπάρχουν φοιτητές πολλών ταχυτήτων, καθώς δεν πρόκειται να απορροφούνται όλοι σε αυτά τα μονοετή προγράμματα. Τέλος, ότι αυτά τα προγράμματα θα λειτουργούν με δίδακτρα, άλλωστε αυτή είναι η συνολικότερη κατεύθυνση του νόμου – Πλαίσιο με την ίδρυση δεκάδων διαφορετικών προγραμμάτων σπουδών σε κάθε τμήμα, που μετατρέπουν τις σχολές μας σε σούπερ – μάρκετ.
    Η επαναφορά του ζητήματος της παιδαγωγικής επάρκειας, δεν έρχεται τυχαία. Καθοριστικός παράγοντας είναι η χρεοκοπία του ελληνικού καπιταλισμού, τα τρομακτικά ποσοστά ανεργίας που στην νεολαία ξεπερνούν το 40%, ο νόμος Χατζηδάκη και η καταστρατήγηση όλων των θεμελιωδών δικαιωμάτων και κατακτήσεων του εργατικού κινήματος. Για την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και κάθε νεοφιλελεύθερο, με μία τόσο υψηλή ανεργία και με αυτήν την κρίση είναι αδύνατον να διοριστούν όλοι οι απόφοιτοι των καθηγητικών σχολών. Συνεπώς, η απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας παίζει και αυτή τον ρόλο του ταξικού φίλτρου, όχι μόνο για να σπουδάσεις, αλλά και για να βρεις δουλειά πάνω στο αντικείμενό σου. Μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με τον ΣΕΒ, ο ιδανικός τομέας για την απασχόληση των εργαζομένων, δεν είναι οι καθηγητές, αλλά οι γενικών καθηκόντων εργαζόμενοι, με σκόρπια χαρτιά, πιστοποιήσεις και σεμινάρια. Ουσιαστικά, με αυτήν την προσθήκη στον νόμο πλαίσιο, η Κεραμέως, καταργεί τα πτυχία και τα μετατρέπει σε κουρελόχαρτα, που από μόνα τους δεν έχουν καμία αξία για να βρεις δουλειά πάνω σε αυτό που σπούδασες.
    Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να «τελειώνει» με τη δημόσια-δωρεάν εκπαίδευση όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Η οικονομική κρίση, η όξυνση της ακρίβειας και η ραγδαία φτωχοποίηση της κοινωνίας, η κούρσα εξοπλισμών στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού κάνουν ζωτική ανάγκη για τον ελληνικό καπιταλισμό και την ελίτ το πέταγμα της νεολαίας εκτός πανεπιστημίων. Θέλουν να μετατρέψουν τα δημόσια πανεπιστήμια από ιδρύματα που παρέχουν επαγγελματικά δικαιώματα σε ιδρύματα που παρέχουν «φτηνή» μισό-ειδίκευση/ κατάρτιση και πιστοποιήσεις «προσόντων» επί πληρωμή. Πρόκειται για την περίφημη «σύνδεση των πανεπιστημίων με τις ανάγκες τις αγοράς». Θέλουν να δημιουργήσουν ένα πανεπιστήμιο Α.Ε. όπου θα χωρούν μόνο όσοι έχουν λεφτά για να πληρώσουν και μπορούν να επιδοθούν σε ένα αέναο κυνήγι πιστοποιήσεων.
    Σε αυτή την κατεύθυνση έρχεται και η δημιουργία ξεχωριστών προγραμμάτων για την απόκτηση διδακτικής/παιδαγωγικής επάρκειας. Όχι μόνο τσακίζει τα ελάχιστα εναπομείναντα επαγγελματικά δικαιώματα των καθηγητικών/παιδαγωγικών σχολών, αλλά αποτελεί και ένα πολύ καλό πάτημα για να επιβληθούν περαιτέρω και σε δεύτερο χρόνο να γενικευθούν πλήρως τα δίδακτρα. Πρέπει να σημειωθεί ότι σε αυτή την κατεύθυνση συνέβαλε σημαντικά και ο ΣΥΡΙΖΑ, που θεσμοθέτησε, με τους νόμους Γαβρόγλου, την απόσπαση της διδακτικής επάρκειας από τα πτυχία.
    Αυτή η επίθεση στη δημόσια-δωρεάν παιδεία δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη! Πρέπει να εμποδίσουμε την ψήφιση του νέου νόμου-πλαίσιο και να καταργήσουμε όλους τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους της Κεραμέως. Με εργαλεία μας τις συλλογικές μας διαδικασίες και τις δομές αυτοοργάνωσης να ξεκινήσουμε έναν αγώνα διαρκείας ενάντια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και σε όποια άλλη κυβέρνηση έρθει και να εξασφαλίσουμε ότι η εκπαίδευση θα παραμείνει δημόσια και δωρεάν.
  • Κάτω τα χέρια από την διδακτική - παιδαγωγική επάρκεια και τα πτυχία μας!
  • Το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για δουλειά! Κάτω το νεοφιλελεύθερο Προσοντολόγιο!
  • Κάτω ο νέος νόμος - Πλαίσιο! Κάτω όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι Κεραμέως!
  • Λεφτά για παιδεία και κοινωνικές ανάγκες και όχι για εξοπλισμούς, βάσεις και αστυνομία!