Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ - ΦΥΛΑΚΗ

 ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ

Στις 8/7, εκδόθηκε ΦΕΚ από την κυβέρνηση για την εισαγωγή της πανεπιστημιακής αστυνομίας (ΟΠΠΙ) στα ιδρύματα και τη μετατροπή των πανεπιστημίων σε φυλακή. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των κυβερνητικών, η ΟΠΠΙ θα μπει στα πανεπιστήμια με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους, ενώ θα επισπευτεί και η εγκατάσταση καμερών. Οι ειδικοί φρουροί, οι προσλήψεις των οποίων έχουν φτάσει πλέον τις 1.000, θα τοποθετηθούν αρχικά σε ΑΠΘ, ΕΚΠΑ, ΑΣΟΕΕ και ΕΜΠ. Οι «άοπλοι» αστυνομικοί θα φέρουν γκλομπ, ενώ θα υπάρχει οπλοστάσιο μέσα σε κάθε πανεπιστήμιο. Θα έχουν δικαίωμα να εκτελούν αιφνιδιαστικά ελέγχους σε πρόσωπα και οχήματα μέσα στο πανεπιστήμιο, ενώ δεν προβλέπεται κανένας περιορισμός για την είσοδο των υπόλοιπων αστυνομικών σωμάτων στα πανεπιστήμια. Αντίθετα αναγράφεται πως το έργο τους θα είναι «επικουρικό προς τις προσπάθειες των ειδικών φρουρών», με δικαίωμα να επεμβαίνουν και να συλλαμβάνουν χωρίς περιορισμό, χωρίς άδεια από τον πρύτανη, αλλά λογοδοτώντας μόνο στην ΓΑΔΑ.

Οι ρητορείες περί «προστασίας των φοιτητών» και «πάταξη της ανομίας» πέφτουν πλέον στο κενό. Οι επανειλημμένες εισβολές των ΜΑΤ στα πανεπιστήμια, και ειδικά στο ΑΠΘ, η συνεχής καταστολή, η ρίψη χημικών σε κλειστούς χώρους, οι δολοφονικοί ξυλοδαρμοί και οι δεκάδες συλλήψεις, μέχρι και οι δημόσιοι βασανισμοί, έδειξαν το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης, αλλά και μια εικόνα από τα πανεπιστήμια του μέλλοντος. Κυβέρνηση Μητσοτάκη και αστική ελίτ θέλουν να οικοδομήσουν ένα πανεπιστήμιο-φυλακή, με την εγκατάσταση καμερών, τουρνικέ, ελέγχων εισόδου, με τη γενίκευση των πειθαρχικών και αυταρχικοποίηση του πειθαρχικού κώδικα.

Δεν είναι τυχαίος ο χρόνος που επιλέγουν να εισάγουν την πανεπιστημιακή αστυνομία στα ιδρύματα. Ο πόλεμος και η βαθιά ακρίβεια, σε συνδυασμό με την χρεοκοπία του ελληνικού καπιταλισμού, έχουν βυθίσει την ελληνική κοινωνία σε καθεστώς ένδειας και φτώχειας. Εργαζόμενοι, νεολαία και φτωχά λαϊκά στρώματα βλέπουν το εισόδημά τους να κατακρημνίζεται, κοινωνικά, δημοκρατικά και εργασιακά δικαιώματα να καταργούνται το ένα μετά το άλλο. Η ακραίανεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη, βουτηγμένη από την κορφή μέχρι τα νύχια στη διαφθορά και κάθε είδους σκάνδαλο,στέκει πλέον απομονωμένη χωρίς κανένα λαϊκό έρεισμα, απονομιμοποιημένη στα μάτια των εργαζόμενων, αντιλαμβανόμενη τη δυσμενή της θέση. Επιλέγει να ακολουθήσει μια πολιτική έντασης, με τις ιδιωτικοποιήσεις, την κατάργηση του «κοινωνικού κράτους», την κατάργηση κάθε δικαιώματος και την ενίσχυση στρατού και αστυνομίας, τις διαρκείς προκλητικές αποφάσεις της αστικής δικαιοσύνης (π.χ. αποφυλάκιση Λιγνάδη κ.λπ.) να δεσπόζουν υψηλά στην νεοφιλελεύθερη ατζέντα. Σε αυτά τα πλαίσια ψήφισαν και τον νέο Νόμο Πλαίσιο της Κεραμέως, που έρχεται σαν ταφόπλακα της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης να διαμορφώσει ένα εντελώς νέο τοπίο μέσα στα πανεπιστήμια: η διάλυση των πτυχίων, η γενίκευση μιας ιδιωτικής παραπαιδείας, η μονιμοποίηση της τηλεκπαίδευσης, η κατάργηση της διδακτικής επάρκειας (και κάθε επαγγελματικού και εργασιακού δικαιώματος)από τα πτυχία, η σύνδεση του πανεπιστημίου με την«αγορά» (δηλ. η βίαιη προσαρμογή του στην κρίση και χρεοκοπία του ελληνικού καπιταλισμού και η κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων, αποτελούν μέτρα-τομές, φέρνοντας όλο και πιο κοντά την οικοδόμηση του Πανεπιστημίου Α.Ε., ενός σουπερμάρκετ γνώσεων, όπου τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών δεν έχουν καμία θέση.

Τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών και η κατακρήμνιση της ΔΑΠ, αποδεικνύουν την απόρριψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών από τους νέους. Η νεολαία και οι φοιτητές έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν μια ριζοσπαστικοποίηση, αλλά και μια αντίδραση απέναντι στα εγκληματικά νομοσχέδια-εκτρώματα. Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση βιάζεται να εισάγει την πανεπιστημιακή αστυνομία στα ιδρύματα. Στο νέο πανεπιστήμιο που θέλουν να οικοδομήσουν, αυτό του ταξικού αποκλεισμού και των περιορισμένων δικαιωμάτων, δεν χωράει συνδικαλισμός και διεκδικήσεις, όπως δεν χωράει σε καμία επιχείρηση. Βασική στόχευση των νεοφιλελεύθερων σχεδίων είναι η κατάργηση του φοιτητικού συνδικαλισμού, η αγκύλωση του φοιτητικού κινήματος, ηεκμηδένιση κάθε προσπάθειας αντίδρασης των φοιτητών.Μόνο έτσι θα καταφέρει να επιβάλλει η κυβέρνηση μέχρι κεραίας τις καταστροφικές διατάξεις των νόμων Κεραμέως και να καταργήσει ολοκληρωτικά την δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, οι νέοι και οι φοιτητές πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα. Να οργανώσουμε τον αγώνα μας μέσα από συνελεύσεις, επιτροπές, συντονιστικά σε κάθε σχολή. Με μαζικές και αποφασιστικές κινητοποιήσεις να βάλουμε ένα στοπ στην ιδιωτικοποίηση και την κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις μας και το άσυλο. Να φέρουμε στον αγώνα μας μαθητές, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους και άνεργους, να διώξουμε την εγκληματική κυβέρνηση Μητσοτάκη και όλες τις μνημονιακές ελίτ, να επιβάλλουμε τα δικαιώματά μας κόντρα στη δική τους σήψη.

·        ΕΞΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ – ΚΑΤΩ Η ΟΠΠΙ

·        ΚΑΤΩ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

·        ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ – ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

·        ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

·        ΚΑΤΩ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ