Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πανελλαδική μέρα δράσης για την φοιτητική μέριμνα: Πέμπτη 16/3

ΕΣΤΙΕΣ-ΛΕΣΧΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ-ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

ΕΞΩ OI ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ-ΙΔΙΩΤΕΣ & OI «ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ» - ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ

ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ:

ΠΕΜΠΤΗ 16/3

Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ, ανήμπορη να διαχειριστεί την κατρακύλα της ελληνικής οικονομίας, επιτίθεται με μένος στα δικαιώματα των εργαζομένων της νεολαίας και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για τις εκλογές, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να ολοκληρώσει το καταστροφικό της έργο βάζοντας σε πορεία υλοποίησης όποιον άθλιο νόμο έχει ψηφίσει τα τελευταία χρόνια. Δεκάδες αντεργατικά νομοσχέδια εφαρμόζονται (π.χ. νόμος Χατζηδάκη, ν/σ για ιδιωτικοποίηση της πρόνοιας των ανέργων κ.α.), τα δημοκρατικά δικαιώματα συνεχώς περιστέλλονται και οι μηχανισμοί καταστολής γιγαντώνονται, εξοπλίζονται και στρατιωτικοποιούνται.Τα κούφια μέτρα «στήριξης»-ψίχουλα που πετάει ο «φιλεύσπλαχνος» Μητσοτάκης δεν μπορούν να κρύψουν την παγίωση και εξάπλωση της φτώχειας και της εξαθλίωσης στην ελληνική κοινωνία. Παράλληλα οι «άριστοι» της ΝΔ ταΐζουν χρήμα με την σέσουλα τα «δικά τους παιδιά», επιχειρηματίες, ημέτερους και ελίτ. Για άλλη μία φορά το βάρος της κρίσης φορτώνεται στις πλάτες του ελληνικού λαού που αντιμετωπίζει την ενεργειακή κρίση, την ακρίβεια, την ανεργία. Σε αυτό το πλαίσιο, η δημόσια περιουσία ξεπουλιέται σε ιδιώτες αρπακτικά με σκοπό την κερδοσκοπία (ΔΕΗ, συντάξεις, ΕΣΥ κ.α.) και την επιβίωση του χρεοκοπημένου ελληνικού καπιταλισμού. Η δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση προφανώς δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση.

Η διάλυση της Φοιτητικής Μέριμνας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την κατάργηση του δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η προσπάθεια της ΝΔ να εφαρμόσει με συνοπτικές διαδικασίες τον Νόμο Πλαίσιο της Κεραμέως πριν την λήξη της τετραετίας σημαίνει ότι η φοιτητική μέριμνα βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο:

·        Οι υπηρεσίες σίτισης και στέγασης υποχρηματοδοτούνται και υποστελεχώνονται με αποτέλεσμα να παραλύουν. Οι εγκαταστάσεις και οι εστίες βρίσκονται σε άθλια κατάσταση (ετοιμόρροπα κτίρια, απουσία πυροπροστασίας, σοβάδες που πέφτουν κλπ.), ενώ οι παροχές μειώνονται διαρκώς (αυστηροποίηση ελέγχων σε λέσχη, λιγότερες ώρες ζεστό νερό - θέρμανση κ.ά.).

·        Προσπαθούν να μετατρέψουν τις εστίες σε ξενοδοχεία με πανάκριβα ενοίκια μέσω της Σύμπραξη Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Πρόκειται για κρατικά χρηματοδοτούμενα προγράμματα που παρέχουν απλόχερα σε ιδιώτες-αρπακτικά εκατομμύρια ευρώ για να χτίσουν νέες εστίες και να τις λειτουργήσουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Με αυτόν τον τρόπο η στέγαση των πιο φτωχών φοιτητών μετατρέπεται από ένα δημόσιο αγαθό σε μία επιχείρηση που θα λειτουργεί όπως οποιαδήποτε real-estate. Ήδη εστίες λειτουργούν υπό αυτό το καθεστώς, (π.χ. σε Κρήτη, Θεσσαλία, Δυτική Μακεδονία) ενώ το Υπουργείο Παιδείας μαζί με την Επιτροπή ΣΔΙΤ της κυβέρνησης έχουν εγκρίνει πολλά άλλα παρόμοια έργα για το άμεσο μέλλον. Αυτές οι συμφωνίες επεκτείνονται και στην ανάθεση έργων που σχετίζονται τόσο με την στέγαση, όσο και άλλες υποδομές του πανεπιστημίου όπως εργαστήρια, ερευνητικές εγκαταστάσεις, δομές ψυχαγωγίας, αθλητισμού, ή ακόμη και εμπορικά κέντρα (!), όπως επιχειρείται να γίνει στο ΑΠΘ.

·        Θεσπίζουν ενιαία κριτήρια εισαγωγής εστιακών φοιτητών που έχουν σαν στόχο να πετάξουν έξω από τις πανάκριβες «εστίες-ξενοδοχεία» τους πιο φτωχούς φοιτητές, όσων δεν μπορούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.  Πρόκειται για ένα πλαίσιο γνωστών νεοφιλελεύθερων κριτηρίων όπως η καλή διαγωγή, το ν+2, η αποπληρωμή του ενοικίου, η επίδοση στα μαθήματα κ.ά. Όποιος εργάζεται, δεν μπορεί να πληρώσει τα νοίκια ή δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στα νέα εντατικοποιημένα προγράμματα σπουδών θα πετιέται εκτός εστιών με συνοπτικές διαδικασίες. Επίσης, η εφαρμογή αυτών των μέτρων θα αποτελέσει βήμα πειθάρχησης και καταστολής των φοιτητών, επιβάλλοντας το δόγμα «Νόμος και Τάξη» (ν. Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη) στα πανεπιστήμια: στις νέες ιδιωτικές δομές, η πρόσβαση θα είναι ελεγχόμενη και θα επικρατεί ένα αυταρχικό πλαίσιο λειτουργίας (όχι επισκέψεις, απαγόρευση του συνδικαλισμού κ.ά.).

·        Ιδιωτικοποιούν τις λέσχες, απολύουν εργαζομένους, επιβάλουν αντίτιμο παντού. Στα πλαίσια ιδιωτικοποίησης της δημόσια περιουσίας των πανεπιστημίων, σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στις 15/12 οι λέσχες δεν θα είναι πλέον υπό καθεστώς δημόσια διοίκησης, αλλά θα διαχειρίζονται εξ’ ολοκλήρου από ιδιώτες αρπακτικά. Επί της ουσίας οι λέσχες θα μετατραπούν σε εστιατόρια που θα έχει πρόσβαση μόνο ένας πολύ περιορισμένος αριθμός φοιτητών. Οι προσπάθειες επιβολής κάρτας σίτισης, οι απολύσεις εργαζομένων, η χειροτέρευση της ποιότητας του φαγητού αποτελούν στοιχεία αυτή της επίθεσης, απαραίτητα βήματα για την γενίκευση του αντιτίμου σε όλους τους φοιτητές.Ήδη οι λέσχες του ΕΚΠΑ και του Διδασκαλείου Ξένων Γλωσσών του, οι λέσχες του ΕΜΠ και του ΑΠΘ προχωράνε σε διαδικασίες ιδιωτικοποίησης.

·        Ξεπουλάνε την περιουσία του πανεπιστημίου.Ιδιωτικοποιούν κάθε πτυχή της φοιτητικής μέριμνας και του Δημόσιου πανεπιστημίου. Οι Εταιρείες Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας των πανεπιστημίων που ιδρύονται κατά παραγγελία του νόμου, είναι το βασικό άρμα των νεοφιλελεύθερων για το, όσο δυνατόν, «καλύτερο» ξεπούλημα της περιουσίας και των δομών του πανεπιστημίου. Δομές και υποδομές της περιουσίας των πανεπιστημίων, κτήρια που μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανέγερση εστιών, για εγκαταστάσεις, αίθουσες και υποδομές ξεπουλιούνται έναντι πινακίου φακής σε ιδιώτες αρπακτικά. Παράλληλα οποιαδήποτε λειτουργία όπως καθαριότητα, φύλαξη, συγγράμματα, δίνονται σε ιδιωτικές εταιρίες διαχείρισης.  Αποτελεί θέμα χρόνου μέχρι να μας ζητούν αντίτιμο για τις υπηρεσίες που «παρέχουν.»

Η επίθεση στην φοιτητική μέριμνα εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ (όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ κ.ά.) για τη διάλυση και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Αποτελεί πρόσθετη και αναγκαία πτυχή προς την εμπορευματοποίησή της, συμπληρωματικά στα μέτρα και τους νόμους της Κεραμέως («αξιολόγηση» για τη χρηματοδότηση, εξίσωση των πτυχίων με τα κολέγια, υποβάθμιση των σπουδών σε φτηνή και γρήγορη κατάρτιση, κλεισίματα σχολών-συγχωνεύσεις, γενίκευση διδάκτρων, διάλυση πτυχίων-εργασιακών δικαιωμάτων κ.λπ.). Παράλληλα, ενισχύουν την καταστολή, με εισβολές των ΜΑΤ και ΔΙΑΣ, με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, εγκατάσταση τουρνικέ, για να τελειώσουν με το φοιτητικό κίνημα και να τσακίσουν όποιον τολμάει να σηκώσει κεφάλι. Αυτή η επίθεση θα επιταχυνθεί με την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία και όσο η οικονομική κρίση βαθαίνει. Πέρα από τους άμεσους κινδύνους που διατρέχουμε, για ακόμα μια φορά, τα πάντα θα θυσιαστούν για τη διάσωση των πλουσίων και της ελίτ. Εργαζόμενοι και νέοι θα επωμιστούμε το κόστος των κυρώσεων, της ακρίβειας που καλπάζει, της αύξησης των εξοπλισμών, με περαιτέρω τσάκισμα των κοινωνικών δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών (παιδεία, υγεία, ασφάλιση κ.ά.).

Οι νεοφιλελεύθεροι κανίβαλοι της ΝΔ είναι αποφασισμένοι να τελειώνουν με το «έξοδο» της Δωρεάν Παιδείας. Για αυτό θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για την επίτευξη ενός τελειωτικού χτυπήματος σε αυτήν και στο συνώνυμό της, τη φοιτητική μέριμνα. Η φοιτητική μέριμνα αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά μας. Είναι μια κατάκτηση που κερδήθηκε από τους φτωχούς, για τους φτωχούς, με αγώνες. Η κατάργησή της ισοδυναμεί με έναν μαζικό ταξικό αποκλεισμό όλων των νέων, παιδιών εργαζομένων, φτωχών και λαϊκών στρωμάτων από το δικαίωμα στην γνώση, την μόρφωση και από κάθε προοπτική για μια αξιοπρεπή ζωή. Δεν θα το επιτρέψουμε! Με έναν μαζικό και ανυποχώρητο αγώνα διαρκείας, να υπερασπιστούμε την φοιτητική μέριμνα και το δικαίωμα της Δωρεάν Εκπαίδευσης. Σε κάθε σχολή, τμήμα, πανεπιστήμιο πρέπει να προετοιμάσουμε την αντεπίθεσή μας. Μέσα από την ανασυγκρότηση των Φοιτητικών μας Συλλόγων, να προωθήσουμε την αυτοοργάνωση και τα πιο μαχητικά μέσα πάλης, για μια εξέγερση της νεολαίας που θα τσακίσει αυτούς που θέλουν να τσακίσουν τις ζωές και το μέλλον μας.

      ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΔΩΜΑΤΙΟ-ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΕΚΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

      ΕΠΙΝΟΙΚΙΑΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ-ΑΜΕΣΗ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΕΣΤΙΩΝ

      ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΤΗΡΙΩΝ-ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

      ΚΑΤΩ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

      ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ - ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ