Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Κατέρρευσε υπόστεγο στην Κτηνιατρική του ΑΠΘ

Στις 17/3 βρέθηκαν γκρεμισμένα μάρμαρα από το υπόστεγο του κυλικείου του τμήματος Κτηνιατρικής ΑΠΘ λόγω της χρόνιας υποσυντήρησης και υποχρηματοδότησης των δημοσίων πανεπιστημίων. Έξι μήνες μετά τη πτώση φοιτητή από τον τρίτο όροφο της Νομικής, λόγω έλλειψης θέσεων και πριν προλάβουν να περάσουν τρεις εβδομάδες από την πτώση ταβανιού στην Οδοντιατρική του ΑΠΘ, εν ώρα εργαστηρίων, αλλά και από την τραγική κρατική δολοφονία στα Τέμπη, με 57 νεκρούς, γινόμαστε ξανά μάρτυρες ενός επικίνδυνου συμβάντος, από το οποίο κατά τύχη δεν είχαμε κάποιον συμφοιτητή μας ή εργαζόμενο των πανεπιστημίων, θύμα.

Η κυβέρνηση αδιαφορεί παντελώς για την συντήρηση των υποδομών των πανεπιστημίων, αλλά και για τις ζωές των ίδιων των φοιτητών. Σε μια περίοδο ακρίβειας, ακραίας φτωχοποίησης των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των αστικών κομμάτων προωθούν ολοένα και περισσότερο τις ιδιωτικοποιήσεις, ξεπουλώντας ό,τι δημόσιο και δωρεάν σε ιδιώτες-αρπακτικά, για τα δικά τους κέρδη. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι και το ξεπούλημα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ το 2017 επί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην ιταλική εταιρία Ferrovie dello Stato Italiane Group, με αποτέλεσμα την υπολειτουργία του σιδηροδρόμου, που κατέληξε στο τραγικό έγκλημα των συμφοιτητών μας. Την ίδια στιγμή που ιδιωτικοποιούν τομείς-κλειδιά της οικονομίας (βλ. ενέργεια, σιδηροδρόμους, τράπεζες), κατεβάζουν ένα νέο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του νερού! Από αυτά δεν μπορεί να λείπει και η εκπαίδευση, που βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα», καθώς δέχεται επίθεση η φοιτητική μέριμνα (βλ. ΣΔΙΤ, κάρτα σίτισης στις λέσχες κλπ.) αλλά και με την απόσπαση της εκπαιδευτικής επάρκειας από τα πτυχία των καθηγητικών σχολών, στην προσπάθεια να μετατρέψουν τα πτυχία μας σε εμπορεύματα.

Αφενός, αφήνουν την εκπαίδευση να ρημάζει και δεν τους ενδιαφέρει η σωματική ακεραιότητα των φοιτητών και αφετέρου ξοδεύουν γιγαντιαία ποσά χρημάτων για πολεμικούς εξοπλισμούς και αστυνομία. Κυβερνήσεις και πρυτάνεις προτιμούν να δίνουν λεφτά σε ΟΠΠΙ, τουρνικέ και ΜΑΤ παρά στη φοιτητική μέριμνα και στις υποδομές των ΑΕΙ, ώστε να έχουν όλοι οι φοιτητές πρόσβαση στα απολύτως απαραίτητα αγαθά όπως φαγητό, εστίες, συγγράμματα κ.ά.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σπεύδει να ιδιωτικοποιήσει τα πάντα, οτιδήποτε μέχρι τώρα είναι δημόσιο και δωρεάν, ακολουθώντας πιστά τις μνημονιακές τους δεσμεύσεις προς τους ντόπιους και ξένους τοκογλύφους. Δεν πρέπει να μας επηρεάζουν δήθεν «υποσχέσεις» των «προοδευτικών» κομμάτων (βλ. ΣΥΡΙΖΑ και ΜΕΡΑ25) για αύξηση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, ενώ αυτοί είναι που έστρωσαν τον δρόμο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για να ολοκληρώσει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της και τώρα οι ίδιοι προβάλλονται ως «Μεσσίες». Η λύση βρίσκεται στους δικούς μας μαζικούς και ταξικούς αγώνες με όπλα μας την αυτοοργάνωση μέσα από τις γενικές μας συνελεύσεις και τις συντονιστικές επιτροπές. Να βάλουμε μπροστά έναν ανυποχώρητο αγώνα διάρκειας για την ανασυγκρότηση των συλλόγων μας, με πορείες, κινητοποιήσεις και καταλήψεις, με αφετηρία τις μαζικότατες πανελλαδικές συγκεντρώσεις τις 8/3 και 16/3 ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Για να περάσουμε στην αντεπίθεση με ένα επαναστατικό σχέδιο ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και όλων των αστικών κυβερνήσεων.

  • ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΟΧΙ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
  • ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
  • ΕΞΩ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ
  • ΚΑΤΩ ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ
  • ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ