Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΠΘ: Όλοι στην κινητοποίηση ενάντια στον αποκλεισμό φοιτητών από τη λέσχη

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ

ΕΞΩ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 11/10, 13:30 ΣΤΗΝ ΛΕΣΧΗ

Για πολλοστή φορά μέσα σε λίγους μήνες, η εργολαβία της λέσχης του ΑΠΘ σε αγαστή συνεργασία με το Υπ. Παιδείας προσπάθησε να επιβάλει τον έλεγχο της κάρτας σίτισης και την επιβολή του αντιτίμου για όσους φοιτητές δεν πληρούν τα νεοφιλελεύθερα κριτήρια τους. Με γρήγορες κινήσεις η πρυτανεία και ο εργολάβος απομάκρυναν τους εργαζόμενους από την δουλειά τους και την θέση τους ανέλαβαν οι φοιτητές, προκειμένου να μην μείνει κανένας χωρίς φαγητό. Μάλιστα, εξήγγειλαν ότι αν επαναληφθεί η παρέμβαση των φοιτητών για διανομή του φαγητού, ο εργολάβος θα αναγκαστεί να κλειδώσει την λέσχη! Οι επιθέσεις της κυβέρνησης των δολοφόνων στο δημόσιο-δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας και της φοιτητικής μέριμνας ευθυγραμμίζονται με την επιδίωξή τους για την κατάργηση του άρθρου 16. Η επιβολή των ελέγχων για το δικαίωμα στη σίτιση συνεπάγεται την καθολική επιβολή αντιτίμου και συνεπώς την ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης. Επιπλέον, ανακοίνωσαν ότι οι φοιτητές που δεν πληρούν τα «κριτήρια» τους για τη κάρτα σίτισης θα αναγκαστούν να βγάλουν προπληρωμένη κάρτα, αξίας 60 ευρώ/μήνα! Η επίθεση αυτή γίνεται σε μία εποχή, στην οποία η κοινωνία συνθλίβεται από την φτώχεια, την ακρίβεια και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση διαλύει όλα τα κοινωνικά αγαθά και κλέβει τα δημοκρατικά μας δικαιώματα. Η κατάργηση της δωρεάν σίτισης θα έχει ως συνέπεια έναν τεράστιο ταξικό αποκλεισμό των πιο φτωχών φοιτητών από τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση.

Η εργολαβία της λέσχης βρίσκεται σε πλήρη σύμπνοια με το παραπάνω σχέδιο: απολύει τους εργαζόμενους κάθε 3 μήνες, χειροτερεύει διαρκώς την ποιότητα και την ποσότητα του φαγητού (3.000 μερίδες φαγητού για 85.000 φοιτητές του ΑΠΘ). Ο εργολάβος και η Πρυτανεία επιδιώκουν την ολική εμπορευματοποίηση της μέριμνας που θα έρθει με την άμεση εφαρμογή των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα). Οι λέσχες, οι εστίες, η υπηρεσία των συγγραμμάτων κ.ά. θα ανατεθούν σε ιδιώτες- κοράκια που θα επιβάλουν νεοφιλελεύθερα κριτήρια (υψηλά αντίτιμα, καλή διαγωγή, να είναι κανείς κάτω από τα ν+2 έτη σπουδών κ.λπ.), προκειμένου κάποιος φοιτητής να μπορεί να χρησιμοποιεί αυτές τις υπηρεσίες. Στόχος της κυβέρνησης της ΝΔ είναι να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο προϋπολογισμός για την παιδεία και για τη φοιτητική μέριμνα, καθώς οι φοιτητές αποτελούμε «περιττό έξοδο» για αυτούς, ενώ καθημερινά οι ά(χ)ριστοι δίνουν εκατομμύρια σε  πολεμικούς εξοπλισμούς και στην αστυνομία. Συμπληρωματικά, ο στόχος των ιδιωτών είναι  μόνο τα κέρδη τους με την μετακύλιση του κόστους σίτισης/στέγασης στις πλάτες μας. Ταυτόχρονα μας ωθούν σε διαγωνισμούς φτώχειας με την επίδειξη της κάρτας σίτισης. Όσο οι εργολάβοι εκμεταλλεύονται τις φοιτητικές λέσχες και την μέριμνα, τόσο συρρικνώνεται δραματικά ο αριθμός των φοιτητών που δικαιούνται ένα πιάτο φαγητό, ενώ καθημερινά πετιούνται χιλιάδες μερίδες φαγητού στα σκουπίδια.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ! Η δωρεάν σίτιση δεν είναι κάτι που μας χάρισαν οι πρυτάνεις και οι εργολάβοι, αλλά αποτελεί κατάκτηση του φοιτητικού και εργατικού μέσα από τους αγώνες του Πολυτεχνείου και της Μεταπολίτευσης! Οι φοιτητές πρέπει έμπρακτα μέσα από τις δομές αυτοοργάνωσης (συνελεύσεις, επιτροπές κ.α.), καταλήψεις και κινητοποιήσεις να παλέψουμε ενάντια στη διάλυση της φοιτητικής μέριμνας. Δεν θα τους αφήσουμε να φορτώσουν κι άλλα (δι)έξοδα στις πλάτες μας. Δεν αρκούν οι ακτιβίστικες ενέργειες διανομής του φαγητού από τους φοιτητές. Να απαιτήσουμε μαζικές προσλήψεις εργαζομένων! Η λέσχη του ΑΠΘ πρέπει να μείνει δημόσια-δωρεάν και ανοιχτή για όλη τη κοινωνία. Να οργανώσουμε έναν αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης και για να ανατρέψουμε τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ, αλλά και κάθε κυβέρνησης που προσπαθεί να μας κλέψει τον μέλλον.

  • ΕΞΩ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΣΧΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ
  • ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ
  • ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ, ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
  • ΔΗΜΟΣΙΑ-ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ