Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βάζουμε φρένο στις ηλεκτρονικές εκλογές - Ζωντανεύουμε τους συλλόγους μας

«ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ» ΚΑΙ «ΕΝΙΑΙΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ»

Απειλή για τους Συλλόγους, τις Σπουδές μας, τη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία

ΒΑΖΟΥΜΕ ΦΡΕΝΟ – Ζωντανεύουμε τις συλλογικές διαδικασίες και τους αγώνες μας

Στην αρχή του νέου ακαδημαϊκού έτους, πολλά πανεπιστήμια πανελλαδικά ανακοινώνουν τη διεξαγωγή «ηλεκτρονικών φοιτητικών εκλογών με ενιαίο ψηφοδέλτιο», κατ’ εφαρμογή του Νόμου-πλαίσιο της πρώην υπ. Παιδείας Κεραμέως. Παρά το φιάσκο όπου κατέληξε η αντίστοιχη περσινή προσπάθεια, οι διοικήσεις των ΑΕΙ δεν πτοούνται και επιχειρούν ξανά να επιβάλλουν τις «ηλεκτρονικές εκλογές» με σκοπό την ανάδειξη «εκπροσώπων των φοιτητών» στις συνελεύσεις τμημάτων των καθηγητών.

Η επαναφορά των «ηλεκτρονικών εκλογών» δεν είναι απλά μια αντιδημοκρατική επίθεση στους φοιτητές. Αποτελεί στοχευμένη επίθεση στη δημόσια δωρεάν παιδεία, στη δυνατότητα υπεράσπισής της μέσω του φοιτητικού συνδικαλισμού. Ο σκοπός είναι ξεκάθαρος: να δημιουργήσουν ένα ξεχωριστό στρώμα «αντιπροσώπων» και «αρίστων», που θα συνεργάζεται με τις πανεπιστημιακές αρχές (και τις κυβερνήσεις) για την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Που θα δρουν ως «μακρύ χέρι» διοικήσεων και μεγαλοκαθηγητάδων, ως «μάνατζερ» των φοιτητών και ως «ελεγκτές» των διεκδικήσεών τους!

Η διεξαγωγή αυτών των «εκλογών» στην αρχή του έτους δεν είναι τυχαία. Στοχεύουν στην άγνοια των πρωτοετών συναδέλφων, για να δημιουργήσουν σύγχυση γύρω από τις έννοιες της συμμετοχής, των συλλογικών οργάνων, των αγώνων. Θέλουν να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση ότι ψηφίζοντας πίσω από μία οθόνη ο νέος γίνεται «ενεργός» – ενώ στην πραγματικότητα στερείται το πιο ουσιαστικό μέρος της κοινής συζήτησης και διαλόγου, της ανάπτυξης κριτικής σκέψης και κοινωνικών σχέσεων, και επομένως της ανάπτυξης αιτημάτων, διεκδικήσεων, αγώνων. Σε αυτή την σύγχυση πατάνε για να «ψαρέψουν» υποψήφιους γι’ αυτές τις εκλογές-παρωδία που στήνουν.

Αυτή η επίθεση προσπαθεί να υποβιβάσει τον φοιτητικό σύλλογο σε καθαρά διακοσμητικό ρόλο. Από εργαλείο συζήτησης, ενότητας, οργάνωσης των φοιτητών και των αγώνων τους, μετατρέπεται σε διπλωματικό παράρτημα της συγκλήτου. Η ουσία των φοιτητικών συλλόγων είναι να αποτελούν ανεξάρτητα όργανα των φοιτητών, όχι «κομμάτια» των πρυτανειών – και πολύ περισσότερο δίπλα στα νέα «Συμβούλια Διοίκησης» που στήνονται με κάθε επιχειρηματία, πλούσιο και «άνθρωπο της αγοράς». Ο σύλλογος δεν «συμμετέχει» στις συνεδριάσεις της συγκλήτου, έχει δικαίωμα παρακολούθησής τους – και κυρίως πρέπει να ενισχύει την κινητοποίηση των φοιτητών ενάντια σε αποφάσεις των διοικήσεων ή για τα αιτήματά τους. Δεν είναι απλό άθροισμα φοιτητών μίας σχολής, δέσμιων των αποφάσεων λίγων «εκλεγμένων αντιπροσώπων», χωρίς ουσιαστικό λόγο στις αποφάσεις. Γι’ αυτό το πιο σημαντικό κομμάτι της λειτουργίας των συλλόγων είναι οι Γενικές Συνελεύσεις, η συγκρότηση Επιτροπών και Συντονιστικών, η ενεργή συμμετοχή όλων μας σε αυτά. Η πρακτική πολλών αριστερών δυνάμεων να υποβαθμίζουν ή να ακυρώνουν αυτές τις ζωντανές δημοκρατικές διαδικασίες βάσεις, αναπαράγει μια λογική ανάθεσης, απάθειας και αποπολιτικοποίησης μέσα στους φοιτητές – σ’ αυτό μετά πατάνε τέτοιες επιθέσεις όπως οι «ηλεκτρονικές εκλογές».

Η επαναφορά των «ηλεκτρονικών εκλογών» γίνεται με το τρέχον πολιτικό κλίμα, που επιτρέπει στην κυβέρνηση να τις δοκιμάσει τυχοδιωκτικά. Αλλά και στην κούφια «αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ, στην πλήρη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξή του με το αμερικανόφερτο golden boy Κασσελάκη. Απ’ αυτή τη σάπια κατάσταση, οι νεοφιλελεύθεροι κανίβαλοι «παίρνουν αέρα» ενάντια στη δημόσια δωρεάν παιδεία. Βάζουν κόφτες (ΕΒΕ) στην εισαγωγή στα ΑΕΙ, απειλούν με διαγραφές και πειθαρχικά, γενικεύουν τα δίδακτρα (στα μεταπτυχιακά και σιγά σιγά παντού), θέλουν κατάργηση του άρθρου 16. Δίνουν «πράσινο φως» στους ιδιώτες να κατακρεουργήσουν τη μέριμνα. Διαλύουν τα εργασιακά δικαιώματα, αφαιρώντας τα απ’ τα πτυχία. Μετατρέπουν την παιδεία σε πανάκριβο εμπόρευμα για «άριστους» και προνομιούχους, ενώ οι φτωχοί θα μένουν αμόρφωτοι.

Απαντάμε συλλογικά, βγαίνουμε μαχητικά μπροστά με αγώνες. Ανασυγκροτούμε συλλόγους και συνελεύσεις, αγωνιζόμαστε για δημόσια δωρεάν εκπαίδευση. Υπερασπίζουμε τις κατακτήσεις δεκαετιών του φοιτητικού κινήματος, ενάντια στις «ηλεκτρονικές εκλογές» και οποιαδήποτε «ενσωμάτωσή» του. Με την αυτοοργάνωσή μας ενάντια σε κάθε λογική ανάθεσης ή υποκατάστασης!