Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΣΠ | ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Απόφαση ΦΣ. Φιλοσοφίας


ΑΠΟΦΑΣΗ Φ.Σ. ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Κύμα συνελεύσεων (Γ.Σ.) και καταλήψεων έχει σαρώσει τα πανεπιστήμια όλης της χώρας για πολλές συνεχόμενες εβδομάδες, ενώ πάνω από 25.000 διαδήλωσαν στις 8/2 ως απάντηση στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο». Παρά τα ψέματα της κυβέρνησης και τις όποιες ερμηνείες των γαλάζιων «συνταγματολόγων» που προβάλλουν τα ΜΜΕξαπάτησης, το νέο νομοσχέδιο αποτελεί ευθεία και πραξικοπηματική παραβίαση του Άρθρου 16 του συντάγματος, το οποίο έχει κατακτηθεί με αγώνες και προστατεύει/κατοχυρώνει τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, απαγορεύοντας ρητά την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ. Ακόμα με την ανακοίνωση του νομοσχεδίου στις 7/2, αποκαλύφθηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των άρθρων του στοχεύουν στην υποβάθμιση και την εμπορευματοποίηση/ιδιωτικοποίηση των δημοσίων πανεπιστημίων(!). Τα βασικά σημεία αυτών των διατάξεων είναι: η οικονομική «αυτοτέλεια» των ΑΕΙ, δηλαδή ανεύρεση πόρων από μη κρατική χρηματοδότηση που οδηγεί σε ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΠΑΝΤΟΥ, ακόμα μεγαλύτερη εξάρτηση της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων από τις νεοφιλελεύθερες αξιολογήσεις (30% αντί για 20% που ίσχυε), υποχρεωτική ίδρυση ξενόγλωσσων επί πληρωμή τμημάτων, ενώ τα μόνα πακέτα χρηματοδότησης που θα δοθούν (περί των 800 εκ.), θα αφορούν απευθείας επιδοτήσεις-δώρα σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ, για εστίες/υποδομές/προγράμματα σπουδών με πανάκριβα αντίτιμα. Από την άλλη τα «δρακόντεια» μέτρα για τα ιδιωτικά ιδρύματα με 2ετή και 3ετή προγράμματα σπουδών θα είναι να διαθέτουν τρία τμήματα με μόλις ένα από αυτά να έχει εγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών στο εξωτερικό, η Ε.Β.Ε. ανά πεδίο (πχ. Ιατρική με 8.5 χιλιάδες μόρια), φαστ-τρακ πιστοποιήσεις από την ΕΘΑΑΕ, κάμποσες χιλιάδες ευρώ δίδακτρα και λίγη καλή θέληση...

Πρόκειται για μία τομή στις αντί-εκπαιδευτικές επιθέσεις, αφού α) δεν θα οδηγήσει σε «συνύπαρξη» δημόσιων και ιδιωτικών ΑΕΙ, αλλά σε τρομακτική υποβάθμιση, διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας β) θα αποκλείονται μαζικά τα παιδιά των εργαζομένων και των φτωχών που δεν θα μπορούν να πληρώσουν δίδακτρα, γ) θα στηθεί μια «αγορά της εκπαίδευσης» με κάθε λογής δίδακτρα σε μεταπτυχιακά-προπτυχιακά προγράμματα, φοιτητική μέριμνα και προγράμματα κατάρτισης, δ) τα πτυχία θα καταντήσουν κουρελόχαρτο χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, ένα ακόμη «χαρτί» στη ζούγκλα της αγοροπωλησίας πτυχίων και τίτλων σπουδών (π.χ. απόσπαση παιδαγωγικής επάρκειας). Θα πρέπει να κυνηγάμε συνεχώς αμέτρητα επί πληρωμή σεμινάρια και πιστοποιητικά, για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε, ανταγωνιζόμενοι για μια θέση εργασίας.

Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, επιτίθενται με μανία στη δημόσια και δωρεάν παιδεία, με στόχο την συρρίκνωση του εκπαιδευτικού χάρτη, την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε ραγδαία την εμπορευματοποίηση και διάλυση της εκπαίδευσης και ήδη από το 19’ έως σήμερα έχει περάσει: Εξίσωση πτυχίων ΑΕΙ με αυτά των κολλεγίων, Κατάργηση Ασύλου και πειθαρχικά, Θέσπιση Ε.Β.Ε. που κάθε χρόνο απαγορεύει την πρόσβαση σε τουλάχιστον 20.000 μαθητές, διαγραφές στα Ν+Ν/2, Τράπεζα Θεμάτων, λουκέτα τμημάτων, εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας (κριτήρια αριστείας, ενοίκια, εξώσεις κ.α.), Συμβούλια Διοίκησης που ελέγχονται πλήρως από το Υ.ΠΑΙ.Θ., σύνδεση της (υπό)χρηματοδότησης των ιδρυμάτων από αντιεκπαιδευτικές αξιολογήσεις, ίδρυση της ΕΘΑΑΕ που παρέχει «αβέρτα» πιστοποίηση σε κάθε λογής εκπαιδευτήριο, περαιτέρω υποστελέχωση και ρήμαγμα των δημοσίων Πανεπιστημίων.

Ως εδώ! Δεν θα δεχτούμε τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης και της ΕΕ για την παιδεία. Αυτό που θέλουμε είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν Πανεπιστήμιο, χωρίς αποκλεισμούς και κόφτες, πτυχία με αξία για να εργαστούμε με δικαιώματα. Επιδιώκουν να βάλουν ταφόπλακα στο δικαίωμά μας να σπουδάζουμε!

Ήδη το φοιτητικό κίνημα έχει δώσει έναν μεγάλο αγώνα και έχει καταφέρει να ξεπεράσει σημαντικά εμπόδια. Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του Υπουργείου να εκφοβίσουν το φοιτητικό κίνημα και τους εκπαιδευτικούς, εμείς δεν υποχωρούμε! Αυτό το βλέπουμε από το γεγονός ότι η προπαγάνδα της κυβέρνησης πως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια καταργούν τον «αναχρονισμό» και θα φέρουν «αναβάθμιση» της εκπαίδευσης, ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ! Ο εκβιασμός «εξεταστική ή κατάληψη», όπως καλλιεργήθηκε από τον άθλιο απεργοσπαστικό μηχανισμό της ΔΑΠ, ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ! Ο εκφοβισμός για εισαγγελικές παρεμβάσεις κατά των καταλήψεων ή οι ύβρις απέναντι στο φοιτητικό κίνημα(κλέφτες, μειοψηφίες, παράνομοι, κ.ο.κ.), ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΑΝ! Η προσπάθεια να τρομοκρατηθούμε με τις εισβολές των ΜΑΤ/ΟΠΚΕ στις καταλήψεις μας (ΑΠΘ, Νομική ΔΠΘ), ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ! Η τηλεξεταστική ως μέσο καταστολής και διαίρεσης του φοιτητικού κινήματος είναι το τελευταίο χαρτί της κυβέρνησης! Αναγκάστηκε να τις επιβάλλει στις διοικήσεις των ιδρυμάτων υπό την απειλή εισαγγελικών παρεμβάσεων, αφού αρχικά είχαν απορριφθεί μαζικά από καθηγητές, σύνοδο πρυτάνεων κ.ο.κ. Το πρόγραμμα των τηλεξεταστικών είναι εξοντωτικό με όλα τα μαθήματα να εξετάζονται μέσα σε μία μόλις εβδομάδα(!), είναι πλήρως διαβλητές με κίνδυνο να συμβούν μαζικά κοψίματα, ενώ ήδη η αποχή είναι πολύ σημαντική, γιατί ταυτόχρονα υπάρχει ενεργή συμμετοχή στις καταλήψεις και τις διαδηλώσεις μας.

Εφόσον η κυβέρνηση δεν κατάφερε να κάμψει τους φοιτητικούς αγώνες με ΜΑΤ και λασπολογίες περί φοιτητών «ληστών», εξαναγκάζει τους φοιτητές και τους εκπαιδευτικούς για την διεξαγωγή ηλεκτρονικών εξετάσεων, με μόνο στόχο να αποδυναμώσει το φοιτητικό κίνημα. Εμείς από την πλευρά μας είμαστε ξεκάθαροι. Ούτε αναγνωρίζουμε, ούτε νομιμοποιούμε τις διαδικτυακές εξετάσεις, αλλά απαιτούμε δια ζώσης εξεταστικές, ώστε να συνεχίσει το φοιτητικό κίνημα τον αγώνα του μέχρι τη νίκη. Θα μπλοκάρουμε κάθε προσπάθεια που σαμποτάρει τις συλλογικές μας αποφάσεις. Όποια διοίκηση συναινεί στις ηλεκτρονικές εξετάσεις και εκπαιδευτικές διαδικασίες, παίρνει την πολιτική απόφαση να εναντιωθεί στον αγώνα του φοιτητικού κινήματος για δημόσια – δωρεάν παιδεία.

Να υπερασπιστούμε και να ενισχύσουμε τις καταλήψεις μας!

Οι καταλήψεις ηγεμονεύουν σε αυτό το φοιτητικό κίνημα τόσο ως μέσο πάλης, όσο και ως κέντρο οργάνωσης και συντονισμού του αγώνα. Δεν «λήγουν» με την παρακώληση της εκπαιδευτικής/διοικητικής λειτουργίας των σχολών μας, αλλά ενισχύουν την πολιτικοποίηση και την κοινωνικοποίηση μέσα στους φοιτητικούς συλλόγους. Οργανώνουν την ενίσχυση και την κλιμάκωση του αγώνα με δράσεις/κινητοποιήσεις/ενημερώσεις προς την υπόλοιπη κοινωνία. Οι επιτροπές κατάληψης είναι «σχολεία» άμεσης και πραγματικής δημοκρατίας που εκπαιδεύονται όλα τα κομμάτια του φοιτητικού κινήματος. Γι’ αυτό η περιφρούρηση τους από την άθλια κυβερνητική προπαγάνδα, την παρέμβαση των βίαιων μηχανισμών καταστολής ή την τηλεξεταστική, είναι τεράστιας σημασίας για την συνέχιση του αγώνα.

Πρέπει να συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη! Δεν μας τρομοκρατούν! Θα μας βρούνε μπροστά τους.

Αυτό το φοιτητικό κίνημα δεν είναι στο κενό! Στέκεται πλάι πλάι με τους αγώνες των αγροτών που τσακίζονται καθημερινά από την εκτόξευση του κόστους παραγωγής, την φοροληστεία και την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία χονδρεμπόρων και σούπερ μάρκετ. Έχει γίνει ελπίδα για ολόκληρη τη κοινωνία, ότι μπορεί να αναγκάσει την κυβέρνηση σε υποχώρηση, να της ρίξει μια πολιτική σφαλιάρα! Να ανατρέψει το μαύρο τοπίο των απανωτών μέτρων απέναντι σε κάθε θεμελιώδες δικαίωμά μας και να την τιμωρήσει για τα αμέτρητα εγκλήματά της στα Τέμπη, την Πήλο, τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες.

Πρέπει να δυναμώσουμε τον αγώνα μας. Παραπέρα δυνάμωμα του κινήματος σημαίνει να μαζικοποιήσει και να «σοβαρέψει» τη λειτουργία των επιτροπών και των συντονιστικών, που θα θα επεξεργάζονται την συνέχιση του αγώνα. Ένα σχέδιο που θα αποσκοπεί στην ενότητα με τους εργαζόμενους/μαθητές/αγρότες και στην επίτευξη γενικών απεργιών. Πρέπει αυτός ο αγώνας να συγκρουστεί συνολικά με τις κυβερνητικές πολιτικές που μας καταργούν όσα δικαιώματα έχουμε κερδίσει από το Πολυτεχνείο έως σήμερα.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16 – ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ – ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΣ
  • ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΛΕ-ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΣΠΑΝΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΜΑΣ – ΜΑΖΙΚΗ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ – ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΕΚΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
  • ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ - ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
  • ΝΑ ΗΤΤΗΘΕΙ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ:
  • ΕΞΑΗΜΕΡΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 14/2 ΕΩΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 21/2
  • ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 15/2, 12:00 ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 15/2, 15:00 ΣΤΟ ΧΗΜΙΚΟ
  • ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 17/2, 12:00 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 17/2, ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
  • ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ 28/2, ΜΕ ΑΙΤΗΜΑ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
  • ΕΠΟΜΕΝΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 21/2