Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΣΠ | ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η Πρυτανεία του ΠΑΜΑΚ απειλεί με εξώσεις τους εστιακούς φοιτητές άνω του 4ου έτους! Δεν θα τους περάσει! - Κανένας φοιτητής χωρίς δωμάτιο

 

Η Πρυτανεία του ΠΑΜΑΚ απειλεί με εξώσεις τους εστιακούς φοιτητές άνω του 4ου έτους!

Δεν θα τους περάσει! - Κανένας φοιτητής χωρίς δωμάτιο

Στις 15/4, ενημερωθήκαμε ότι η Επιτροπή αξιολόγησης των φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αποφάσισε ότι οι φοιτητές του 5ου  έτους θα πρέπει να πεταχτούν έξω από τις εστίες μέχρι τις 31/08/2024. Αυτός ο εσωτερικός κανονισμός ουσιαστικά εφαρμόζει τα ν χρόνια φοίτησης (δηλαδή 4 χρόνια), γεγονός ξεπερνάει ακόμη και τον εγκληματικό Νόμο Πλαίσιο της Κεραμέως, που θέσπισε το ν+1/2ν. Δηλαδή, πετάνε εκτός εστιών όλους τους φοιτητές που δεν πήραν πτυχίο ακριβώς στα 4 χρόνια! Εδώ προκύπτει και το εύλογο ερώτημα, αν δεν μπορούν αυτοί οι φοιτητές να μείνουν στην πόλη για να συνεχίσουν τις σπουδές τους, πως ακριβώς θα πάρουν το πτυχίο τους, εάν οι οικογένειές τους δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά για να τους νοικιάσουν κάποιο σπίτι για το υπόλοιπο των σπουδών τους;

Αυτή δεν είναι η πρώτη επίθεση από πλευράς Συγκλήτου και υπευθύνων Μέριμνας. Οι εστιακοί φοιτητές του ΠΑΜΑΚ, που για να πάρουν δωμάτιο περνάνε μέσα από έναν διαγωνισμό ακραίας φτώχειας, επιπλέον υποχρεώνονται από τον εσωτερικό κανονισμό της Εφορίας των Εστιών να καταβάλλουν ετήσιο ενοίκιο, διαφορετικά αντιμετωπίζουν απειλές για έξωση. Στο προηγούμενο εξάμηνο, απειλή για έξωση πραγματοποιήθηκε σε συμφοιτήτρια μας, η οποία δεν είχε να πληρώσει και έτσι ξεκίνησε ένα αγώνας για το σπάσιμο στην πράξη αυτών των απειλών και των εξώσεων. Μετά από αρκετές κινητοποιήσεις στην Πρυτανεία του ΠΑΜΑΚ για το συγκεκριμένο ζήτημα, με πρωτοβουλία της Σοσιαλιστικής Σπουδαστικής Πάλης, επιβάλαμε στην πράξη πως κανένας φοιτητής δεν πρόκειται να πεταχτεί εκτός εστιών και καταργήσαμε την υποχρεωτική καταβολή του ενοικίου.

Ταυτόχρονα, η Σύγκλητος επέβαλε ως προϋπόθεση για να παραμείνουν οι φοιτητές στις εστίες, το να περνούν το 50% των μαθημάτων, αποκλείοντας έτσι φοιτητές που εργάζονται ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα (οικογενειακά, οικονομικά, θέματα υγείας κ.ά.). Ταυτόχρονα, σημαντικό πρόβλημα των οικοτρόφων αποτελεί ότι καθημερινά αναγκάζονται να μετακινηθούν από την Καλαμαριά μέχρι το ΠΑΜΑΚ για να φάνε ένα πιάτο φαγητό (που μάλιστα δεν δικαιούνταν όλοι οι εστιακοί φοιτητές μέχρι πέρσι). Παρά την υπέρογκη χρηματοδότηση που λαμβάνει το πανεπιστήμιο για την Μέριμνα, οι εστιακοί μοιράζονται ένα χαλασμένο πλυντήριο! και δεν υπάρχει καμία απολύτως συντήρηση και πυρασφάλεια του κτιρίου, ακόμη και τώρα, μόλις λίγες εβδομάδες αφότου οι εστιακοί φοιτητές στα Γιάννενα πήγαν να καούν ζωντανοί.

Η Πρυτανεία εφαρμόζει μέχρι κεραίας τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ένα μήνα μετά την ψήφιση του ν. Πιερρακάκη, βλέπουμε τις πτυχές του ήδη να εφαρμόζονται. Η Μέριμνα είναι ο πυρήνας της δημόσιας δωρεάν παιδείας, συνεπώς από τα πρώτα που θα χτυπήσουν οι νεοφιλελεύθεροι κανίβαλοι της κυβέρνησης. Και όλα αυτά, μέσα σε μια περίοδο ακραίας ακρίβειας και φτωχοποίησης της κοινωνίας, αποκλείοντας πρακτικά τους φτωχούς από την εκπαίδευση.

Πρώτα θα μας πετάξουν από την εστία μας και μετά από τις σχολές μας! Απέναντι σε όλες αυτές τις επιθέσεις πρέπει να ενεργοποιήσουμε τον σύλλογό μας. Γιατί μόνο μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες μπορούμε να υπερασπιστούμε το δικαίωμα της σίτισης και της στέγασης. Ακόμα και αυτά που έχουμε «κερδίσει» μέσα από τον διαγωνισμό φτώχειας που περάσαμε για να μπούμε στις εστίες πάνε να μας τα στερήσουν. Δεν πρέπει να το αφήσουμε να περάσει!

· Κανένας φοιτητής να μην πεταχτεί εκτός εστίας - ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗ

·  Αύξηση χρηματοδότησης και προσλήψεις σε Παιδεία – Υγεία, όχι σε εξοπλισμούς και αστυνομία