Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΣΠ: ΠΡΩΤΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ – Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΧΩΡΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ – ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

ΠΡΩΤΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ – Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΧΩΡΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ – ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Στις 08/03 η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη, προχώρησε πραξικοπηματικά στην ψήφιση του ν. Πιερρακάκη παρά την καθολική απόρριψή του από την κοινωνία. Πρόκειται για έναν νόμο που κουρελιάζει το σύνταγμα καταπατώντας το Άρθρο 16 που απαγορεύει ρητά την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ. Έρχεται για να καταργήσει την δημόσια και δωρεάν παιδεία, να την εμπορευματοποιήσει πλήρως, μετατρέποντας όσα δημόσια πανεπιστήμια απομείνουν σε «Πανεπιστήμια Α.Ε.», όπου πρόσβαση στη γνώση θα έχει όποιος μπορεί να χώσει το χέρι βαθιά στην τσέπη. Οι υπόλοιποι μνημονιακοί (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ κ.λπ.) παρά την καταψήφιση του νόμου ενόψει ευρωεκλογών, επί της ουσίας δεν έχουν καμία διαφοροποίηση. Το ξεπούλημα κάθε τι δημοσίου και δωρεάν και η κατάργηση θεμελιωδών δικαιωμάτων που με κόπο και αγώνες κατέκτησαν εργαζόμενοι και νεολαία, αποτελούν στρατηγικό στόχο για κάθε έναν από αυτούς.

Μόλις ένα μήνα μετά την ψήφιση του ν. Πιερρακάκη, η ΝΔ σχεδιάζει την μετατροπή των λυκείων σε εξεταστικά κέντρα/αναμορφωτήρια και τώρα προχωρά με την εφαρμογή του νόμου-έκτρωμα αδειοδοτώντας την ίδρυση της πρώτης ιδιωτικής ιατρικής σχολής της χώρας, το πιο πρόσφατο προϊόν του fund CVC και του «πανεπιστημίου» της Λευκωσίας. Όμως, οι ιδιωτικές σχολές δεν αποτελούν παρά την κορυφή του παγόβουνου. Ο νόμος Πιερρακάκη, αφορά σχεδόν αποκλειστικά (170 από τις 206 διατάξεις) την διάλυση των δημοσίων ΑΕΙ με την επιβολή διδάκτρων στα προπτυχιακά για την «αυτοχρηματοδότηση» των ΑΕΙ, την κατάργηση κάθε επαγγελματικού δικαιώματος των πτυχίων, την επιβολή της Δια Βίου «εκπαίδευσης» και την κατάργηση/συγχώνευση μίας σειράς τμημάτων. Ο διπλός στόχος της κυβέρνησης είναι (α) η απαλλαγή του χρεωκοπημένου ελληνικού δημοσίου από το «βάρος» της χρηματοδότησης της δημόσιας παιδείας και μετακύλιση του κόστους στις πλάτες των φοιτητών, και (β) να δημιουργήσει μια αγορά της εκπαίδευσης, εντός και εκτός των δημοσίων ΑΕΙ, και να αποκλείσει από την τριτοβάθμια τα πιο φτωχά στρώματα της νεολαίας.

Η κυβέρνηση δεν σταματά εδώ – η επίθεση συνεχίζεται:

Στην πιο πρόσφατη σύνοδο Πρυτάνεων ξεκίνησαν οι διεργασίες για την εφαρμογή της πιο πρόσφατης επιταγής της ΕΕ, του «ευρωπαϊκού πτυχίου». Πρόκειται για ένα ενιαίο ευρωπαϊκό πτυχίο που θα προκύπτει από συμπράξεις πανεπιστημίων διαφόρων χωρών – είτε πρόκειται για ιδιωτικά είτε για δημόσια - και θα αποτελεί μία «ενιαία βάση» ώστε οι πολίτες της ΕΕ να «προετοιμαστούν», είτε μέσω των προπτυχιακών είτε μέσω της Δια βίου εκπαίδευσης, για την «πράσινη ανάπτυξη και τους τομείς αιχμής του μέλλοντος». Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν ακόμη τρόπο να επιβληθεί η δια βίου εκπαίδευση, προφανώς με το αζημίωτο, καθώς και η αμφισβήτηση όλων των υπαρχόντων πτυχίων. Προωθεί την μετατροπή των πτυχίων σε σούπα, εισάγοντας την δυνατότητα σε ένα πτυχίο να συνδυαστούν επιμέρους προγράμματα σπουδών. Οι νέοι υποχρεούνται σε ένα διαρκές κυνήγι σεμιναρίων, μεταπτυχιακών και πιστοποιήσεων, όλα φυσικά επί πληρωμή, για να μπορέσουν να κατοχυρώσουν ακόμη και τα βασικά επαγγελματικά δικαιώματα. Τελικά καταλήγει στην επιβολή της ελαστικής εργασίας και την κατάργηση κάθε εργασιακού δικαιώματος, άρα και την ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση όλων των εργαζομένων της Ευρώπης.

Κυβέρνηση και ΕΕ έχουν ένα μόνο σκοπό, να φορτώσουν την βαθιά οικονομική κρίση στις πλάτες μας. Η κυβέρνηση-μαφία της ΝΔ, με την δολοφονική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, καταργεί κάθε δημόσιο και δωρεάν κοινωνικό σύστημα (υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση) με καταστροφικές συνέπειες. Ταυτόχρονα, μέσα σε μόλις πέντε χρόνια η αγοραστική δύναμη έχει μειωθεί κατά 40% λόγω της ακρίβειας και εργαζόμενοι και νεολαία βυθίζονται όλο και περισσότερο στην φτώχεια και στην εξαθλίωση. Όλο και περισσότερο βασικά αγαθά και κατακτήσεις γίνονται προνόμιο για λίγους και πεδίο κερδοσκοπίας για μία ελίτ. Την ίδια στιγμή, στρατιωτικές δαπάνες και εξοπλισμοί έχουν εκτιναχθεί, και ο Μητσοτάκης μπλέκει την χώρα σε ολοένα και περισσότερους πολέμους, προετοιμάζοντάς μας να γίνουμε κρέας για τα κανόνια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ.

Ήδη, η εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών νόμων και του εκτρώματος Πιερρακάκη επιφέρουν καταστροφικές συνέπειες: ταξικός αποκλεισμός, καταστροφή υποδομών, πυρκαγιές σε εστίες στα Ιωάννινα, κ.λπ. Το μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα των προηγούμενων μηνών μας δείχνει τον δρόμο. Οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι πρέπει να συνεχίσουμε τη μάχη που άνοιξε το προηγούμενο διάστημα με τους αγώνες των φοιτητών, των αγροτών να υπερασπιστούμε στην πράξη τα δικαιώματα και τις κοινωνικές κατακτήσεις που η κυβέρνηση με μανία προσπαθεί να τσακίσει. Πρέπει άμεσα να δυναμώσουμε τον αγώνα μας, με διαδηλώσεις, καταλήψεις διαρκείας, μέσα από τις δομές αυτοργάνωσης μας, τις Γενικές Συνελεύσεις, να μετατρέψουμε τους συλλόγους μας σε μαχητικά μέσα πάλης, κόντρα στις λογικές ανάθεσης και αναβολής του αγώνα μας.