Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΣΠ | ΠΑΤΡΑ: ΕΞΩΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ ΠΑΤΡΑΣ - Η ΠΚΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΤΟ “ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ”

 

ΕΞΩΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ ΠΑΤΡΑΣ - Η ΠΚΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΤΟ “ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ”

ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

Το Συμβούλιο Διοίκησης (Σ.Δ.) του Πανεπιστημίου Πατρών προχωρά σε έξωση τριών εστιακών φοιτητών επειδή δεν πλήρωσαν την εγγύηση/χαράτσι των 200 ευρώ. Ενώ η ΠΚΣ ως πρώτη δύναμη στον Σύλλογο Οικοτρόφων μαζί με τον «κόκκινο» δήμαρχο και άλλους «φορείς» της πόλης ανακοίνωσαν ότι «αυτό πρέπει να αποτελέσει αιτία πολέμου», έχουν υποταχθεί πλήρως στις αποφάσεις του ΣΔ, αφήνοντας αυτή την επίθεση αναπάντητη.

      Πρώτον, ποτέ δεν προσπάθησαν να εμποδίσουν την εφαρμογή του Εσωτερικού Κανονισμού εστιών που ψηφίστηκε από το Σ.Δ. το 2023 και επιβάλει το χαράτσι των 200 ευρώ και τα ακαδημαϊκά κριτήρια, ως προϋπόθεση για την διαμονή των εστιακών φοιτητών. Ούτε τώρα επιδιώκουν οτιδήποτε τέτοιο. Αυτό που καταγγέλουν είναι ότι οι φοιτητές «δεν είχαν να πληρώσουν, επειδή έλαβαν δωμάτιο στην αρχή της ακαδημαϊκής περιόδου»… Σε περίπτωση που η ΠΚΣ δεν το γνωρίζει, έχουμε δικαίωμα στην δημόσια και δωρεάν στέγαση και προφανώς είναι προϋπόθεση να κερδίσει ένας φοιτητής τον «διαγωνισμό φτώχειας και εξαθλίωσης» για να διαμείνει στις εστίες.

      Ως εκ τούτου, πρότεινε στους φοιτητές (ό,τι και η Εφορία) να κάνουν ένσταση και άρα να εξεταστούν από επιτροπή που θα αποτελείται από μέλη του Σ.Δ.. Με την ίδια λογική κάλεσαν και 2 κινητοποιήσεις, δηλαδή με στόχο να αντιμετωπιστούν αυτοί οι φοιτητές ως εξαίρεση(!). Το αποτέλεσμα ήταν να δοθεί μια παράταση χρόνου στους εστιακούς έως τις 20/7 και σε περίπτωση που δεν καταβάλουν το χαράτσι, οι εξώσεις θα προχωρήσουν κανονικά.

      Δεν έχει υπάρξει καμία σχετική ενημέρωση για το αν σκοπεύουν να εμποδίσουν αυτές τις εξώσεις ή αν θα συνεχίσουν μόνο να καταγγέλουν αυτήν και τις προηγούμενες κυβερνήσεις…

      Τέλος, το πιο ανησυχητικό είναι πως δεν αντιλαμβάνονται την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης/ξεπουλήματος της Φοιτητικής Μέριμνας και τον κομβικό ρόλο που παίζουν σε αυτήν, τα Σ.Δ. ως κρατικός μηχανισμός. Είτε επιβάλλοντας πανάκριβα ενοίκια για να απαλλάξουν τους κρατικούς προϋπολογισμούς από την χρηματοδότηση των Δημοσίων Πανεπιστημίων, είτε ξεπουλώντας πλήρως τις εστίες σε «ημετέρους»-ιδιώτες που θα θησαυρίζουν από τις τσέπες μας. Οποιαδήποτε μορφή «διαπραγμάτευσης» ή «διαλόγου» με τέτοια όργανα (όπως είναι οι ενστάσεις), υπονοούν ότι αυτή η κλίκα οικειοθελώς θα πάει πίσω από αυτά τα σχέδια και θα σταματήσει να διαλύει την Δημόσια Δωρεάν Παιδεία.

Ο ανυποχώρητος αγώνας που δίνουν την ίδια ώρα οι εστιακοί φοιτητές στα Ιωάννινα απέναντι στις εξώσεις, πρέπει να δείξει το δρόμο πανελλαδικά. Εμποδίζοντας στην πράξη την εφαρμογή ενός αντίστοιχου Εσωτερικού Κανονισμού και τις εξώσεις των εστιακών φοιτητών. Ούτε ευρώ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ - ΔΕΝ ΦΕΥΓΟΥΜΕ από τα δωμάτια μας, οργανώνουμε περιφρουρήσεις παντου! Ήδη αυτό το σχέδιο νικάει και έχει φρενάρει δεκάδες εξώσεις. Έχει εμποδίσει ακόμα το Σ.Δ. να πείσει τον οποιοδήποτε ότι «εξορθολογίζει» την λειτουργία των εστιών, διώχνοντας πάμφτωχους φοιτητές από τα δωμάτιά τους, παρά τα δεκάδες ΜΜεξαπάτησης που έχει κινητοποιήσει.

Δεχόμαστε μια συντεταγμένη επίθεση στο δικαίωμα μας στην δημόσια και δωρεάν στέγαση, από το δολοφονικό καθεστώς της ΝΔ και τους μηχανισμούς του μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια. Πρέπει να απαντήσουμε με αγώνες, ενωτικά και οργανωμένα! Η ΣΣΠ θα παλέψει με όλες της τις δυνάμεις για την υπεράσπιση της Φοιτητικής Μέριμνας και για να τιμωρήσει αυτό το μαύρο Καθεστώς!