Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Υποχρηματοδότηση = Διάλυση του ΤΕΙ Αθήνας !

Δωρεάν σίτιση για όλους!

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η λειτουργία του ΤΕΙ λόγω της υποχρηματοδότησης. Μετά τα τεράστια κενά σε διδακτικό προσωπικό και τα μαθήματα να αναβάλλονται το ένα μετά το άλλο, η διοίκηση του ιδρύματος έκοψε τη σίτιση για όλους τους φοιτητές. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 7/10, η υπεύθυνη της λέσχης μας ενημέρωσε πως εάν θέλουμε να φάμε θα πρέπει να πληρώσουμε το αντίτιμο των 3 ευρώ και αυτό γιατί η διοίκηση αποφάσισε να κάνει «οικονομία» στις μερίδες και από 1200 να ετοιμάσει 600. Ενδεικτικά, το πρώτο μισάωρο είχαν πληρώσει 70 φοιτητές. Η απόφαση αυτή στερεί ένα γεύμα από πολλούς συμφοιτητές μας, σε μια περίοδο που πολλές οικογένειες αντιμετωπίζουν ακόμα και επισιτιστικά προβλήματα.

Ενάντια σε αυτή τη λογική, προχωρήσαμε στο μπλοκάρισμα του ελέγχου ώστε όλοι οι φοιτητές να έχουν πρόσβαση στο δικαίωμά τους για δωρεάν σίτιση. Δεν θα ανεχτούμε από κανέναν να μας στερεί μια μερίδα φαγητό, ώστε να πλουτίζει ο μεγαλό-εργολάβος (Κομπατσιάρης) που διαχειρίζεται το εστιατόριο και όλα τα κυλικεία του ΤΕΙ.
Ταυτόχρονα, παραμένει το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης καθηγητών που έχει οδηγήσει πολλά τμήματα του ΤΕΙ σε αναστολή μαθημάτων. Τα ποσοστά των ελλείψεων έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, φτάνοντας μέχρι και το 65%. Πρόκειται κυρίως για διδακτικό προσωπικό που πραγματοποιεί εργαστηριακά μαθήματα, τα οποία είναι από τα πιο σημαντικά κομμάτια του ΤΕΙ καθώς πρόκειται και για μαθήματα με υποχρεωτική παρακολούθηση.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Μπρατάκος δηλώνει πως τα χρήματα στα ταμεία δεν φτάνουν για να κάνει νέες προσλήψεις! Ενώ ο προϋπολογισμός για το νέο ακαδημαϊκό έτος δεν έχει εγκριθεί από το υπουργείο οικονομικών. Ακόμα όμως και αν αυτό συνέβαινε σήμερα, οι διαδικασίες για την πρόσληψη διδακτικού προσωπικού χρειάζονται ένα μήνα για ολοκληρωθούν, δηλαδή μάθημα από Νοέμβριο!
Το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε δεν έπεσε από τον ουρανό. Είναι αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης, αφού η κυβέρνηση μειώνει δραστικά την χρηματοδότηση για να πληρώνει το χρέος στους τοκογλύφους-δανειστές. Η χρηματοδότηση συνολικά για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ έχει μειωθεί περίπου 80% από το 2009. Χαρακτηριστικά η χρηματοδότηση για το ΤΕΙ Αθήνας ήταν το 2010 28.000.000 €, ενώ πέρσι το 2015 μόλις 9.100.000 €, δηλαδή μείωση κατά 74% σε 5 χρόνια.
Το προσωπικό μειώνεται, αυτό αφορά τόσο τα μέλη ΔΕΠ- καθηγητές (οι ανάγκες για όλα τα ΤΕΙ φτάνουν τις 840 Θέσεις ενώ πέρυσι καλύφθηκαν μόλις 50!) όσο και τους εργαζόμενους που προσφέρουν άλλες υπηρεσίες στη σχολή (καθαριότητα, φύλαξη, γραμματειακή υποστήριξη κτλ.).
Επιπλέον επειδή διάφορα όργανα και αναλώσιμα που χρειάζονται για τα πειράματα στα εργαστήρια είτε δεν αγοράζονται είτε δεν συντηρούνται λόγω του μεγάλου κόστους, οι καθηγητές μας ζητάνε να καλύψουμε εμείς αυτό το κόστος, το οποίο φτάνει μέχρι και τα 90 ευρώ σε κάθε φοιτητή.
Τέλος, παρά τους 25.000 φοιτητές που φοιτούν σε αυτό, δεν υπάρχουν εστίες για τους φοιτητές που έχουν ανάγκη και παραχωρούνται μόλις 50 δωμάτια από τις εστίες του ΕΜΠ.
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με τις σπουδές και το μέλλον μας! Πρέπει να πιέσουμε να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις ώστε να μην έχουμε ανενεργούς συλλόγους, τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε τόσο σοβαρά προβλήματα. Να δημιουργήσουμε πρωτοβουλία αγώνα απέναντι στην υποχρηματοδότηση του ΤΕΙ, τα κενά σε καθηγητές και το κόψιμο της σίτισης.

                 ·        Άμεση πρόσληψη μόνιμου διδακτικού προσωπικου
                 ·        Να ξεκινήσουν όλα τα μαθήματα
                 ·        Κανένα ευρώ από την τσέπη μας για αναλώσιμα
                        ·         Δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλου
                           ·        Αύξηση της χρηματοδότησης για την εκπαίδευση