Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η 3η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥΣ – ΚΑΤΩ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΙΑΣ



          Πάρα τις απέλπιδες προσπάθειες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να πείσει ότι η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια, η πράξη δείχνει το ακριβώς αντίθετο. Μετά την υπερψήφιση του μνημονιακού προϋπολογισμού στις 14/12, έρχεται νέο πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα για να κλείσει η 3η αξιολόγηση, με χρονικό ορίζοντα τις 22 Ιανουαρίου (επόμενο Eurogroup). Τα μέτρα είναι πιο σκληρά από κάθε άλλη φορά, καθώς πέρα από μια νέα επίθεση στο βιοτικό μας επίπεδο, καταργείται πρακτικά το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία – στο βασικότερο όπλο μας για να διεκδικούμε τα δικαιώματα μας. Πιο συγκεκριμένα:


  • Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς (φυσικούς και ηλεκτρονικούς), ψηφίστηκε ήδη νόμος προκειμένου να διώκεται αυτεπάγγελτα η παρεμπόδιση τους και να λαμβάνονται μέτρα για την προστασία τους από την αστυνομία. Πρόκειται για μια αναβάθμιση της επίθεσης και μια προσπάθεια κατάπνιξης του κινήματος που έχει ξεπηδήσει ενάντια στους πλειστηριασμούς. Άλλωστε η ανεμπόδιστη διενέργεια τους είναι βασικός όρος για να μπορέσουν να σώσουν τις τράπεζες τους, παρότι το κόστος θα είναι ανθρώπινες ζωές. Για την ακρίβεια παρά τις δηλώσεις της κυβέρνησης για προστασία της πρώτης κατοικίας, έχει ήδη δρομολογηθεί αλλαγή του ν. Κατσέλη. Το πιθανότερο σενάριο είναι η δημιουργία επιτροπής φερεγγυότητας των νοικοκυριών η οποία θα επιτρέπει την προσφυγή στο δικαστήριο (όταν κι αν το κρίνει δυνατό), ώστε μετά να έχει ο ιδιοκτήτης του σπιτιού το δικαίωμα να αιτηθεί προστασία της πρώτης κατοικίας του. Πιο απλά αν αυτή η επιτροπή δεν σου επιτρέψει να προσφύγεις στο δικαστήριο, το σπίτι σου θα μπαίνει αυτόματα για πλειστηριασμό. Ακόμη προς πλειστηριασμό πλέον θα μπαίνουν και τα περιουσιακά στοιχεία, όχι μόνο όσων χρωστάνε στις τράπεζες, αλλά και για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το κράτος (εφορία κλπ) αλλά και για όσους αυτοαπασχολούμενους χρωστάνε στα ασφαλιστικά τους ταμεία. Χρωστάς λοιπόν 500 ευρώ στην εφορία? Σου παίρνουν το σπίτι. Απλά, λιτά κι απάνθρωπα.
  • Όσον αφορά τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα έρχεται αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων, κατάργηση των επιδομάτων τριτέκνων και πολυτέκνων, καθώς και επανυπολογισμός των υπόλοιπων επιδομάτων από 1 Ιανουαρίου 2018. Πρόκειται για ένα νέο «ψαλίδι» που θα έρθει να μειώσει εκ νέου το βιοτικό επίπεδο ενός ήδη οικονομικά πληγωμένου κομματιού της κοινωνίας, την στιγμή που το αφορολόγητο έχει πέσει στα 5600, το ΕΚΑΣ καταργείται, η φορολογία ανεβαίνει, οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία αυξάνονται.
  • Η ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αποφασίστηκε να αποτελέσει ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο. Εξακολουθεί να είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα, καθώς ο κλάδος της ενέργειας και η ΔΕΗ (η μεγαλύτερη επιχείρηση στη χώρα) αποτελούν ένα κομβικό κομμάτι της οικονομίας.
  • Τέλος όσον αφορά τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα έρχεται ψήφιση νόμου που πρακτικά θα καταργεί το δικαίωμα της απεργίας. Για την ακρίβεια προϋπόθεση για την προκήρυξη απεργίας θα είναι η λήψη απόφασης από το 50%+1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων. Αυτό σημαίνει, ειδικά αν πάρει κανείς υπόψιν του την κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος της περιόδου, ότι τα πρωτοβάθμια σωματεία και πόσο μάλλον τα επιχειρησιακά– κοινώς τα όργανα βάσης και αυτοοργάνωσης των εργαζομένων- δεν θα μπορούν να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις και θα αναγκάζονται να βασίζονται στα πυροτεχνήματα – απεργίες που θα καλούν οι γραφειοκρατικές ξεπουλημένες ηγεσίες τους (στα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια όργανα). Φυσικά το επόμενο βήμα θα είναι η πλήρης κατάργηση της έννοιας της απεργίας, και είναι αναμενόμενο να περιλαμβάνεται στα μέτρα των επόμενων αξιολογήσεων.
Προφανώς όλα αυτά δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι η πιστή συνέχιση της αντεργατικής-αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται τα τελευταία 8 χρόνια, επιβεβλημένη από την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. Πρόκειται για μια αδιέξοδη πολιτική, όπου το χρέος αυξάνεται, η οικονομία καταβαραθρώνεται και όλα αυτά στις πλάτες των φτωχών και εργατικών στρωμάτων που καταστρέφονται καθημερινά. Από εκεί πηγάζει και η λυσαλλέα επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα μας, αλλά και στους ίδιους τους αγωνιστές και το κίνημα. Πως θα επιβάλλουν τα επόμενα νέα μέτρα με την 4η αξιολόγηση (θα περιλαμβάνονται και τα εργασιακά) αν μπορούμε να αντιστεκόμαστε? Πως θα συνεχίσουν να πετσοκόβουν μισθούς και συντάξεις όταν μπορούμε ακόμη να διεκδικούμε δεδουλευμένα?

      Κάτω τα μνημόνια της φτώχειας και της βίας – Να τους στείλουμε στο αγύριστο!

Ειδικά για την νεολαία αυτό είναι το παρόν και το μέλλον που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Φτώχεια, ανεργία, μετανάστευση και τα ΜΑΤ αν τολμήσουμε να αντιταχθούμε σε ότι επιβάλλουν χωρίς την παραμικρή συναίνεση μας. Κανείς μας δεν πρέπει να αυταπατάται! Τα μνημόνια έχουν έρθει για να μείνουν, εκτός αν τα ξεφορτωθούμε εμείς οι ίδιοι μέσα από τους αγώνες μας!  Μέσα από τους συλλόγους μας και την αυτοοργάνωση μας, να χτίσουμε παντού εστίες αντίστασης, και να παλέψουμε μαζί με τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους φτωχούς ενάντια στο έκτρωμα που λέγεται μνημόνια και μέσα από αυτή την πάλη να βάλουμε τα θεμέλια για μια διαφορετική κοινωνία, χωρίς ανισότητες και βία, βασισμένη στις δικές μας ανάγκες.
  • ΚΑΤΩ Η 3Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ
  •   ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
  •   ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ
  •   ΕΞΩ ΑΠΟ Ε.Ε.-ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ