Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Να καταργηθεί τώρα η τροπολογία για τη διδακτική επάρκεια. Όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα κατοχυρωμένα στο πτυχίο!


Λίγο πριν τη λήξη της περσινής ακαδημαϊκής χρονιάς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ο υπουργός παιδείας Γαβρόγλου, πέρασαν από τη βουλή διάταξη που αφορά την απόκτηση διδακτικής και παιδαγωγικής επάρκειας για τους φοιτητές και απόφοιτους καθηγητικών σχολών.

     Η επίμαχη διάταξη έρχεται να αλλάξει το καθεστώς που υπήρχε μέχρι τώρα για την απόκτηση της επάρκειας, ενσωματώνοντας τα βασικότερα σημεία της γνωστής οδηγίας του ΙΕΠ (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής) που είχε δημοσιευθεί στις αρχές της ακαδημαϊκής χρονιάς.
     Η σημαντικότερη αλλαγή που θεσμοθετείται, είναι ότι σε αντίθεση ακόμα και με τις αντίστοιχες διατάξεις της Διαμαντοπούλου (ν.3848/10), δεν θα υπάρχει κανένα πτυχίο σχολής που αυτόματα θα παρέχει στον κάτοχό του παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια, εκτός από την ΑΣΠΑΙΤΕ και τα Παιδαγωγικά τμήματα  (Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης, Τμημάτων προσχολικής αγωγής, Φ.Π.Ψ, Φ.Π και Ειδικής Αγωγής).
     Το κάθε τμήμα για να μπορεί να παρέχει το προσόν της επάρκειας, θα πρέπει να καταρτίζει ένα ειδικό παράλληλο πρόγραμμα σπουδών, μόνο του ή σε συνεργασία με άλλα τμήματα, μετά την παρακολούθηση του οποίου ο φοιτητής θα παίρνει αυτό το πιστοποιητικό. Ακόμα όμως και στην «καλύτερη» περίπτωση, δηλαδή αν το τμήμα ενσωματώσει αυτό το πρόγραμμα σπουδών στον κορμό, και πάλι αυτό το πιστοποιητικό θα παρέχεται ξεχωριστά από το πτυχίο. Ένα επιπλέον «χαρτί» δηλαδή, που κάνει το πτυχίο μας κυριολεκτικά κουρελόχαρτο!
     Η διάταξη αφήνει –προφανώς επίτηδες- ένα τεράστιο ερωτηματικό σχετικά με το τι θα γίνει με τους ήδη αποφοίτους αυτών των σχολών: Διατυπώνει ότι ναι μεν υπάρχει η δυνατότητα να παίρνουν το πιστοποιητικό χωρίς την παρακολούθηση του ειδικού προγράμματος σπουδών, αλλά μόνο «εφ’ όσον το πρόγραμμα σπουδών που ακολούθησαν καλύπτει με επάρκεια το περιεχόμενο των ως άνω μαθημάτων», πράγμα που θα πρέπει να το αποφασίζει το εκάστοτε τμήμα!
     Τέλος, αν και στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας αναφέρεται ότι «όλα τα μαθήματα προσφέρονται δωρεάν» (σε αντίθεση με την οδηγία του ΙΕΠ που προέβλεπε «τέλος εγγραφής», δηλαδή δίδακτρα), στην τροπολογία (που είναι το μόνο που μετράει), η λέξη «δωρεάν» έχει εντέχνως απαλειφτεί! Είναι δεδομένο ότι με την ίδια ευκολία μπορεί να προστεθεί η λέξη «δίδακτρα». Οι πρόσφατες δηλώσεις άλλωστε του Πρύτανη του ΑΠΘ πως  «δεν είναι δυνατόν για την οικονομία και την ανάπτυξη μιας χώρας, οποιασδήποτε χώρας, να είναι όλοι απόφοιτοι Πανεπιστημίων» μας προϊδεάζουν για το τι θα γίνει σε αυτό το επίπεδο.
     Η νομοθέτηση της απόσπασης της διδακτικής επάρκειας από το πτυχίο μας, είναι για τους φοιτητές των καθηγητικών σχολών στέρηση του σχεδόν μοναδικού μας επαγγελματικού δικαιώματος. Κι αυτό σε μια αγορά εργασίας με 30% ανεργία, με το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ να κοντεύει να κλείσει δεκαετία από την τελευταία φορά που έγινε, με τη μόνη εργασιακή διέξοδο για τους αποφοίτους αυτών των σχολών να είναι η ιδιωτική εκπαίδευση, με ωρομίσθια και μισθούς χαρτζιλίκια, μαύρη κι ανασφάλιστη εργασία κοκ. Και όχι μόνο αυτά –αλλά κυρίως- σε μια ελληνική κοινωνία διαλυμένη από τα συνεχή μνημόνια, που από δω και πέρα απλά αλλάζουν όνομα και μονιμοποιούνται μέχρι τουλάχιστον το 2060! Αφού, παρά τα ψέματα και τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, κανένα μετρό δεν καταργείται, η επιτροπεία συνεχίζεται κανονικά και ο «κόφτης» κάθε φορά που δεν θα πιάνονται οι στόχοι θα ενεργοποιείται πετσοκόβοντας την ήδη πενιχρή χρηματοδότηση από υγεία, παιδεία κ.α.
     Το χτύπημα αυτό δεν αφορά μόνο τους φοιτητές και αποφοίτους καθηγητικών σχολών, αλλά και όλο το φοιτητικό κίνημα: Είναι μέρος της πολύπλευρης επίθεσης που εξαπολύεται στην εκπαίδευση με το νόμο Γαβρόγλου, τις συγχωνεύσεις-κλεισίματα σχολών, βασικό κομμάτι της οποίας είναι και η κατάργηση της έννοιας του πτυχίου. Σήμερα χτυπάει τους φυσικούς, μαθηματικούς, φιλολόγους, αύριο τους μηχανικούς και πάει λέγοντας.
     Αυτό πρέπει να σταματήσει! Σε κάθε σχολή να πραγματοποιήσουμε γενικές συνελεύσεις, ανοίγοντας διμέτωπο αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση αλλά και στα τμήματα, συγκλήτους κλπ που με περισσή προθυμία θα σπεύσουν να εφαρμόσουν την τροπολογία. Να προχωρήσουμε σε δυναμικές μορφές πάλης, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι δεν θα ανεχτούμε άλλο χτύπημα στα δικαιώματα μας. Να προχωρήσουμε σε ένα συντονισμό των φοιτητών των καθηγητικών σχολών και όχι μόνο, και μαζί με τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς. Μόνο μέσα από την αυτοοργάνωση και την ενότητα των αγώνων μας θα μπορέσουμε να βάλουμε φρένο στα σχέδια τους.

Να παλέψουμε για:

-  Άμεση απόσυρση της τροπολογίας για τη διδακτική επάρκεια. Καμία εφαρμογή της οδηγίας του ΙΕΠ.
- Όχι στο ΠΠΔΕ – Όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα κατοχυρωμένα στο πτυχίο
- Άμεση, άνευ όρων και χωρίς χορήγηση ΠΠΔΕ αναγνώριση της διδακτικής επάρκειας στους ήδη αποφοίτους των καθηγητικών σχολών.