Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Aπολογισμός Πανελλαδικού Διήμερου ΣΣΠ: Για την οικοδόμηση μιας μαζικής επαναστατικής δύναμης στους φοιτητές – Για ένα μαχητικό φοιτητικό κίνημα



Με σημαντική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το πανελλαδικό διήμερο της Σοσιαλιστικής Σπουδαστικής Πάλης στις 20 και 21 Οκτώβρη. Οι δεκάδες σύντροφοι που συμμετείχαν μετέφεραν την πολύτιμη πολιτική εμπειρία από όλες τις πόλεις και τις 21 σχολές που παρεμβαίνει η ΣΣΠ. Οι πρόσφατοι αγώνες που πρωτοστάτησε η παράταξη (ενάντια στις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ Αθήνας-Πειραιά, στις εστίες Ιωαννίνων, στην λέσχη σίτισης στο ΑΠΘ κ.α.), αναλύθηκαν αφού δημιουργούν σημαντική παρακαταθήκη τόσο για την ΣΣΠ όσο και για το φοιτητικό κίνημα, λόγω του τρόπου οργάνωσης τους που στηρίχθηκε στην αυτοοργάνωση των φοιτητών και στην ενότητα τους στην δράση.

Μέσα από τρεις ξεχωριστές συζητήσεις αναλύθηκε η περίοδος στην οποία καλείται να παρέμβει η ΣΣΠ και τα καθήκοντα της ώστε να συμβάλει στην ανασύνθεση και στην ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος. Ακολουθούν οι βασικοί άξονες των συζητήσεων:

Παγκόσμια και εγχώρια οικονομική και πολιτική κατάσταση
Στην παγκόσμια κατάσταση εξελίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς γεγονότα κοσμοϊστορικής εμβέλειας. Καθημερινά αναδεικνύονται: μια νέα έκρηξη της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, η αυξανόμενη αστάθεια, το ξέσπασμα όλο και πιο μεγάλων και επικίνδυνων συγκρούσεων. Διανύουμε την βαθύτερη οικονομική κρίση στην ιστορία του καπιταλιστικού συστήματος, το οποίο οδηγείται ολοταχώς σε ιστορικό αδιέξοδο. Χρησιμοποιήθηκαν όλες οι εναλλακτικές για να αποσοβηθεί η κρίση αλλά απέτυχαν παταγωδώς και οδήγησαν στην περαιτέρω όξυνση της.
Στην Ελλάδα, ο Τσίπρας και το επιτελείο του μπορεί να ευαγγελίζονται την περιβόητη έξοδο από τα μνημόνια όμως η πραγματικότητα αναιρεί τα λεγόμενά τους. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας μέσα σε 8 χρόνια (παρά την εκτεταμένη φτωχοποίηση και την διάλυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων) εκτοξεύθηκε κατά 50 μονάδες αγγίζοντας το 179% του ΑΕΠ. Με την πρόσφατη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ, επικυρώνεται και θεσμοθετείται ένα καθεστώς Αποικίας Χρέους για τον ελληνικό καπιταλισμό. Εξασθενημένος και ασταθής, επιδιώκει λυσσαλέα να κατακρεουργήσει την εργατική τάξη, τη νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα ώστε να συντηρηθεί. Για αυτό εμπλέκεται και σέρνεται στους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και της ΕΕ. Για αυτό έχει τσακίσει μισθούς και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων. Ενώ επιδίδεται σε φοροληστρικές επιδρομές, πετσοκόβει δαπάνες αναγκαίες για τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, προκειμένου να συνεχίζει την αποπληρωμή του υπέρογκου χρέους σε τοκογλύφους δανειστές, τραπεζίτες και καπιταλιστές αρπακτικά. Πραγματοποιεί μια τεράστια αντιδημοκρατική αναδίπλωση και οικοδομεί ένα τερατώδες Κράτος Έκτακτης Ανάγκης όπου τα δικαστήρια και οι δυνάμεις καταστολής διαχειρίζονται τις συνέπειες της κρίσης με τον εξανδραποδισμό των εργαζομένων, των φτωχών, της νεολαίας, όποιου αντιστέκεται.
Ο χρεοκοπημένος ελληνικός καπιταλισμός δεν θέλει και δεν μπορεί να συντηρεί δημόσια και δωρεάν παιδεία. Η χρηματοδότηση των ΑΕΙ-ΤΕΙ έχει μειωθεί κατά 80% από το 2009. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ολοκληρώνει το σχέδιο για την καταστροφή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Προωθεί ένα σχέδιο συγχωνεύσεων-κλεισιμάτων των ΤΕΙ μέσα στα ΑΕΙ υπό των ψευδή τίτλο της «πανεπιστημιοποίησης», ιδρύει 2ετή προγράμματα σπουδών εντός των πανεπιστημίων δημιουργώντας ένα πανεπιστήμιο «σούπερ μάρκετ» στο οποίο ο φοιτητής θα σπουδάζει για 2, 4, 5 χρόνια ανάλογα με το «πορτοφόλι» του. Επίσης οι καθηγητικές σχολές δέχονται μια μεγάλη επίθεση με την αφαίρεση της διδακτική επάρκειας.

Φοιτητικό κίνημα – Συνείδηση των φοιτητών – Παρέμβαση και σχέδιο δράσης της ΣΣΠ

Το φοιτητικό κίνημα βρίσκεται σε μια κωματώδη κατάσταση, ωστόσο οι συνθήκες στις οποίες ζει η νεολαία διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο επιδρά καθοριστικά στη διαμόρφωση της συνείδησης του φοιτητή.
Με βάση αυτές τις συνθήκες είναι δεδομένο πως κοινωνικά ξεσπάσματα και αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας θα υπάρξουν στο μέλλον. Αυτό όμως που διακυβεύεται είναι το ποια θα είναι η έκβασή τους, κάτι που θα εξαρτηθεί από αρκετούς παράγοντες με πιο σημαντικό την ποιότητα της ηγεσίας του κινήματος. Οι αριστερές δυνάμεις που βρίσκονται στην ηγεσία του φοιτητικού κινήματος βρίσκονται σε βαθιά κρίση. Παρά τα σοβαρά προβλήματα που απορρέουν από αυτήν την κατάσταση, πρέπει να γίνει φανερή η άλλη όψη του ζητήματος: δημιουργείται ένα μεγάλο κενό, το οποίο η ΣΣΠ οφείλει και μπορεί να το καλύψει οικοδομώντας μια επαναστατική δύναμη με μαζικούς όρους στο φοιτητικό κίνημα.
Τα παραπάνω βήματα είναι αναγκαία ώστε να αναταθούν οι αγώνες, το φοιτητικό κίνημα να ξεπεράσει τα λάθη και τις αδυναμίες του παρελθόντος, να σταθεί στο ύψος των σημερινών καθηκόντων του, να λειτουργήσει σαν πυροδότης εξελίξεων για το εργατικό και λαϊκό κίνημα, προς μια κατεύθυνση επαναστατική, για την μόνη ρεαλιστική και οριστική λύση διεξόδου από τα μνημόνια και την κρίση του καπιταλισμού, τον σοσιαλισμό.

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ