Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΝΦΕΕΜΠ : ΕΞΩ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ – ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ


ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΝΦΕΕΜΠ ΚΥΡΙΑΚΗ 12/5, 20:30, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΤΕΚΙ
      
 Μετά την πλήρη ιδιωτικοποίηση του εστιατορίου μας τον Ιανουάριο, ανέλαβε την σίτισή μας η εργολαβία της ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ, η οποία την Δευτέρα 6/5 απέλυσε 3 εργαζόμενους και μετέθεσε άλλους δύο, με αποτέλεσμα την τραγική συρρίκνωση του προσωπικού του εστιατορίου μας. Καταγγέλλουμε τόσο τον εργολάβο, όσο και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ( Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, φορέας που διαχειρίζεται τις εστίες) που δεν διστάζουν να δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο στους εστιακούς φοιτητές και εργαζόμενους.

       Οι εργολάβοι δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στις εστίες μας, ίσα-ίσα παίζουν έναν πολύ βρώμικο ρόλο. Από την μία απολύουν εργαζόμενους, με αποτέλεσμα αυτοί να μένουν ξαφνικά στον δρόμο , ενώ παράλληλα έτσι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι θα εργάζονται σε πιο εντατικοποιημένους ρυθμούς και σε ένα κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Από την άλλη, οι εργολάβοι συντελούν τόσο στην υποβάθμιση της ποιότητας του φαγητού όσο και στην σημαντική μείωση της ποσότητας του, αφού έτσι προσπαθούν να μειώσουν τα κόστη των προμηθειών, προκειμένου να βγάλουν περισσότερα κέρδη. Συχνά παρατηρούνται περιστατικά που το φαγητό έχει τελειώσει, γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι οι μερίδες που μαγειρεύονται δεν αντιστοιχούν στον αριθμό των δικαιούχων εστιακών ,μερίδες φυσικά για τις οποίες ο εργολάβος πληρώνεται κανονικά.
        Η κατάσταση πλέον είναι ανεξέλεγκτη, καθώς η έκπτωση της ποιότητας του φαγητού στις εστίες που είναι υπό εργολαβικό καθεστώς έχει οδηγήσει σε περιστατικά τροφικών δηλητηριάσεων (ΦΕΘ, ΦΕΠΑ). Η διαλυτική εικόνα των εστιών φανερώνεται καθημερινά και από άλλα φαινόμενα, όπως η φωτιά που ξέσπασε στις εστίες του Ηρακλείου, το πρόσφατο περιστατικό έκρηξης σε ασανσέρ που σημειώθηκε στις εστίες της ΦΕΕΜΠ, αλλά και η προσπάθεια που έγινε να πετάξουν εκτός εστιών στην Θεσσαλονίκη φοιτητές άνω των (ν+2) ετών.
        Κύρια υπεύθυνη για όλα αυτά είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνέχισε και ενέτεινε το έργο των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων μειώνοντας κι άλλο την χρηματοδότηση, οδηγώντας έτσι στην διάλυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της φοιτητικής μέριμνας. Φυσικά συνυπεύθυνοι είναι το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων που στα τόσα χρόνια υποχρηματοδότησης, δεν έχουν βγάλει άχνα για την κατάσταση, δεν έχουν διεκδικήσει ούτε ευρώ από τις κυβερνήσεις για τα πανεπιστήμια – αντίθετα στεκόντουσαν απέναντι στους φοιτητικούς αγώνες που διεκδικούσαν αύξηση της χρηματοδότησης. Χρήματα υπάρχουν, αλλά αυτά δεν καταλήγουν ποτέ για τις ανάγκες μας, για τις φοιτητικές εστίες και τα πανεπιστήμια. Αντίθετα καταλήγουν στις τσέπες των εργολάβων, σε πολεμικούς εξοπλισμούς, στην αποπληρωμή του χρέους και τις τράπεζες. Γιατί πολύ απλά προτεραιότητα για όλους τους μνημονιακούς δεν είναι οι ανάγκες των φοιτητών, αλλά οι ανάγκες της χρεοκοπημένης ελληνικής οικονομίας, της ΕΕ, του ΔΝΤ και των ιμπεριαλιστών.
      Να κινητοποιηθούμε μαζικά όλοι οι εστιακοί φοιτητές μέσα από τις γενικές μας συνελεύσεις και να αγωνιστούμε ενάντια σε αυτές τις επιθέσεις στο πλευρό των εργαζομένων. Να συντονιστούμε και με άλλες φοιτητικές εστίες και φοιτητικούς συλλόγους ώστε να δράσουμε ενάντια στο εργολαβικό καθεστώς, στην πολιτική της υποχρηματοδότησης του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, στις διοικήσεις των πανεπιστημίων και στις μνημονιακές κυβερνήσεις, για να επιβληθεί το δίκιο των φοιτητών και των εργαζομένων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :
  • Καμία απόλυση ή μετάθεση εργαζομένων, άμεση επαναπρόσληψη τους - Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας - Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με όλα τα εργασιακά δικαιώματα.
  •  Έξω οι εργολάβοι από τις εστίες, όχι στο καθεστώς catering
  • Καμία ιδιωτικοποίηση στην παιδεία και την φοιτητική μέριμνα
  • Καμία έκπτωση στην ποιότητα και την ποσότητα του φαγητού
  • Αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία και την φοιτητική μέριμνα