Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Καταγγελία της ΣΣΠ για την κατάσταση των κτιρίων της Εστίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Την Δευτέρα 3/6/2019, φοιτήτρια που διαμένει στις εστίες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είδε στην κυριολεξία το ταβάνι να πέφτει πάνω της την ώρα που έκανε μπάνιο! Ευτυχώς δεν τραυματίστηκε καθώς οι σοβάδες έπεσαν μόλις μερικά εκατοστά μακριά της. Η κατάσταση των Φοιτητικών Εστιών σε όλη τη χώρα είναι άσχημη, ενώ πολλαπλασιάζονται τα περιστατικά που εκθέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την ζωή των εστιακών φοιτητών όπως π.χ. η φωτιά στις εστίες του Ηρακλείου το περασμένο φθινόπωρο και το περιστατικό έκρηξης σε ασανσέρ που σημειώθηκε στις εστίες της ΦΕΕΜΠ. Οι εστίες καταρρέουν χρόνο με το χρόνο, αλλά πλέον κινδυνεύουν να καταρρεύσουν πάνω στα κεφάλια των φοιτητών!

Η μέριμνα των Πανεπιστημίων υπολειτουργεί, καθώς έχει χτυπηθεί από την δραματική μείωση της χρηματοδότησης (ενδεικτικά από το 2009 μέχρι σήμερα η χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 85%). Εξαίρεση δεν αποτελεί προφανώς ούτε και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Οι μειωμένοι προϋπολογισμοί, τα κλεμμένα αποθεματικά των πανεπιστημίων, η υποστελέχωση της μέριμνας, τα τεράστια χρέη που αφήνουν πίσω τους οι εργολάβοι, οδηγούν τα κτήρια και τις υλικοτεχνικές υποδομές σε μια διαλυτική κατάσταση. Τα πανεπιστήμια από τη μία βυθίζονται μαζί με την χρεοκοπία του ελληνικού καπιταλισμού και αφήνονται στην μοίρα τους και από την άλλη κυβερνήσεις και πρυτανικές αρχές επιχειρούν να εφαρμόσουν και σε αυτά ένα μνημονιακό καθεστώς.  Αντί λοιπόν να αυξήσουν την χρηματοδότηση για ανέγερση νέων εστιών, συντήρηση και βελτίωση των υποδομών, ρίχνουν την ευθύνη στους φοιτητές και επιχειρούν να τους πετάξουν εκτός εστιών.
Οι υπεύθυνοι είναι συγκεκριμένοι. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις από κοινού με τον ΟΟΣΑ και την Ε.Ε. έχουν βάλει στο στόχαστρο να τσακίσουν πλήρως όλα μας τα δικαιώματα και τις κοινωνικές μας κατακτήσεις. Για όλους αυτούς, το να υπάρχει δημόσια και δωρεάν παιδεία, είναι μία αχρείαστη σπατάλη και για αυτό στοχεύουν να την διαλύσουν. Τα χρήματα που εξοικονομούν καταλήγουν στην αποπληρωμή του χρέους, στους τραπεζίτες, στις τσέπες εργολάβων και σε πολεμικούς εξοπλισμούς. Για αυτούς προτεραιότητα δεν είναι οι ανάγκες των φοιτητών, αλλά οι ανάγκες της χρεοκοπημένης ελληνικής οικονομίας, των εργοδοτών, της ΕΕ και των ιμπεριαλιστών. Για αυτό στοχεύουν στην ουσιαστική κατάργηση της δημόσιας δωρεάν παιδείας μέσα από την ψήφιση και εφαρμογή όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων (ν. Πλαίσιο, ν. Διαμαντοπούλου, ν. Γαβρόγλου, κλπ). Πρυτάνεις και διοικήσεις όχι μόνο δεν έχουν διεκδικήσει ούτε 1 ευρώ για την λειτουργία των πανεπιστημίων και στάθηκαν απέναντι στους φοιτητικούς αγώνες, αλλά αποτελούν το μακρύ μνημονιακό χέρι των κυβερνήσεων.
Πρέπει όλοι οι φοιτητές, εστιακοί και μη, να ξεσηκωθούμε ενάντια στην διάλυση της μέριμνας, των σχολών και των πανεπιστημίων μας. Κανένας πρύτανης και καμία σύγκλητος δεν πρόκειται να μας λύσουν τα τεράστια προβλήματα που βιώνουμε. Πρέπει με τους αγώνες μας να επιβάλλουμε τα δικαιώματά μας. Με συνελεύσεις, με μαχητικές κινητοποιήσεις, να σώσουμε τις ζωές και το μέλλον μας. Τίποτα δεν πρόκειται να μας χαριστεί, θα έχουμε μόνο όσα κατακτήσουμε!

  • Άμεση επιδιόρθωση και ολοκληρωμένη συντήρηση των κτηρίων
  • Πρόσληψη σταθερού και μόνιμου προσωπικού
  • Όχι στην διάλυση των πανεπιστημίων και της φοιτητικής μέριμνας
  •    Δημόσια και δωρεάν παιδεία. Άμεση αύξηση της χρηματοδότησης