Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΣΠ: 26-27 Οκτωβρίου 2019, Θεσσαλονίκη Φυσικό ΑΠΘ


Τρεις μήνες μετά την εκλογή της, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αρχίσει να εφαρμόζει την νεοφιλελεύθερη ατζέντα της για την τριτοβάθμια εκπαίδευση με επιθέσεις-τομές. Στο δρόμο που της έστρωσε η μνημονιακή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ επιχειρεί την πλήρη εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης, με την εξίσωση των πτυχίων των δημοσίων πανεπιστημίων με αυτά των κολεγίων, με τη δραστική συρρίκνωση του εκπαιδευτικού μηχανισμού (υποχρηματοδότηση, κλείσιμο σχολών και τμημάτων, μειώσεις εισακτέων, διαγραφές ν+2 κ.α.), με την μετατροπή των σχολών μας σε επιχειρήσεις, που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, επιβάλλοντας δίδακτρα στους φοιτητές-πελάτες και διαλύοντας τη μέριμνα. Οχήματα όλης αυτής της επίθεσης αποτελούν οι αξιολογήσεις και τα νεοφιλελεύθερα ιδεολογήματα(αριστεία, σύνδεση με την αγορά κ.α.). Απαραίτητη προϋπόθεση για να περάσει όλα τα παραπάνω η ΝΔ ήταν η  κατάργηση του ασύλου στις 8/8.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η προσαρμογή της εκπαίδευσης στην κρίση και την χρεωκοπία του ελληνικού καπιταλισμού. Όπως έχουν διατυπώσει τα νεοφιλελεύθερα επιτελεία της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, τις πολιτικές των οποίων υλοποιούν οι μνημονιακές κυβερνήσεις: "Δεν μπορεί μια οικονομία σαν την ελληνική να έχει δημόσια, δωρεάν παιδεία". Πράγματι για αυτούς, που σαν στόχο έχουν τη μετατροπή της χώρας μας σε μια Αποικία Χρέους, με τόσο μεγάλα επίπεδα ανεργίας, φτώχειας και περιθωριοποίησης της γενιάς μας, η τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν έχει λόγο ύπαρξης, παρά μόνο για τους λίγους που θα έχουν να πληρώσουν για να σπουδάσουν.
Την ίδια ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική ακολουθεί η ΝΔ σε όλους τους τομείς. Με τα νομοσχέδια τους, στοχεύουν στο ξεπούλημα των πάντων, μετατρέποντας τις κοινωνικές μας κατακτήσεις (υγεία, ασφάλιση κτλ.) σε εμπορεύματα. Θέλουν να επιβάλλουν πλήρως το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης της Εργασίας, με τον εργαζόμενο να θυμίζει δουλοπάροικο, που θα υποτάσσεται στον Δεσποτισμό του εργοδότη (διάλυση ΣΣΕ, ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων, ηλεκτρονικές διαδικασίες των σωματείων, κατάργηση της απεργίας κ.α.). Θέλουν να κάνουν τη χώρα μας μια απέραντη βάση του ΝΑΤΟ και ανανεώνουν επ' αόριστον στρατηγικού χαρακτήρα συμφωνίες με τους φονιάδες των αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Για να πετύχουν όλα τα παραπάνω επαναφέρουν πλήρως το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης, για να κυβερνούν με τα γκλομπ των ΜΑΤ και με τις καταδικαστικές αποφάσεις των αστικών δικαστηρίων για φτωχούς, εργαζόμενους και νεολαία.
Οι μεγαλύτερες φοιτητικές παρατάξεις δεν μπορούν να προετοιμάσουν τη νεολαία για την επίθεση που έρχεται. Οι καθεστωτικές παρατάξεις ΔΑΠ-ΠΑΣΠ-BLOCO βοηθούν να περάσει η μνημονιακή επίθεση εντός των σχολών μας, οι γραφειοκράτες της ΠΚΣ διασπούν το κίνημα και διαλύουν όποια κίνηση δεν ελέγχουν. Τέλος, τα ΕΑΑΚ είναι ανίκανα να εξοπλίσουν τους φοιτητές πολιτικά και ιδεολογικά, ενώ αναλώνονται στις εσωτερικές τους διαφωνίες, τις οποίες πολλές φορές επιλύουν με τη χρήση φυσικής βίας.
Φτάνει πια! Να τους χαλάσουμε τα σχέδια!
Για να απαντήσουμε στην επίθεση που δεχόμαστε οφείλουμε να παλέψουμε για την ανασυγκρότηση και ανασύνθεση του φοιτητικού κινήματος, σε μια αγωνιστική κατεύθυνση. Σε αυτήν την κατεύθυνση παλεύει καθημερινά η ΣΣΠ μέσα στις σχολές. Με όπλα μας την αυτοοργάνωση, την ενότητα του φοιτητικού κινήματος, το συντονισμό με μαθητές και εργαζόμενους και τις μαχητικές μορφές πάλης. Με ένα ολοκληρωμένο και μαχητικό πλαίσιο πάλης, που θα επιβάλει της ανάγκες των φοιτητών στην πράξη!
Όλοι μαζί να οργανώσουμε την αντίσταση μας!
 Γύρω από αυτό το πλαίσιο, η ΣΣΠ διοργανώνει, όπως κάθε χρόνο, το Πανελλαδικό της Διήμερο στη Θεσσαλονίκη, στις 26-27 Οκτώβρη. Έτσι και φέτος, καλούμε κάθε αγωνίστρια/στη να συμμετέχει, για την καλύτερη οργάνωση της παρέμβασης μας, την ανάπτυξη ενός ισχυρού φοιτητικού κινήματος - που θα βάλει φρένο στα σχέδια των  μνημονιακών κυβερνήσεων και ΕΕ - και να παλέψει για την αξιοπρέπεια, την ζωή και το μέλλον του!