Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κάτω τα χέρια από τα επαγγελματικά δικαιώματα των γεωπόνων!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ– ΚΑΤΩ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΕΡΑΜΕΩΣ – ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ ΜΑΣ!

Απόφοιτοι 16 Γεωπονικών Τμημάτων της χώρας βρίσκονται στο απόλυτο μηδέν χωρίς κανένα επαγγελματικό δικαίωμα και καμία αναγνώριση του πτυχίου τους εδώ και 4 χρόνια. Αυτό το καθεστώς, έχει επιβληθεί ήδη από το 2018, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τον νόμο 4559/2018 που κατήργησε τα ΤΕΙ μετατρέποντας τα τμήματα τους σε τμήματα των ΑΕΙ (τα τμήματα ΤΕΙ Τεχνολόγων Γεωπόνων μετατράπηκαν σε 5ετή τμήματα ΑΕΙ Γεωπονίας). Από τότε τα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών αυτών των «νέων» σχολών (Γεωπονίας, Δασολογίας και Ιχθυολογίας) βρίσκονται στον αέρα. Οι φετινοί απόφοιτοι αποκλείονται από κάθε επάγγελμα σχετικό με το αντικείμενο τους και προφανώς από οποιαδήποτε θέση στο Δημόσιο. Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ, όχι απλά δεν μερίμνησε για το ζήτημα των πτυχίων αλλά προέβη σε νέα τροπολογία εξακολουθώντας να μην ονομάζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων. Αυτή η κατάσταση οδήγησε γενικευμένες αντιδράσεις. Οι φοιτητές των αντίστοιχων τμημάτων έχουν ξεκινήσει καταλήψεις, διαδηλώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας, ενώ ταυτόχρονα οι καθηγητές του Γεωπονικού Άρτας – του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προέβησαν ομόφωνα στην παραίτηση τους ως ένδειξη έμπρακτης συμπαράστασης στις αποφάσεις των φοιτητών. Μόνο μετά από συνεχόμενες κινητοποιήσεις και καταλήψεις των φοιτητών και αποφοίτων Γεωπονίας πανελλαδικά αναγκάστηκε η κυβέρνηση στις 30/03/23 να εκδώσει ΦΕΚ, στο οποίο θα καθορίζονται τα επαγγελματικά τους δικαιώματα εάν συμφωνήσει και το ΓΕΩΤΕΕ (Γεωτεχνικό Επιμελητήριο). Αυτή είναι μια σημαντική νίκη του αγώνα των φοιτητών Γεωπονίας, δεν πρέπει όμως να επαναπαυτούμε. Ο αγώνας μας πρέπει να συνεχίσει, γιατί η αναδίπλωση της κυβέρνησης μπορεί να είναι μια προεκλογική τρίπλα. Μόνο μέσα από τη συνέχιση του αγώνα μπορούμε να διεκδικήσουμε το αυτονόητο, ένα πτυχίο με επαγγελματικά δικαιώματα, όχι κουρελόχαρτο.

Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη χέρι-χέρι με τον υπόλοιπο μνημονιακό συρφετό κλιμακώνουν την επίθεση. Η κατάργηση των επαγγελματικό δικαιωμάτων των Γεωπονικών τμημάτων αποτελεί αποτέλεσμα του πλήρες αντιεκπαιδευτικού σχεδίου που έχουν εξαπολύσει τα τελευταία χρόνια. Ο νέος νόμος Πλαίσιο Κεραμεώς έχει σαν στόχο την πλήρη κατάργηση της Δωρεάν και Δημόσιας Παιδείας: διάλυση των πτυχίων, εισαγωγή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, το κλείσιμο τμημάτων, τον ταξικό αποκλεισμό φοιτητών από την εκπαίδευση, την μετατροπή των Πανεπιστημίων σε σούπερ- μάρκετ γνώσεων. Ειδικά τα πρώην τμήματα του ΤΕΙ μετά την «ανωτατικοποίησή» τους υφίστανται σκληρά χτυπήματα με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν: κατάργηση των δικαιωμάτων, υποχρηματοδότηση, τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές. Ο λόγος που αφήνουν τα τμήματα να ρημάζουν είναι για να τα υποβαθμίσουν και τελικά να τα κλείσουν ή να τα συγχωνεύσουν με άλλα τμήματα.

Η νεολαία, είμαστε για αυτούς ένα αβάσταχτο βάρος που θέλουν να ξεφορτωθούν. Καταργώντας μας όλα τα δικαιώματα, μας αποκλείουν από μια αξιοπρεπή εργασία, από διεκδίκηση μισθού, ασφάλισης και αξιοπρέπειας. Φοιτητές και νέοι εργαζόμενοι γινόμαστε μέρος μιας τεράστιας στρατιάς ανέργων που θα ζούμε με «αστεία» επιδόματα και ψίχουλα. Οι ζωές της νεολαίας υποτιμούνται όλο και περισσότερο. Το μνημονιακό έγκλημα στα Τέμπη, αποτελεί μόνο ένα σύμπτωμα της νεοφιλελεύθερης-αρπακτικής πολιτικής που εφαρμόζουν όλα αυτά τα χρόνια. Το ξεπούλημα κάθε τι δημοσίου σε ιδιώτες – αρπακτικά, σε ημέτερους, που βάζουν τα κέρδη τους πάνω από τις ζωές μας, οδηγεί σε διαρκή εγκλήματα απέναντι στην νεολαία, τους εργαζομένους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Το ίδιο που πασχίζουν να εφαρμόσουν στη Παιδεία, στην Υγεία, στις παροχές κ.α. Η εγκληματική κυβέρνηση ΝΔ είναι αποφασισμένη να τσακίσει τις ζωές και το μέλλον μας, στερώντας μας τα αυτονόητα, καταστέλλοντας με βία τους αγώνες μας, δολοφονώντας μας.

Ως ΣΣΠ στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των φοιτητών όλων των Γεωπονικών τμημάτων. Πιάνοντας το νήμα από τις πρόσφατές κινητοποιήσεις για την δολοφονία στα Τέμπη, να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας. Μέσα από δομές αυτοοργάνωσης (συνελεύσεις και επιτροπές) και μαχητικές μορφές πάλης (καταλήψεις-διαδηλώσεις-απεργίες) να οργανώσουμε έναν αγώνα διαρκείας. Δεν πρέπει να ανεχτούμε άλλους νεκρούς, περεταίρω μείωση των δικαιωμάτων μας και των κατακτήσεων μας. Ως εδώ! Ως εδώ με την επικίνδυνη κυβέρνηση Μητσοτάκη και τις εγκληματικές πολιτικές τους. 

  • ΝΑ ΕΚΔΩΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΩΤΕΕ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΕΙ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΚΥΡΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΦΕΚ
  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΜΑΣ – ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΟΧΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ
  • ΚΑΤΩ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΕΡΑΜΕΩΣ, ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΟΧΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ
  • ΚΑΤΩ Η  ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΤΗΣ ΝΔ