Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Προκήρυξη της ΣΣΠ για τους πρωτοετείς φοιτητές

Συνάδελφε πρωτοετή,

Μετά από τουλάχιστον 3 χρόνια εντατικού διαβάσματος και φροντιστηρίων, κατάφερες και πέρασες σε μία σχολή. Μέσα σε μία κατάσταση που δεν ήταν και δεν είναι εύκολη, αφού η κυβέρνηση της ΝΔ με κάθε τρόπο προσπαθεί να αποκλείσει από τα Πανεπιστήμια τεράστια μερίδα της νεολαίας, χτυπώντας τα φτωχά λαϊκά στρώματα (ΕΒΕ, Τράπεζα Θεμάτων κ.ά.). Μέσα σε μία κατάσταση, όπου η παγκόσμια οικονομική κρίση οξύνεται, βιώνουμε στην καθημερινότητά μας την εξαθλίωση, την ακρίβεια, τις επιπτώσεις του πολέμου και της οικολογικής καταστροφής, σε σημείο που, ως νεολαία, μας πιέζει αφόρητα για το πως θα ζήσουμε τώρα και στο μέλλον. Συγκρούσεις σε τρένα, φωτιές το καλοκαίρι και μετά πλημμύρες: είναι βέβαιο ότι στην Ελλάδα του 2023 αν είσαι φτωχός, κινδυνεύει η ζωή σου.

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥΣ: Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

 Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη έχει τάξει στους πάμπλουτους φίλους τους την κατάργηση της δημόσιας εκπαίδευσης και συνεχίζει με αμείωτη ένταση μετά την επανεκλογή της. Τι σημαίνει αυτό; Αποκλεισμός από τα Πανεπιστήμια για όποιον δεν έχει να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη. Πλέον με μία σειρά αντί-εκπαιδευτικών νόμων (ΕΒΕ, Τράπεζα Θεμάτων κ.ά.) η κυβέρνηση επιχειρεί τον σαρωτικό αποκλεισμό από την τριτοβάθμια εκπαίδευση των πιο φτωχών μαθητών. Μετά από χρόνια υποχρηματοδότησης των πανεπιστημίων, οδηγώντας τα σε μια κατάσταση υποσυντήρησης και διάλυσης, πλέον προσπαθεί να καταργήσει μια σειρά από σχολές και τμήματα, κρατώντας μόνο αυτά που θα είναι για «λίγους και εκλεκτούς», δηλαδή γι’ αυτούς που θα έχουν να πληρώνουν. Η παιδεία μετατρέπεται σε μια αγορά παρόμοια με αυτή που έχει δημιουργηθεί με τις ιδιωτικοποιήσεις σε ρεύμα, τρένα, υποδομές κ.ά., όπου οι διάφοροι «εργολάβοι», αρπάζουν τον πλούτο του λαού.

Τα παραπάνω, επιχειρούν να τα περάσουν με μια νέα, τεράστια τομή για το ελληνικό πανεπιστήμιο. Αρχικά, η κατάργηση του άρθρου 16 ανοίγει τον δρόμο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Προχωράει στην ιδιωτικοποίηση της φοιτητικής μέριμνας, βάζοντας τους φοιτητές να πληρώνουν ενοίκια στις εστίες, στη λέσχη και οποιοδήποτε άλλο κομμάτι του πανεπιστημίου που μπορεί να μετατραπεί σε πεδίο κερδοσκοπίας. Καταργεί τη χρηματοδότηση στα μεταπτυχιακά λέγοντας πως πρέπει να αυτοχρηματοδοτούνται, ανοίγοντας το δρόμο για γενίκευση των διδάκτρων. Και αυτά είναι μια μικρή εικόνα του τι έχει κατά νου η κυβέρνηση για την παιδεία. Για να τα επιβάλει προέταξε την καταστολή με την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, ένα μέτρο που θα ζήλευε κι η χούντα.

Η ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ

ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ, ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Με την επανεκλογή της, η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη καλείται να επισφραγίσει την επίθεση στον πυρήνα των κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζόμενων και της νεολαίας. Μετά από μία 4ετία που τα σάρωσε όλα, επανέρχεται για να διαλύσει ό,τι απέμεινε. Επιτίθεται ευθέως στα εργασιακά δικαιώματα με τον ψηφισμένο νόμο του Άδωνι, που μετατρέπει τους εργαζόμενους σε σύγχρονους δούλους. Ετοιμάζει νέα μέτρα για τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, της υγείας, νέες φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους, νέο ζεστό δημόσιο χρήμα προς «ημέτερους» κ.ά. Η σήψη του ελληνικού καπιταλισμού, σε συνδυασμό με τις περικοπές σε δημόσιες δαπάνες που ξαναζητάει η ΕΕ, προδιαγράφουν τη νέα σειρά επιθέσεων της κυβέρνησης σε νεολαία, εργαζόμενους και φτωχά λαϊκά στρώματα.

Πολύ γρήγορα ανακόπηκε η «άνεση» της ΝΔ μετά την 25η Ιούνη, καθώς μπήκαν από τις πρώτες μέρες σε νέο κύκλο εγκλημάτων, όπως αυτό στην Θεσσαλία, που η κρατική διαχείριση μιας κακοκαιρίας έφερε δεκάδες πνιγμούς στον κάμπο, αλλά και μια τεράστια οικονομική και οικολογική καταστροφή. Η οργή και η αγανάκτηση των εργαζόμενων, της νεολαίας και των φτωχών δεν θα αργήσει να έρθει. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, το ξεπούλημα και το κομμάτιασμα κάθε τι δημοσίου σε ιδιώτες-αρπακτικά θα γεννάνε διαρκώς τέτοια εγκλήματα.

Παράλληλα, συνεχίζεται η πτώση του βιοτικού επιπέδου λόγω ακρίβειας, ένα μεγάλο πλήγμα για το σύνολο της νεολαίας που θέλει, αλλά δεν μπορεί να σπουδάσει λόγω οικονομικής αδυναμίας. Τα έξοδα σε σούπερ μάρκετ αυξάνονται συνεχώς, όπως και τα ενοίκια, ενώ οι μισθοί μένουν καθηλωμένοι, με το Μητσοτάκη να δίνει το «ξεροκόμματο» των διαφόρων pass, μεγαλώνοντας την φτώχεια μας. Τα «youth pass» δεν φτάνουν ούτε για το μισό νοίκι που θα χρειαστεί να πληρώσεις, αν έρχεσαι από επαρχία και αν δεν έχεις πάρει ένα από τα ελάχιστα δωμάτια στις εστίες!

Αυτή την κρίση τους θα την φορτωθούμε εμείς στις πλάτες μας, με τον «βούρδουλα» της αστυνομίας, του Κράτους Έκτακτης Ανάγκης, αλλά και με την απειλή στρατιωτικών συγκρούσεων. Επιδίδονται σε επικίνδυνες ανταγωνισμούς με την Τουρκία, με την κούρσα των εξοπλισμών, αλλά και την παραχώρηση δεκάδων βάσεων σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ να εγκυμονούν πάντα τον κίνδυνο ενός «θερμού επεισοδίου» στο Αιγαίο. Η αστυνομία έχει γίνει ο βασικός «προστάτης» του Μητσοτάκη, καθώς μόνο με την βία μπορεί να επιβάλλει την διαρκή εξαθλίωση στον λαό. Αυτή είναι η «δημοκρατία» τους, μια «δημοκρατία των πλουσίων»!

Η λύσσα της ΝΔ, δεν αντικαθίσταται από τα «λαμπερά» πρόσωπα-μεσσίες του ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν αυτοί που στρώσανε τον δρόμο στον Μητσοτάκη να περάσει μια σειρά από σκληρά μέτρα και στην συνέχεια να ξαναβγεί. Θλιβερά πρόσωπα, «golden boys» - περσόνες, όπως ο Κασσελάκης, είναι εξίσου βρωμερά και πρόθυμα να εφαρμόσουν τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες επιθέσεις ενάντια στην νεολαία και τους εργαζόμενους.

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΜΑΖΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Οι φοιτητές και η νεολαία είμαστε στην πρώτη γραμμή της επίθεσης. Η κυβέρνηση επιχειρεί την διάλυση των σπουδών μας και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Πράγματι ο Μητσοτάκης, είναι ανίσχυρος και γελοίος, όμως πατάει πάνω στην απογοήτευση και στην αδυναμία του κινήματος να αντεπιτεθεί, δείχνοντας φαινομενικά ανενόχλητος. Άρα το ζήτημα παραμένει η ανάπτυξη αγώνων, για να μετατραπεί η γενική δυσαρέσκεια και απογοήτευση σε κύμα οργής και αντεπίθεσης. Οι φοιτητές και οι νέοι πρέπει να αντιδράσουμε και να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας!! Από κοινού, να οργανώσουμε έναν μαχητικό αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας και την ανάπτυξη μεγάλων αγώνων που θα στέκονται ενάντια στην κυβέρνηση.

Για την οργάνωση των αγώνων μας οι φοιτητές έχουμε τις δικές μας, δημοκρατικές δομές, ανεξάρτητες από πρυτάνεις και διοικήσεις. Ο Φοιτητικός Σύλλογος (ΦΣ) είναι ένα όργανο στο οποίο ανήκουν όλοι οι φοιτητές της σχολής ή του τμήματος, από την στιγμή που εγγράφονται στην σχολή μέχρι και την λήψη του πτυχίου τους. Έτσι διεξάγουμε τις εκλογές μας, κάνουμε συνελεύσεις και παίρνουμε αποφάσεις συλλογικά. Οι συνελεύσεις είναι σημαντικές για να έχουν οι διεκδικήσεις μας και οι αποφάσεις που παίρνονται έναν δημοκρατικό χαρακτήρα και φυσικά συλλογικό και μαζικό.

ΩΣ ΕΔΩ! ΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ- ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΜΑΣ

 ΜΕ ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ

 Η Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη (ΣΣΠ) είναι μια αντικαπιταλιστική φοιτητική παράταξη στον χώρο της επαναστατικής αριστεράς. Δεν έχουμε καμία σχέση με τα αστικά κόμματα και δεν εξαρτιόμαστε από το κράτος. Συμμετέχουμε ενεργά σε όλους τους αγώνες του φοιτητικού και εργατικού κινήματος παλεύοντας για την ανασυγκρότηση και ανασύνθεση του, μακριά από λογικές ανάθεσης και αδιεξόδων (ΠΚΣ, ΕΑΑΚ). Σκοπός μας: Να οικοδομήσουμε ένα μαζικό δυναμικό φοιτητικό κίνημα με ζωντανούς ΦΣ και μορφές αυτοοργάνωσης των αγώνων με σχέδιο και πρόγραμμα. Έτσι ξαναπιάνοντας το νήμα από τους περσινούς αγώνες ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία και για το έγκλημα των Τεμπών να:

  • μπλοκάρουμε την διάλυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας
  • οικοδομήσουμε ένα διεθνιστικό αντιπολεμικό κίνημα
  • και να πυροδοτήσουμε τον ξεσηκωμό εργαζομένων και νεολαίας για την ανατροπή «της κυβέρνησης των πλουσίων» της ΝΔ

Σε καλούμε να παλέψεις μαζί μας για δημόσια δωρεάν παιδεία και υγεία, για μια ζωή με μέλλον και αξιοπρέπεια!