Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εξαγγελίες Τσίπρα για την εκπαίδευση: Αναβάθμιση των σπουδών ή νέα μνημονιακή κατρακύλα;

Λίγες μέρες μετά την τελευταία επαίσχυντη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπου για ακόμα μια φορά «τα έδωσαν όλα» στους δανειστές, ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξήγγειλε, κατά την επίσκεψη του στο υπουργείο παιδείας, αλλαγές που αφορούν όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης
.
Μεταξύ άλλων, για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αναφέρθηκαν:
Γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, καθώς δήλωσε πως δωρεάν μεταπτυχιακά θα παρακολουθούν οι φοιτητές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Βέβαια, αυτό που ξέχασε να πει ο πρωθυπουργός είναι πως πλέον και κάποιος με 447 ευρώ μισθό θεωρείται “πλούσιος” και φορολογείται, άρα για την κυβέρνηση ποιος δεν θα έχει την οικονομική δυνατότητα;
Συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά σε ένα νέο Ίδρυμα, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής μετά από διαδικασίες αξιολόγησης. Η προσπάθεια για συγχώνευση ιδρυμάτων μόνο περικοπή πόρων μπορεί να σημαίνει. Η μείωση της χρηματοδότησης λοιπόν θα ακολουθείται από κατάργηση και ενοποίηση τμημάτων δημιουργία νέων υπεραρίθμων, καθώς και από απολύσεις διδακτικού και διοικητικού προσωπικού.
Το νέο Πανεπιστήμιο θα μπορεί να δίνει 2ετή πτυχία! Όχι μόνο πανεπιστήμιο δεν θα είναι αλλά σούπερ μάρκετ που θα πουλάει πτυχία ενός, δύο, τριών κλπ χρόνων... Πολύ πιθανόν επί πληρωμή.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως σε αυτά τα πλαίσια όχι μόνο δεν μιλάμε για αναβάθμιση των πτυχίων μας, αλλά υποβάθμιση της ποιότητας σπουδών, δηλαδή το ακριβώς αντίθετο.
Τέλος, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, δίνεται η δυνατότητα στον εκάστοτε υπουργό να ιδρύει και να καταργεί τμήματα κατά το δοκούν. Αυτό οδηγεί σε ένα νέο σχέδιο Αθηνά με πολλά κλεισίματα τμημάτων, σχολών κλπ.
Πίσω από τις υποσχέσεις και τις εξαγγελίες χωρίς έρεισμα, κρύβετε ένα 4ο μνημόνιο το όποιο μόνο “αναβάθμιση” δεν σημαίνει. Δίπλα σε όλα τα νέα βάρβαρα μετρά, στο κόψιμο μισθών και συντάξεων, στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας η κυβέρνηση έρχεται να κόψει κ' άλλο από παιδεία. Άλλωστε η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε  μέσα στα πλαίσια ευρύτερων επισκέψεων σε υπουργεία έτσι ώστε ο πρωθυπουργός να διασφαλίσει ότι θα πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες περικοπές που χρειάζονται για να πετύχει τα πλεονάσματα που συμφωνήθηκαν στο νέο μνημόνιο.  
Αυτές οι νέες μεταρρυθμίσεις μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Δεν θα τους αφήσουμε να καταστρέψουν το μέλλον μας! Πρέπει να παλέψουμε ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης και κάθε μνημονιακού, μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια. Να πραγματοποιήσουμε γενικές συνελεύσεις ώστε κάθε φοιτητής να ενημερωθεί τι κρύβεται πίσω από την “αναβάθμιση” του Τσίπρα. Με μαχητικές μορφές πάλης, καταλήψεις, μαζικές διαδηλώσεις, συμμετοχή στις απεργίες να μπλοκάρουμε κάθε αντιεκπαιδευτικό νόμο και πρόταση και να παλέψουμε για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης και την αύξηση της χρηματοδότησης. Να επεξεργαστούμε ένα πλάνο δράσης για την πιο σκληρή σύγκρουση με τα μέτρα κυβέρνησης - ΕΕ, με την ίδια την κυβέρνηση και το 4ο Μνημόνιο. 
·        Όχι στην υποβάθμιση των σπουδών μας
·        Κάτω τα χέρια από την δωρεάν εκπαίδευση

·        Κάτω τα νέα βάρβαρα μέτρα και το 4o  μνημόνιο