Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ: ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΣ ΣΕΥΠ 5/12/17

Πλαίσιο Πρωτοβουλίας φοιτητών ενάντια στην συγχώνευση: 183
Ανεξάρτητο πλαίσιο Νοσηλευτικής (αντικατάληψη): 112
Μ.Α.Σ.: 90




ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΣ ΣΕΥΠ 5/12/17 

Πανεπιστήμιο και Συγχωνεύσεις προ των πυλών και η ΑΠΟΤΥΧΙΑ της διαπραγματευτικής γραμμής του Συλλόγου μας! 

Την Πέμπτη 30/12 πραγματοποιήθηκε η τελική συνάντηση του Υπουργού Παιδείας με τις Διοικήσεις των ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά όπου δρομολογήθηκαν οι συγχωνεύσεις/καταργήσεις των τμημάτων μας, και ό,τι άλλο φέρει το Νέο Πανεπιστήμιο . Πλέον, είναι θέμα χρόνου το νομοσχέδιο να ψηφιστεί στη Βουλή. Ήδη το ότι γνωστοποιήθηκε η πρόθεση για συγχώνευση του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων με το τμήμα της Ακτινολογίας , και η μετατροπή του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, Εργοθεραπείας και Προσχολικής Αγωγής σε διετή προγράμματα σπουδών εκτός Πανεπιστημίου επιβεβαίωσε πως όσα λέγονταν για το χαρακτήρα του Νέου “Πανεπιστημίου” δεν αποτελούσαν καμία έξαρση καταστροφολογίας. Ο φοιτητικός μας Σύλλογος, αποφάσισε να προβεί σε διαδικαδικασίες διαπραγμάτευσης, στέλνοντας επιτροπή να συζητήσει τους όρους των συγχωνεύσεων και των προγραμμάτων σπουδών!! Η πλήρης αποτυχία της διαπραγματευτικής αυτής λογικής αναδείχθηκε περίτρανα!! Αποδείχθηκε πως η υπεράσπιση του “ΝΑΙ στο Πανεπιστήμιο με τους δικούς μας όρους” δεν σήμαινε παρά ένα χυδαίο παζάρεμα για την προώθηση συντεχνιακών και μόνο διεκδικήσεων! Έγινε σαφές ότι ο σύλλογος μας ξεγελάστηκε από ψευδαισθήσεις που καλλιεργήθηκαν ότι το Πανεπιστήμιο μπορούσε να έρθει με όρους για εμάς ευνοϊκούς!

Υπό αυτό το πλαίσιο, μέχρι το τέλος του μήνα ψηφίζεται και στην βουλή το «μεγαλειώδες σχέδιο» της κυβέρνησης για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, με την ενοποίηση των δύο ΤΕΙ (Αθήνας – Πειραιά), και εν τέλει, τις επερχόμενες συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων.

  •  Έχει ανακοινωθεί ότι από τα 37 τμήματα που υπάρχουν συνολικά σε ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, θα προκύψουν τελικά 21, μετά από συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων. 

  •  Επίσης η χρηματοδότηση του νέου ιδρύματος θα φτάνει το ύψος εκείνης που λάμβανε μόνο το ΤΕΙ Αθήνας (9εκ. Ευρώ από 28εκ το 2009). 

Υποβάθμιση Επαγγελματικών δικαιωμάτων-Φοιτητές πολλών ταχυτήτων 

Έτσι σε αυτήν τη βάση, τα συγχωνευμένα τμήματα που προκύπτουν, θα έχουν πιο εξειδικευμένα προγράμματα σπουδών, από τις κατευθύνσεις που θα δημιουργηθούν εντός των τμημάτων, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των πτυχίων και την μείωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Με ποιόν τρόπο θα συμβαίνει αυτό; Πλέον, ανάλογα με τις κατευθύνσεις, τα μαθήματα επιλογής, τα σεμινάρια μετεκπαίδευσης και τα μεταπτυχιακά τα οποία θα έχουν δίδακτρα και τους διάφορους κύκλους σπουδών που θα επιλέγει να παρακολουθεί κάθε φοιτητής, θα συγκεντρώνει ένας διαφορετικό αριθμό πιστωτικών μονάδων, οι οποίες θα καταγράφονται στον ατομικό του φάκελο. Οι πιστωτικές μονάδες αυτές θα αντιπροσωπεύουν την βαρύτητα του πτυχίου του. Πολύ απλά, τα ενιαία πτυχία καταργούνται, και αντικαθίστανται από ατομικά πτυχία. Οι φοιτητές, βγαίνοντας στην αγορά εργασίας, δεν θα έχουν ισάξια πτυχία, και με τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά αναλόγως με το πόσες πιστωτικές μονάδες έχουν συγκεντρώσει, τα επαγγελματικά τους δικαιώματα θα διαφέρουν κατά πολύ! Σε μια ήδη κρίσιμη κατάσταση για τη νεολαία, και με την ανεργία να κλιμακώνεται, οι φοιτητές δεν θα μπορούν να εξασφαλίζουν την ύπαρξη επαρκών επαγγελματικών δικαιωμάτων!

Ένα νέο ίδρυμα επομένως προσαρμοσμένο σε αυτές τις οδηγίες, πώς μπορεί να λέγεται ότι θα εξαλείψει τον διαχωρισμό ΑΕΙ-ΤΕΙ, και ότι η ύπαρξη φοιτητών δύο ταχυτήτων παυέι να υφίσταται, από την στιγμή που ο διαχωρισμός όχι μόνο δεν εξαλείφεται αλλα εξαπλώνεται;

Πόσο μάλλον όταν το Νέο Ίδρυμα ο Νόμος Γαβρόγλου προβλέπει την δημιουργία διετών προγραμμάτων σπουδών τα οποία δεν θα παρέχουν καμια απολύτως επαγγελματική κατάρτιση, και οι φοιτητές οι οποίοι θέλουν να κατοχυρώσουν επαγγελματικά δικαιώματα, θα πρέπει να πληρώνουν προκειμένου να ολοκληρώσουν έναν τετραετή κύκλο φοίτησης και να μπορούν να έχουν την πιθανότητα να βρουν δουλειά;

Φτάνοντας στο κρίσιμο σημείο της σημερινής κατάστασης, σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι έκτατοι καθηγητές θα αντικατασταθούν από διδακτορικούς φοιτητές που θα εργάζονται τζάμπα στο πεδίο της έρευνας.


Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ως πεδίο πασπαρτού για τις περικοπές! 

Ένα απο τα βασικότερα στοιχεία είναι ότι ο εκάστοτε Υπουργός Παιδείας θα έχει τη δικαιοδοσία να συγχωνεύει, να καταργεί και να μετονομάζει τμήματα απλά με μια υπογραφή. Επομένως, ανάλογα με τους εκάστοτε δημοσιονομικούς στόχους, όπως την προώθηση περισσότερων περικοπών, ο τομέας της εκπαίδευσης αποτελεί ένα πεδίο πασπαρτού που εξασφαλίζει την δυνατότητα της κυβέρνησης να εφαρμόζει άμεσες περικοπές όταν οι μνημονιακές πολιτικές το απαιτούν -όπως συμβαίνει τώρα με την συγχώνευση των τμημάτων μας! Με αυτόν τον τρόπο στρώνουν και τον δρόμο είτε για τους ευεργέτες ιδιώτες επενδυτές που θα μπουν στα πανεπιστήμια με μόνο σκοπό το κέρδος είτε για την λειτουργία της εκπαίδευσης με ιδιωτικά οικονομικά κριτήρια (δίδακτρα, τέλη εγγραφής κ.α.), καθώς τίθεται και το ζήτημα της επιχειρηματικής Πρωτοβουλίας, που σημαίνει ότι τα εκπαιδευτικα Ιδρύματα θα πρέπει να βρίσκουν μόνα τους πόρους για την κάλυψη των αναγκών τους!

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής μια κοροϊδία! 

Οι μνημονιακές πολιτικές, που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζει να εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν αφήνουν το πεδίο της εκπαίδευσης ανέγγιχτο από τις επιβεβλημένες περικοπές. Επίθεση στον δημόσιο-δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας, φοιτητές πολλών ταχυτήτων ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του καθενός, υποβαθμισμένα πτυχία και επαγγελματικά δικαιώματα είναι όσα έρχονται με το Νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Αυτή η μαζική επίθεση στην τριτοβάμια εκπαίδευση στα πλαίσια της λιτότητας και των περικοπών ωραιοποιείται ως μια πολιτική εκσυγχρονισμού με στόχο την «ενοποίηση» της εκπαίδευσης με την εξάλειψη του διαχωρισμού ΑΕΙ-ΤΕΙ υποτιμώντας τη νοημοσύνη των φοιτητών!

ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Η ΜΟΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ, ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΟΡΟΙΔΙΑ! 

Να αρνηθούμε τις αυταπάτες που καλλιεργούνται ότι μπορεί το ΠΔΑ να μας ωφελήσει στο οποιοδήποτε επίπεδο!! Να αντιληφθούμε άμεσα πως οποιαδήποτε συνθηματολογία πρεσβεύει “Ναι στο Πανεπιστήμιο με Όρους” απέτυχε περίτρανα και εξυπηρέτησε μόνο τον αποπροσανατολισμό των φοιτητών σε μια συγκυρία όπου η ψήφιση του Νομοσχεδίου είναι θέμα χρόνου!! Να πούμε ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής! ΌΧΙ στο Πανεπιστήμιο Δυτικής θα πει να αρνηθούμε να εφαρμοστεί το Νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου ! ΟΧΙ θα πει να σταματήσουμε να ζητάμε ευνοϊκούς όρους εντός του ΠΔΑ, γιατί πολύ απλά το Πανεπιστήμιο δεν είναι παρά μια κοροϊδία! ΟΧΙ δεν σημαίνει να μπαίνουμε σε διαδικασία παζαρέματος για το πώς να κάνουμε λιγότερο δυσβάσταχτο το Πανεπιστήμιο-Έκτρωμα που έρχεται! Να αρνηθούμε οποιαδήποτε αυταπάτη καλλιεργούν θέσεις “Υπέρ του Πανεπιστημίου Υπό Όρους “ με μόνο στόχο την προώθηση συντεχνιακών αιτημάτων!

Τα ενιαία πτυχία και η εξασφάλιση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων με την εξάλειψη του διαχωρισμού ΑΕΙ-ΤΕΙ που πρέπει να διεκδικήσουμε δεν πρόκειται να βρουν πεδίο εφαρμογής στα πλαίσια της προώθησης μιας “ανωτατοποίησης” επιβεβλημένης από πολιτικές περικοπών και λιτότητας. Είμαστε όλοι ως φοιτητές αντιμέτωποι με μια επίθεση που απειλεί την εκπαιδευτική μας πορεία και μόνο ως ενιαίο φοιτητικό κίνημα μπορούμε να αποτρέψουμε την εφαρμογή των συγχωνεύσεων. Θέλουμε συντονισμό μεταξύ των φοιτητικών συλλόγων όλης της Αθήνας, καθώς και με τους εργαζόμενους για να απαντήσουμε σε αυτές τις πολιτικές με μαχητικούς αγώνες διαρκείας!



  •  ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 
  • ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΜΟΝΙΜΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ 
  •  ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ – ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΧΟΛΗΣ 
  •  ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 
  •  ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ 
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ/ΟΥΣ 
  • ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ 
  • ΕΝΙΑΙΑ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΑ ΠΤΥΧΙΑ Η ΜΟΝΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ 



Αποφασίζουμε :



1. Κατάληψη της σχολής Τετάρτη 6/12 μέχρι Δευτέρα 11/12.

2. Δημιουργία ανοιχτού Συντονιστικού Κατάληψης το οποίο θα συσταθεί απευθείας μετά τη Γενική Συνέλευση όπου ισότιμα όλοι οι φοιτητές του συλλόγου θα συζητήσουν και θα αναλάβουν να υλοποιήσουν τις κινητοποιήσεις του Συλλόγου μας στις οποίες μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνονται και οι παρακάτω.

3. Η συμμετοχή του Συλλόγου μας στην πορεία 6/12 μαζί με άλλους φοιτητικούς συλλόγους, 12:00 στα προπύλαια.

4. Την Κινητοποίηση του Συλλόγου μας στις 15/12 στο συνέδριο όπου ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του Νέου Πανεπιστημίου.

5. Την συμμετοχή του Συλλόγου μας στη Γενική Απεργία στις 14/12 για την ψήφιση του προϋπολογισμού.

6. Κινητοποίηση του Συλλόγου τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για το ΠΔΑ με κατειλημμένη σχολή την ίδια μέρα.

7. Την κινητοποίηση-ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας του Αιγάλεω ώστε να ακουστεί ο φοιτητικός μας σύλλογος στην τοπική κοινωνία.

8. Τον συντονισμό με το ΤΕΙ Πειραιά , με τους εστιακούς και με όποιους συλλόγους έχουν πάρει αντίστοιχες αποφάσεις.

9. Διεξαγωγή Νέας Γενικής Συνέλευσης την Δευτέρα 11/12.



Δράσεις που αποφασίστηκαν από το συντονιστικό κατάληψης:


1) Πέμπτη 7/12:

10:00 παρέμβαση στο ΤΕΙ Πειραιά

14:00 στο κεντρικό κτίριο σύνταξη δελτίου τύπου του συλλόγου


2) Παρασκευή 8/12:

10:00 κινητοποίηση στο Αιγάλεω (πλ. Εσταυρωμένου – μετρό)

πορεία προς το ΤΕΙ Αθήνας


3) Δευτέρα 11/12:

11:00 στήριξη της κινητοποίησης του τμήματος εργοθεραπείας και του συλλόγου εργοθεραπευτών στο υπουργείο παιδείας