Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Να ανοίξει άμεσα η λέσχη των Εστιών του ΑΠΘ!

 Έξω οι εργολάβοι – Αύξηση της χρηματοδότησης!
 
Εδώ και κάποιες βδομάδες , από την Παρασκευή 17/11, οι εστιακοί φοιτητές του ΑΠΘ έχουν στερηθεί το δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση! Το εστιατόριο των εστιών έχει κλείσει λόγω της μη ανανέωσης της σύμβασης με τον εργολάβο Χούτο.
Το ΙΝ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ προσπαθώντας να δικαιολογηθεί, είπε πως δεν ανανεώθηκε η σύμβαση επειδή δεν μπορεί να συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή, λόγω της κατάληψης των γραφείων του από εστιακούς φοιτητές στην Αθήνα. Προφανώς  και το  ΙΝ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ μας κοροϊδεύει!! Η παραπάνω δικαιολογία είναι το λιγότερο φτωχή και δείχνει την αδιαφορία τους για τα φοιτητικά δικαιώματα! Ο πραγματικός λόγος του κλεισίματος του εστιατορίου δεν είναι άλλος από την υποχρηματοδότηση που μαστίζει την παιδεία και τις εργολαβίες που έχουν εισχωρήσει σε αυτήν. Το  ΙΝ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ πέρα από τις οφειλές που έχει από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, δεν εγκρίνει κονδύλια για τις φοιτητικές ανάγκες , με αποτέλεσμα οι εστίες πανελλαδικά να παραπαίουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι πέρυσι σχεδόν όλο το χρόνο οι εστίες του ΑΠΘ δεν είχαν ασανσέρ, και οι εστίες του ΕΜΠ στην Αθήνα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη σίτιση, τη θέρμανση, το ζεστό νερό , τη σύνδεση στο ίντερνετ κλπ. Τα προβλήματα όμως στις εστίες του ΑΠΘ δεν τελειώνουν εδώ: Από τη 1 Δεκέμβρη η σύμβαση για την συντήρηση λήγει. Αυτό σημαίνει ότι οι εστιακοί φοιτητές , πιθανότατα , να βγάλουν το χειμώνα κάτω από ακόμα χειρότερες συνθήκες.
  Η κατάσταση στις εστίες δείχνει το μέλλον που επιφυλάσσουν κυβερνήσεις, μνημόνια και ΕΕ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση συνολικά. Όχι μόνο οι εστίες, αλλά σχεδόν όλες οι λειτουργίες των πανεπιστημίων, βρίσκονται στον αέρα. Η χρόνια υποχρηματοδότηση και κακοδιαχείριση (συσωρευτικά από το 2009 ο προϋπολογισμός για ΑΕΙ-ΤΕΙ έχει περικοπεί κατά σχεδόν 80%) θα οδηγήσουν σε κατάρρευση τα πανεπιστήμια. Χθες ήταν το πρόβλημα με τα συγγράμματα (που θα επανέλθει αύριο), σήμερα οι εστίες και το εστιατόριό τους, αύριο ολόκληρες σχολές θα αδυνατούν να λειτουργήσουν.
  Ωστόσο, δεν είναι μόνο η υποχρηματοδότηση που δημιουργεί αυτά τα αποτελέσματα. Η κατάσταση αυτή είναι και συνέπεια της συνειδητής επιλογής της παραχώρησης βασικών λειτουργιών των πανεπιστημίων (σίτιση, καθαριότητα, συντήρηση κλπ), σε αετονύχηδες ιδιώτες και εργολάβους, οι οποίοι πλουτίζουν παρασιτώντας στον προϋπολογισμό των πανεπιστημίων που πληρώνεται από τους φόρους των εργαζομένων! Όλοι γνωρίζουν ότι μόνο με μόνιμο προσωπικό που θα προσληφθεί από το πανεπιστήμιο μπορούν όλα αυτά να λειτουργήσουν ομαλά, και μάλιστα με πολύ λιγότερο κόστος! Όμως η ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση των πανεπιστημίων είναι βασικός στόχος όλων των κυβερνήσεων.
Τα προβλήματα των εστιακών φοιτητών αφορούν όλους τους φοιτητές!! Μπορούμε και πρέπει σαν εστιακοί φοιτητές  να μαζικοποιήσουμε τις γενικές συνελεύσεις μας, να πάρουμε αγωνιστικές αποφάσεις συνέχισης, κλιμάκωσης και πανελλαδικής ενοποίησης του αγώνα μας. Να προχωρήσουμε σε ακόμα πιο δυναμικές μορφές πάλης (καταλήψεις δημοσίων κτιρίων, αποκλεισμούς δρόμων). Να κινηθούμε με εξωστρέφεια προσπαθώντας να κάνουμε τον αγώνα μας αγώνα όλων των φοιτητών. Ούτε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  •       Δημόσια, δωρεάν και αξιοπρεπή στέγαση και σίτιση για όλους τους φοιτητές. 
  •       Δραστική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ.  
  •       Έξω οι εργολαβίες από τις σχολές μας και από τις εστίες .
  •     Άμεση πραγματοποίηση όλων των απαραίτητων εργασιών συντήρησης και ανακαίνισης
  •     Μονιμοποίηση όλων των εργολαβικών υπαλλήλων, καμία απόλυση, αποπληρωμή των        δεδουλευμένων των εργαζομένων στη σίτιση.