Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ετοιμάζουν το καθοριστικό χτύπημα στο άσυλο! Με τους αγώνες μας να χαλάσουμε τα σχέδιά τους!


 Καθώς η ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη πλησιάζει στην κυβερνητική εξουσία ξεδιπλώνεται το αντιδραστικό της σχέδιο για την εκπαίδευση, το βάθεμα όλων των αντιεκπαιδευτικών μέτρων που ο ΣΥΡΙΖΑ και οι προκάτοχοί του εφάρμοσαν.

  Ο Κ. Μητσοτάκης φροντίζει να το διατρανώνει σε όλους τους τόνους. Έχει δηλώσει πολλές φορές ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση θα είναι ένας από τους πρώτους τομείς που θα χτυπήσει η κυβέρνησή του, διατείνεται υπέρ της κατάργησης του άρθρου 16 και της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων,  ενώ ιδιαίτερη λύσσα δείχνει απέναντι στους φοιτητικούς αγώνες και το πανεπιστημιακό άσυλο. Λίγες μέρες μόνο μετά τις ευρωεκλογές δήλωσε: «Το πανεπιστημιακό άσυλο θα καταργηθεί άμεσα. Υπάρχει ζήτημα τήρησης του νόμου και της τάξης εντός των πανεπιστημίων. Είναι σήμερα ορμητήρια "μπαχαλάκηδων"»
Μια σειρά ακόμη περιστατικά δείχνουν ότι στην προσπάθεια αυτή θα συνδράμουν και πολλοί πανεπιστημιακοί:
  Λίγες μέρες μετά την εκλογή του ο νέος Πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, στο ίδιο μήκος κύματος δηλώνει –σαν να εκλέχθηκε σερίφης και όχι πρύτανης- ότι προτεραιότητά του είναι «η πάταξη της ανομίας» και ότι στο χώρο του πανεπιστημίου θα εισέρχονται όλοι με ταυτότητα!
Οι εξαγγελίες του νέου πρύτανη ο οποίος αποτελεί και στέλεχος της ΝΔ είναι ο προάγγελος των μέτρων που έρχεται η επερχόμενη κυβέρνηση να επιβάλλει. Αυτά συμπεριλαμβάνουν την πλήρη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, την επιβολή διδάκτρων σε όλο το φάσμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την κατάργηση των φοιτητικών παροχών – δικαιωμάτων (δωρεάν σίτιση, στέγαση κτλ). Η πραγματοποίηση όλων αυτών των μέτρων απαιτεί την βίαιη επιβολή τους (εξού και η πανεπιστημιακή αστυνόμευση) και την άγρια καταστολή των φοιτητικών αγώνων που αντιστέκονται και θα εναντιωθούν σε αυτήν την  επίθεση. Για αυτόν τον λόγο το δόγμα «Νόμος και Τάξη» που συμπεριλαμβάνει την κατάργηση του φοιτητικού ασύλου όπως εξαγγείλει με περηφάνια ο Μητσοτάκης , την συνεχή αστυνόμευση των χώρων του πανεπιστημίου καθώς και τον προαναφερόμενο έλεγχο του ποιος βγαίνει και μπαίνει στα πανεπιστήμια αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της όλης επίθεσης στην εκπαίδευση και στην νεολαία, όπου όποιος δεν θα έχει να πληρώνει δεν θα μπορεί και να περνάει τις πύλες του!
Ενδεικτικό στοιχείο μιας κοινωνίας που σαπίζει είναι ο τρόπος που συμπεριφέρεται στην νεολαία της, οι χαρακτηρισμοί φοιτητών που αγωνίζονται ως μπαχαλάκηδες, το πέταγμα φοιτητών από τις εστίες υπό την απειλή της αστυνομίας, ακόμα και η άσκηση φυσικής βίας εναντίον τους αποτελούν την νέα πραγματικότητα. Πρόσφατα κατά την διάρκεια παρέμβασης φοιτητών στην πρυτανεία του ΑΠΘ καθηγητής και μέλος της πρυτανείας γρονθοκόπησε φοιτητή και όχι μόνο δεν τιμωρήθηκε για αυτό αλλά προχώρησε και σε μήνυση κατ’ αγνώστων λέγοντας πως τον απειλούσαν πως «θα με έριχναν από τον έβδομο», έχοντας την πλήρη στήριξη όλων των διοικούντων του πανεπιστημίου.
Η διάλυση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης αποτελεί μια συνειδητή επιλογή της Ελληνικής αστικής τάξης και των κυβερνήσεων – υπερασπιστών των συμφερόντων της προκειμένου να εξυπηρετεί τα αιματηρά πρωτογενή πλεονάσματα και το χρέος που η ίδια δημιούργησε και μάλιστα διόγκωσε τα χρόνια της κρίσης. Έτσι η ιδιωτικοποίηση όχι μόνο της εκπαίδευσης αλλά και όλων των κοινωνικών παροχών που κερδήθηκαν με χρόνιους αγώνες , αποτελούν την μόνη λογική λύση αλλά και τον χρόνιο πόθο της Ελληνικής ελίτ που τα χρόνια των μνημονίων έχει φανερώσει της προθέσεις της.
Το φοιτητικό κίνημα οφείλει άμεσα να πάρει θέση μάχης. Η επίθεση που έχουμε μπροστά μας θα είναι κολοσσιαία, και η ίδια η ύπαρξη της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης είναι πια κυριολεκτικά στα χέρια μας. Χρειάζεται να παλέψουμε για την άμεση ανασυγκρότηση και ανασύνθεση του φοιτητικού κινήματος, στη βάση μιας αγωνιστικής, ριζοσπαστικής, ενωτικής πολιτικής, ώστε οι προσπάθειες της επόμενης κυβέρνησης –όποια κι αν είναι- να διαλύσει την εκπαίδευση να πέσουν στο κενό.