Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΘ: ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ!


ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ! – ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ! 
Η νεοφιλελεύθερη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδείξει επανειλημμένα το ταξικό της μίσος για την νεολαία και τους εργαζόμενους. Τώρα έρχεται μαζί με μεγαλοκαθηγητάδες και πρυτάνεις να βάλει επισήμως τα δίδακτρα στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών (ΠΠΣ). Για την ακρίβεια ανακοινώθηκε η ίδρυση του πρώτου ξενόγλωσσου ΠΠΣ στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, το οποίο θα παρέχεται στην τιμή των 17.000 ευρώ ετησίως!!! Προφανώς η συγκυρία, η οποία επιλέχθηκε για την συγκεκριμένη κίνηση, δεν είναι τυχαία. Οι φοιτητές βρίσκονται διασκορπισμένοι, δίνοντας την περίφημη τηλε-εξεταστική, μην μπορώντας ουσιαστικά να αντισταθούν σε αυτήν την αισχρότητα, ενώ παράλληλα τα πανεπιστήμια είναι κλειστά. Πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή του νόμου Κεραμέως (που πέρασε πρόσφατα) στα πανεπιστήμια, που επιτρέπει την ίδρυση τέτοιων τμημάτων (καθώς και θερινών σεμιναρίων – και αυτά με δίδακτρα!), με απλή απόφαση της Συγκλήτου. Όσον αφορά το τι μέλει γενέσθαι για τα πανεπιστήμια, οι αντιδραστικές φωνές που ζητάνε άμεση εξάπλωση των διδάκτρων, δίνουν την πιθανότερη απάντηση. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε «…Η άποψή μου ειναι ότι πρέπει να γίνουν άμεσα προγράμματα για Έλληνες φοιτητές. Γιατί να φεύγουν τα παιδιά μας σε άλλες χώρες για να σπουδάσουν; Έχουμε κυριολεκτικά χτίσει πανεπιστήμια σε διπλανά κράτη…»  Ανδρέας Γιαννακουδάκης- Αντιπρύτανης ΑΠΘ.
      Η ίδρυση ενός προπτυχιακού προγράμματος με δίδακτρα μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου! Η γενικευμένη επιβολή διδάκτρων στα προπτυχιακά ήταν εδώ και πολλές δεκαετίες όνειρο και επιδίωξη των νεοφιλελεύθερων και της Νέας Δημοκρατίας. Για εκείνους το να είναι τα πανεπιστήμια δωρεάν (το οποίο πρακτικά είναι αναληθές, αφού στην πραγματικότητα, οι σπουδές μας είναι χιλιοπληρωμένες μέσα από τους αβάσταχτους φόρους που πληρώνουμε ως κοινωνία), είναι περιττό έξοδο, καθώς ελάχιστοι είναι οι απόφοιτοι που βρίσκουν δουλειά στο αντικείμενό τους. Άρα γιατί η κυβέρνηση να «επενδύει» χρήματα για εμάς, τους αυριανούς ανέργους; Το έχει πει άλλωστε και ο ΟΟΣΑ, «είναι ανήκουστο σε μια χώρα με τέτοια οικονομική κρίση, να είναι η παιδεία δωρεάν». Ακόμη το ζήτημα της ίδρυσης αυτών των προγραμμάτων σπουδών με απλή απόφαση συγκλήτου, χωρίς κανέναν έλεγχο από το κράτος, είναι κινήσεις για την ενίσχυση του αυτοδιοίκητου των πανεπιστήμιων, κομβικό σημείο για την λειτουργία τους ως επιχειρήσεις Α.Ε.
Τα μέτρα που πέρασαν για τα σχολεία και τα πανεπιστήμια (οι δύο νόμοι της Κεραμέως και η τηλεκπαίδευση- τηλεξεταστική) και όσα ακόμη έχει σκοπό να φέρει η κυβέρνηση, έρχονται να διαλύσουν τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, οδηγώντας στην ιδιωτικοποίηση της και στην επιβολή διδάκτρων.  Σκοπός τους είναι να μετατρέψουν την εκπαίδευση σε εμπόρευμα, αφού αυτό επιβάλει η μνημονιακή (με ή χωρίς κορονοϊό) πραγματικότητα. Στην εκπαίδευση των μνημονίων δε χωράνε όλοι, πόσο μάλλον τα παιδιά των φτωχότερων, άρα οι εισακτέοι μειώνονται. Στην εκπαίδευση των μνημονίων δε χωράνε οι αγώνες και τα κινήματα, άρα το άσυλο καταργείται. Στην εκπαίδευση των μνημονίων δε χρειάζονται πολλά σχολεία και πανεπιστήμια, άρα αξιολογούνται αρνητικά και κλείνουν. Στην εκπαίδευση των μνημονίων και του νεοφιλελευθερισμού χωράει η αυταρχικοποίηση και η ατομικοποίηση, η κερδοσκοπία και ο αγριανθρωπισμός, που βαφτίζονται ως «επιχειρηματικότητα» ή «αριστεία». Στο αντιεκπαιδευτικό σύστημα που ονειρεύονται, δε χωράμε εμείς! Χωράνε τα δίδακτρα, οι μπάτσοι και οι κάμερες!
Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, καμία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση δεν κατάφερε να περάσει δίδακτρα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το φοιτητικό κίνημα αγωνίστηκε σκληρά ενάντια σε αυτά! Για να επιζήσει παρασιτικά και φυτοζωώντας ο ελληνικός καπιταλισμός πρέπει να ξηλωθεί κάθε δικαίωμα και μέριμνα. Για αυτό η απάντηση του φοιτητικού κινήματος σήμερα πρέπει να είναι ακόμα πιο ηχηρή! Τα δίδακτρα δε θα περάσουν! Δε θα μας τσακίσετε για να επιζήσετε! Μέσα από συνελεύσεις και πρωτοβουλίες αγώνα, με μαχητικές μορφές πάλης (διαδηλώσεις, αποκλεισμούς δρόμων και καταλήψεις) και με ενότητα, εντός του φοιτητικού κινήματος, αλλά και με τους εργαζόμενους και ανέργους, που τσακίζονται από το ξεδίπλωμα της νέας οικονομικής κρίσης και από τα νέα αντεργατικά μέτρα, να βάλουμε φρένο στα σχέδιά τους! Ή αυτοί ή εμείς!
  •   Όχι στη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Κάτω ο νόμος Κεραμέως.
  •   Δίδακτρα ποτέ και πουθενά. Να παρθεί πίσω η πρόταση για την ίδρυση του νέου ΠΠΣ!
  •   Άμεση και ριζική αύξηση της χρηματοδότησης.
  •   Άμεση επαναφορά του ασύλου.