Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΣΤΙΑΚΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ!

ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΘΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

Την Δευτέρα 20/8 ο Σύλλογος Εστιακών Ρεθύμνου κατήγγειλε τις απειλές και τις κινήσεις εκφοβισμού από πλευράς Φοιτητικής Μέριμνας στους φοιτητές που διέμεναν τους θερινούς μήνες στα δωμάτιά τους. Συγκεκριμένα η Φοιτητική Μέριμνα, αυθαίρετα και καταχρηστικά άλλαξε την κλειδαριά εστιακής φοιτήτριας πετάγοντάς την έξω από το δωμάτιο της, ενώ απείλησε ότι θα προχωρήσει σε ανάλογες εξώσεις(!) και στους υπόλοιπους φοιτητές που διαμένουν εκεί. Όλα αυτά φυσικά με ευθύνη της Πρυτανείας του ιδρύματος, που απέρριψε το αίτημα του συλλόγου για διαμονή των φοιτητών τη διάρκεια του καλοκαιριού, και αποφάσισε να τιμωρήσει τους φοιτητές που επέβαλαν τις ανάγκες τους στην πράξη. Σα να μην έφταναν όλα αυτά λίγες μέρες πριν την έναρξη της εξεταστικής, εντελώς εκδικητικά δεν έχουν αξιολογήσει τις αιτήσεις στέγασής τους για το ερχόμενο έτος.

            Όσο απαράδεκτα και εξοργιστικα κι αν είναι τα φαινόμενα αυτά δεν μας εκπλήσσουν. Η κυβέρνηση της ΝΔ από την πρώτη στιγμή που έκλεισαν τα πανεπιστήμια λόγω της πανδημίας προσπάθησε να εκκενώσει τις εστίες με ΚΥΑ και έθαψε την είδηση για την νίκη του αγώνα των φοιτητών που ακύρωνε την εν λόγω απόφαση. Επιπλέον, εγκατέλειψε τις δομές της φοιτητικής μέριμνας χωρίς ίχνος χρηματοδότησης για την κάλυψη του υγειονομικού υλικού και την συντήρηση των κτιρίων. Μοναδικό τους μέλημα είναι πως θα γλιτώσουν από τα έξοδα για την εκπαίδευση και ειδικά για τα πιο πληττόμενα στρώματα, τους εστιακούς φοιτητές, και να δώσουν χρήμα με το τσουβάλι σε τράπεζες, μεγάλες επιχειρήσεις και όλη την κλίκα των κρατικοδίαιτων λαμόγιων που ταΐζουν. Με πρόσχημα τον περιορισμό της διάδοσης του ιού, θέλουν να πετύχουν ένα συντριπτικό χτύπημα στο δικαίωμα των φοιτητών για πρόσβαση στις δομές της μέριμνας, που αποτελούν την απαραίτητη προϋπόθεση για την διάλυση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Στρώνουν, έτσι, το έδαφος για το νέο Νόμο Πλαίσιο που ετοιμάζουν που θα φέρει νέες διαγραφές, κατακρεούργηση της χρηματοδότησης, επικράτηση της τηλεκπαίδευσης και περαιτέρω εισχώρηση των ΣΔΙΤ και των εργολαβιών που θα πουλάνε υπηρεσίες και πακέτα γνώσεων, σεμιναρια κλπ έναντι διδάκτρων.

            Η προσπάθεια για τρομοκράτηση της νεολαίας μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να εξαπολύσουν κυβέρνηση, ΕΕ και λοιποί μνημονιακοί τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα μέτρων. Δεν είναι καθόλου τυχαία και άσχετη με την κρίση που επέρχεται και επιταχύνθηκε λόγω της πανδημίας. Καινούργια μνημόνια θα βαρύνουν τις πλάτες της νεολαίας, των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, που θα διαλύσουν σφοδρότατα παιδεία, υγεία, κοινωνική ασφάλιση, εργασιακά δικαιώματα κ.ο.κ., καταργώντας ακόμα και την θλιβερή κανονικότητα που προσπάθησαν να μας πλασάρουν. 

            Δεν μας τρομοκρατούν! Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους εστιακούς φοιτητές του Ρεθύμνου, και στηρίζουμε τον αγώνα τους για τα δίκαια και αναφαίρετα δικαιώματα που μας χτυπάνε. Η απάντηση των φοιτητών απέναντι στην στέρηση των δικαιωμάτων μας πρέπει να είναι άμεση και μαχητική, όπως του πανελλαδικού συντονισμού ενάντια στην ΚΥΑ για το κλείσιμο των εστιών! Με όπλο την αλληλεγγύη και τη συλλογικότητα μπορούμε να σπάσουμε στην πράξη αυτήν την άθλια επίθεση που δεχόμαστε. Να παλέψουμε για την ανασυγκρότηση και ανασύνθεση του φοιτητικού και νεολαιίστικου κινήματος στοχεύοντας στην ανάπτυξη μαζικών και μαχητικών αγώνων μπαίνοντας εμπόδιο στις επιθέσεις των νεοφιλελεύθερων και στο άγριο μνημονιακό καθεστώς. Να υπερασπιστούμε με ενωτικό - μαχητικό - ανυποχώρητο αγώνα την δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, την φοιτητική μέριμνα και τις συνδικαλιστικές μας ελευθερίες!

 

  • Άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των εστιακών φοιτητών στο Ρέθυμνο
  • Ανοιχτές δομές - αύξηση χρηματοδότησης της Φοιτητικής Μέριμνας
  • Κάτω ο νέος Νόμος Πλαίσιο και παλιοί μνημονιακή νόμοι