Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΣΠ ΣΤΟΝ ΠΡΥΤΑΝΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ως Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη, πραγματοποιήσαμε την Δευτέρα 24/8 μια κινητοποίηση ενάντια στην τηλεκπαίδευση, το περαιτέρω τσάκισμα της χρηματοδότησης και το γενικότερο πλάνο της κυβέρνησης για τη διάλυση της δωρεάν και δημόσιας εκπαίδευσης. Τα βασικά μας αιτήματα ήταν τα εξής:

·         Άνοιγμα των Πανεπιστημίων, σχολών και δομών μέριμνας με όλα τα απαραίτητα μέσα υγειονομικής προστασίας. Οι ανακοινώσεις της Υπ. Κεραμέως, έδειξαν ξεκάθαρα ότι ελάχιστες σχολές θα ανοίξουν κανονικά, δηλαδή πλήρως δια ζώσης. Το κλείσιμο των Πανεπιστημίων, δεν εξυπηρετεί σε καμία περίπτωση την ασφάλεια των φοιτητών, ειδικά τώρα που η κυβέρνηση έχει ανοίξει την οικονομία (μαγαζιά, σινεμά, γυμναστήρια..), ενώ ταυτόχρονα όλο το προηγούμενο διάστημα προωθούσε τον τουρισμό για να αντλούν κέρδη τα αφεντικά και οι ιδιώτες. Η τηλεκπαίδευση ήρθε για να μείνει, ώστε να στρώσει τον δρόμο για περαιτέρω κόψιμο της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων, δίδακτρα, διαγραφές φοιτητών, απολύσεις προσωπικού, κλεισίματα σχολών και υποβάθμιση των πτυχίων μας. Απαιτήσαμε λοιπόν, να ανοίξουν κανονικά τα Πανεπιστήμια και τονίσαμε ότι η πρυτανεία θα πρέπει να πιέσει για αύξηση της χρηματοδότησης, ώστε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα (περισσότερες διαθέσιμες αίθουσες, μικρότερα τμήματα, προσλήψεις, απολυμάνσεις) και ο κατάλληλος εξοπλισμός (δωρεάν τεστ, μάσκες, αντισηπτικά) για να λειτουργούν οι σχολές με κάποια «ασφάλεια». Με την ίδια λογική απαιτήσαμε να λειτουργήσουν όλες οι δομές μέριμνας (άνοιγμα λέσχης, γρήγορη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τους εστιακούς φοιτητές, τακτικές απολυμάνσεις των κοινόχρηστων χώρων.)

·         Δια ζώσης εξεταστική Σεπτεμβρίου. Η τηλεξεταστική εφαρμόστηκε το προηγούμενο διάστημα και απέτυχε. Ως φοιτητές ήρθαμε αντιμέτωποι με δεκάδες τεχνικά προβλήματα και περιστατικά καθηγητικής αυθαιρεσίας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι πρόεδροι και οι κοσμήτορες των σχολών ήταν άφαντοι, αδιαφορόντας πλήρως για τους φοιτητές. Στην εξεταστική του Σεπτέμβρη θα πρέπει να δίνεται το δικαίωμα σε όποιον θέλει να δώσει κανονικά, διά ζώσης τα μαθήματα του. Μάλιστα το Υπουργείο και οι πρυτάνεις δίνουν τη δυνατότητα στο κάθε τμήμα να αποφασίζει για τον τρόπο εξέτασης. Το γεγονός, ότι σε ορισμένες σχολές έχει αποφασιστεί η διά ζώσης εξέταση δείχνει ότι εν τέλη το ζήτημα εξαρτάται για άλλη μια φορά από την χρηματοδότηση της κάθε σχολής (το κατά πόσο έχει τα χρήματα να ανοίξει τηρώντας ταυτόχρονα τα μέτρα ασφαλείας).

Οι απαντήσεις που πήραμε από τον πρύτανη για τα παραπάνω ζητήματα επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά την ορθότητα της πολιτικής μας ανάλυσης με βάση την οποία ερμηνεύουμε τόσο καιρό την διάλυση της δωρεάν και δημόσιας εκπαίδευσης. Ο ίδιος εξήγησε, ότι ο λόγος που το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να ανοίξει καθολικά είναι η πενιχρή χρηματοδότηση, που λαμβάνει το Πανεπιστήμιο για να καλύψει όλες του τις ανάγκες (η έκτακτη χρηματοδότηση για τις υγειονομικές ανάγκες ήταν μόνο 170.000 ευρώ από τις 500.000 που ζήτησε το πανεπιστήμιο!), η έλλειψη καθηγητικού προσωπικού και υλικοτεχνικών υποδομών. Για άλλη μια φορά η πρυτανεία ρίχνει από την μία το μπαλάκι στο Υπουργείο (η ίδια αρνείται, όμως, να πιέσει ουσιαστικά για την αύξηση της χρηματοδότησης) και από την άλλη «πετάει το μπαλάκι» στα εκάστοτε τμήματα.

Για ακόμα μία φορά η πρυτανικές αρχές ευθυγραμμίζονται πλήρως με την πολιτική της κυβέρνησης και άλλωστε όπως και ο ίδιος ο πρύτανης είπε «οφείλουμε όλοι να συμπορευθούμε με την κατάσταση», με άλλα λόγια οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι πρέπει να πληρώσουν για άλλη μια φορά τα σπασμένα. Τέλος ο πρύτανης ανέφερε ότι αυτή η κατάσταση φαίνεται ότι θα διαρκέσει για τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια, πράγμα το οποίο αποδεικνύει τη σοβαρότητα του προβλήματος και υποδηλώνει ότι αν δεν βρεθεί ένα συνολικό σχέδιο που να δίνει πραγματικές λύσεις, τα Πανεπιστήμια θα παραμείνουν για πολύ καιρό κλειστά και θα υποβαθμίζονται συνεχώς.

Όσο η οικονομική κρίση οξύνεται και βαθαίνει τα Πανεπιστήμια θα βαδίζουν προς την πλήρη παρακμή και τη διάλυση. Η Ελλάδα των μνημονίων δεν «χρειάζεται» όλα αυτά τα Πανεπιστήμια. Όλες αυτές οι δομές του δημοσίου αποτελούν για την κυβέρνηση και το κράτος ένα τεράστιο βάρος, ένα σύνολο εξόδων, που επιδιώκουν πάση θυσία να τα φορτώσουν στους φοιτητές και τους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση της ΝΔ ξεπουλάει ότι μπορεί σε αρπακτικά-επιχειρηματίες μετατρέποντας την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε Σούπερ Μάρκετ γνώσεων - δεξιοτήτων. Για να το πετύχουν αυτό σχεδιάζουν για το επόμενο διάστημα τον νέο αντιεκπαιδευτικό νόμο Κεραμέως με ακόμα πιο έντονες αξιολογήσεις, μαζικές απολύσεις, όρια φοίτησης και διαγραφές φοιτητών, δίδακτρα στα προπτυχιακά ενώ ταυτόχρονα τσακίζουν τη χρηματοδότηση και τις σπουδές μας.

Κυβέρνηση-Υπουργείο και Πρυτάνεις έχουν ένα οργανωμένο σχέδιο για να τσακίσουν κάθε δημοκρατικό μας δικαίωμα, να πάρουν πίσω όλες τις διεκδικήσεις του φοιτητικού κινήματος και να πετάξουν την δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση στον κάδο των άχρηστων. Ως ΣΣΠ, θεωρούμε ότι ο μόνος τρόπος για να δώσουμε λύση στα προβλήματα μας, είναι να χαράξουμε το δικό μας σχέδιο, να οργανώσουμε τον αγώνα μας ανασυγκροτώντας το φοιτητικό κίνημα μέσα από ενεργούς μαχητικούς συλλόγους, συνελεύσεις και διαδηλώσεις. Οφείλουμε να υπερασπιστούμε κάθε μας δικαίωμα και κάθε μας διεκδίκηση για να κρατήσουμε ανοιχτά τα Πανεπιστήμια μας.