Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΝΕΟΛΑΙΑ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΦΤΩΧΟΙ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ! | ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ-ΑΝΙΚΑΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ.

Τις τελευταίες μέρες ολόκληρη η ελληνική επικράτεια έχει παραδοθεί στις φλόγες. Μέχρι στιγμής έχουν ξεσπάσει πάνω από 586 πυρκαγιές κι έχουν καταστραφεί ολοσχερώς σχεδόν ένα εκατομμύριο στρέμματα γης. Αυτή η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη σε δασικές-και όχι μόνο περιοχές-κατά βάση στην Εύβοια, στην Αρκαδία και την Αττική. Πριν καν προλάβουν οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να μετρήσουν τις πληγές που άφησε η πανδημία και η οικονομική κρίση, ακόμα μια φορά πληρώνουν εξ ολοκλήρου το τίμημα της σημερινής τραγωδίας, χάνοντας μία για πάντα τις περιουσίες τους και τις κατοικίες τους. Τρία χρόνια μετά από την καταστροφή στο Μάτι γινόμαστε μάρτυρες της ίδιας βάρβαρης πραγματικότητας.
Μόνη υπεύθυνη είναι η ανίκανη-εγκληματική κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία παρά τις ενδείξεις (καύσωνας, πυρκαγιές νέου τύπου, πυρκαγιές σε γειτονικές χώρες) δεν εφάρμοσε κάποιο προληπτικό σχέδιο αντιμετώπισης των πυρκαγιών, καθώς το μοναδικό τους σχέδιο είναι οι εκκενώσεις για να μην υπάρξουν νεκροί από την πύρινη λαίλαπα. Ταυτόχρονα, δεν έχει προχωρήσει ακόμα στην λήψη απαραίτητων αντιπλημμυρικών μέτρων για την προστασία των πληγέντων περιοχών, καθώς μετά από τις φονικές πυρκαγιές και την καταστροφή εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων δασικής εκτάσεις, ο κίνδυνος της πλημμύρας προβάλλει με βεβαιότητα. Αντιθέτως, μοίρασε ζεστό χρήμα σε “ημέτερους”, πολεμικούς εξοπλισμούς και πανεπιστημιακή αστυνομία. Μάλιστα, ο Μητσοτάκης με το προκλητικό διάγγελμα που έβγαλε στις 9/8, έσπευσε να δηλώσει άμοιρος των ευθυνών αποδίδοντας τις φωτιές σε “πρωτόγνωρα φυσικά φαινόμενα” (όπως και με την πανδημία). Δεν ξέχασε να κατηγορήσει τους πολίτες για “ασυνειδησία”, ζεσταίνοντας ξανά το εξοργιστικό δόγμα περί ατομικής ευθύνης. Πούλησε, ακόμα, ψεύτικες υποσχέσεις στους πληγέντες περί αποζημιώσεων, έργων αναδάσωσης, όταν γνωρίζουμε ότι επανειλημμένα ένα ισχνό μερίδιο των περιουσιών αποζημιώνεται και πάνω στην “καμένη γη” ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια οι επενδύσεις των real estate. Μόνο ως στάχτη στα μάτια μπορούμε να εκλάβουμε αυτές τις υποσχέσεις, για να παραλείψει η ελληνική κοινωνία τις εγκληματικές ευθύνες της ΝΔ και τα υπόλοιπα μνημονιακά μέτρα. Αυτά είναι που αποδεκάτισαν τις Δασικές Υπηρεσίες, υποστελέχωσαν το πυροσβεστικό σώμα και τσάκισαν κάθε τι κοινωνικό και δημόσιο.
Η ακραία νεοφιλελεύθερη επίθεση δεν εξαντλείται μόνο στο τσάκισμα της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης με το νόμο Κεραμέως, τους 15.000 δολοφονημένους από την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας της κυβέρνησης ΝΔ, τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη, αλλά ταυτόχρονα ρίχνει λάδι και στην κλιματική κρίση. Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτή έχει αρχίσει να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, με την ακραία και απειλητική άνοδο των θερμοκρασιών, το λιώσιμο των πάγων, των πυρκαγιών που παίρνουν πρωτοφανείς διαστάσεις, και ξεπροβάλει πιο επικίνδυνη από ποτέ άλλοτε. Μόνες υπεύθυνες για αυτή την κρίση είναι οι αστικές κυβερνήσεις και οι ελίτ που θυσιάζουν τα πάντα για τα κέρδη τους, υποθηκεύοντας το μέλλον της ανθρωπότητας. Παρά τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις των επιστημόνων που κρούουν το κώδωνα του κινδύνου, σφυρίζουν αδιάφορα τόσο για το περιορισμό του φαινομένου, όσο και για την προστασία της κοινωνίας από τις ολέθριες συνέπειές του.
Φτάνει πια με την ανίκανη και δολοφονική κυβέρνηση της ΝΔ! Για πολλοστή φορά, αποδεικνύεται περίτρανα η ανικανότητα-επικινδυνότητα της κυβέρνησης όχι μόνο στην αντιμετώπιση του covid-19, αλλά και στην αντιμετώπιση- πρόληψη πυρκαγιών και στην διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών για το σύνολο της κοινωνίας. Πρέπει να φύγουν! Ο μοναδικός δρόμος που έχουμε να βαδίσουμε ως νεολαία και εργαζόμενοι, προκειμένου να απαλλαγούμε από όλα τα παραπάνω, είναι ο συλλογικός δρόμος του κινήματος, με όπλο μας τις δομές αυτοοργάνωσης σε σχολές, γειτονιές, σχολεία, χώρους εργασίας και όχι το αστικό αδιέξοδο του εθελοντισμού και της φιλανθρωπίας. Μία πρώτη απάντηση δόθηκε από τους εργαζόμενους και την νεολαία με την σημαντική και αρκετά μαζική διαδήλωση στην Αθήνα στις 9/8, αλλά ο αγώνας διαρκείας ενάντια στην εγκληματική πολιτική της ΝΔ συνεχίζεται, με πρώτο επόμενο σταθμό, την διαδήλωση της ΔΕΘ στις 11/9. Είναι χρέος όλων μας να παλέψουμε για να ανατρέψουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη, για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τις ζωές μας!