Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. ΤΟΥ ΕΜΠ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


Η πρυτανεία του ΕΜΠ, με τις πλάτες της κυβέρνησης, προχώρησε στη δημιουργία του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του ΕΜΠ, χτυπώντας τον πυρήνα της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Οι νεοφιλελεύθεροι κανίβαλοι, πιστοί στις πολιτικές ξεπουλήματος, ιδιωτικοποιήσεων και κατάργησης κάθε δημόσιου αγαθού, της ταξικής «μείωσης του κράτους» σε βάρος των εργαζομένων και της νεολαίας, που εφαρμόζουν εδώ και δεκαετίες, επιχειρούν εδώ και τώρα να δημιουργήσουν μια αγορά στην εκπαίδευση. Βλέπουμε πολύ καλά που έχουν οδηγήσει αυτές οι πολιτικές, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την αντιμετώπιση της πανδημίας. Την ώρα που μετράμε πάνω από 19.000 νεκρούς, όχι μόνο δεν ενισχύουν το ΕΣΥ, αλλά καταθέτουν τον προϋπολογισμό για το 2022 με περαιτέρω περικοπές 820 εκ. ευρώ για την υγεία! Παράλληλα, χρυσοπληρώνουν κλινικάρχες και ξεπουλούν σε ιδιώτες τις δημόσιες υποδομές, σε βάρος της δημόσιας υγείας και ιδιαίτερα των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. Το ίδιο άθλια είναι και η κατάσταση στην οικονομία, παρά τα ψέματα για «ανάπτυξη», όπου τα εργατικά και φτωχά λαϊκά στρώματα, βρίσκονται ανυπεράσπιστα μπροστά στην άνοδο, στο ζενίθ, των τιμών σε βασικά αγαθά και αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, ενώ ανεργία και μισθοί πείνας κάνουν θραύση.

Με την ίδρυση του ΚΕΔΙΒΙΜ μιλούν πλέον ανοιχτά για ένα «παράλληλο πανεπιστήμιο το ίδιο καλό με το Πολυτεχνείο που ξέρουμε»(!), το οποίο θα λειτουργεί κατά γράμμα με τους νόμους της αγοράς και το ιδεολόγημα της δια βίου μάθησης. Αποτελεί το πρότυπο που οραματίζονται οι νεοφιλελεύθεροι για την παιδεία. Εξ’ αποστάσεως και  υπερεξειδικευμένα προγράμματα σπουδών διάρκειας μερικών βδομάδων, τα οποία απευθύνονται από απόφοιτους λυκείου, μέχρι πτυχιούχους και εργαζόμενους, και φυσικά με δίδακτρα, που φτάνουν ως τα 800 ευρώ!! Τα προγράμματα αυτά δε θα προσφέρουν τίποτα παραπάνω από μια πενιχρή κατάρτιση – είναι οι λεγόμενες «δεξιότητες» που τόσο διαφημίζουν! Τα περισσότερα θα συνδέονται με ιδιωτικές εταιρείες, με μοναδικό σκοπό να εξυπηρετήσουν τα άμεσα και αρπακτικά συμφέροντα τους (τζάμπα εργασία με το πρόσχημα της «πρακτικής» και της «μαθητείας» κ.ά.). Καμία σχέση δεν έχει το ΚΕΔΙΒΙΜ με αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ο φοιτητής, και μετέπειτα εργαζόμενος, μπαίνει σε ένα διαρκές κυνήγι πιστοποιήσεων, συνεχούς επανακατάρτισης μέσα από σεμινάρια και προγράμματα σπουδών και σε έναν ατελείωτο ανταγωνισμό μέσα στην ζούγκλα της αγοράς εργασίας, παλεύοντας για μισθούς-ψίχουλα.

Η επίθεση αυτή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Αποτελεί πρόωρη εφαρμογή του νέου νόμου-πλαίσιο, που ετοιμάζει η κυβέρνηση για να διαλύσει τα ενιαία πτυχία και να μετατρέψει τις σχολές σε σούπερ-μάρκετ. Το ΚΕΔΙΒΙΜ έρχεται σε πρώτη φάση να αποτελέσει μια πηγή κερδοσκοπίας μέσα στο ίδρυμα και στη συνέχεια στοχεύει να αποτελέσει τη μετάβαση σε νέα διαλυμένα προγράμματα σπουδών, ουσιαστικά σε ατομικούς τίτλους σπουδών, και με δίδακτρα κιόλας. Ο φοιτητής θα έχει να επιλέξει από μία «δεξαμενή μαθημάτων» με σκοπό να συγκεντρώσει τις απαραίτητες πιστωτικές μονάδες και να «δομήσει» έναν ατομικό φάκελο προσόντων αποσυνδεδεμένο από επαγγελματικά δικαιώματα και αμφιβόλου ποιότητας. Ενώ, με την επαναφορά των Συμβουλίων Ιδρύματος, αποτελούμενα από managers και «ανθρώπους της αγοράς», τα πανεπιστήμια θα λειτουργούν με μόνο γνώμονα το κέρδος. Η παιδεία θα αποτελεί πλέον εμπόρευμα, πεδίο ασύστολης κερδοσκοπίας και οι φοιτητές πελάτες.

Ο πρύτανης Μπουντουβής αποδεικνύει για άλλη μια φορά πόσο «γαλάζιος» είναι! Πρωτοστατεί στη μετατροπή του ΕΜΠ σε επιχείρηση και των σχολών μας σε φυλακές. Το προηγούμενο διάστημα ίδρυσε μαζί με 2 αντιπρυτάνεις του ΕΜΠ, την Επιτροπή Ασφαλείας του Ιδρύματος, εν όψει της κυβερνητικής προθεσμίας της 15/12, παρακάμπτοντας ως δικτατορίσκος μέχρι και τη Σύγκλητο! Πέρα από τον Μπουντουβή, όμως, και την κυβέρνηση της ΝΔ, η απόφαση για τα Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. βαραίνει καθοριστικά και τον μνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ! Κανένας φοιτητής δεν πρέπει να ξεχνά πως με τους νόμους Γαβρόγλου, επί ΣΥΡΙΖΑ, προωθήθηκε η ίδρυση τους, σε εφαρμογή των «βέλτιστων πρακτικών», όπως η Αξιολόγηση, του νεοφιλελεύθερου ΟΟΣΑ!

Τα σχέδια της κυβέρνησης για κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας μπαίνουν γρήγορα σε εφαρμογή και οι φοιτητές πρέπει να δώσουμε μια ξεκάθαρη και δυναμική απάντηση απέναντι στο ζοφερό μέλλον που μας ετοιμάζουν. Με όπλο μας την αυτοοργάνωση, να ενεργοποιήσουμε τους συλλόγους μας και να ζωντανέψουμε τις γενικές μας συνελεύσεις, ώστε να ξαναγίνουν εργαλεία μας για την ανάπτυξη ενός κινήματος. Το φοιτητικό κίνημα θα μπορέσει να αντιπαρέλθει σε αυτή τη σφοδρή επίθεση μόνο με ενότητα στη δράση και αν υιοθετήσει μαχητικά μέσα πάλης, όπως καταλήψεις. Οι σημαντικοί νικηφόροι εργατικοί αγώνες του τελευταίου διαστήματος (efood, εκπαιδευτικοί, COSCO) μας δείχνουν το δρόμο, όχι μόνο για να ακυρώσουμε τα σχέδια της κυβέρνησης, αλλά και να εξεγερθούμε απέναντι στην ίδια και τις άθλιες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζει.