Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΞΩ ΤΟΥΡΝΙΚΕ ΚΑΙ ΜΑΤ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΘ!

ΜΑΧΗΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ - ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    Στις 4/8 για ακόμα μια φορά η επικίνδυνη κυβέρνηση Μητσοτάκη σε αγαστή συνεργασία με την πρυτανεία Παπαϊωάννου εγκατέστησαν τουρνικέ (σύστημα ελεγχόμενης εισόδου) στην είσοδο της Πρυτανείας του ΑΠΘ. Επιλέγουν για πολλοστή φορά να προχωρήσουν τις νεοφιλελεύθερες επιθέσεις τους μέσα σε μια περίοδο, όπου οι φοιτητές δεν βρίσκονται στις σχολές και στα αμφιθέατρα, προκειμένου να βολιδοσκοπήσουν την κατάσταση για πιθανές αντιδράσεις από Σεπτέμβρη. Η στρατηγική της έντασης συμπληρώνεται με την ενισχυμένη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, όχι μόνο στο πρώην Στέκι στο Βιολογικό, αλλά πλέον σε ολόκληρο τον πανεπιστημιακό χώρο του ΑΠΘ.

    Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ψηφίστηκε κι ο νέος νόμος-πλαίσιο έκτρωμα της Κεραμέως μέσα στον Ιούλιο (για περισσότερα βλ. http://sosialistiki-spoudastiki-pali.blogspot.com/2022/07/blog-post_29.html?m=1) που ήρθε για να πετάξει εκτός πανεπιστημίων το σύνολο των φτωχών παιδιών από εργατικές οικογένειες, να τσακίσει τον χαρακτήρα της δημόσιας παιδείας με την επιβολή διδάκτρων και να ξεκαθαρίσει εκ των προτέρων σε όποιον θέλει να αγωνιστεί ενάντια στις νεοφιλελεύθερες επιθέσεις στην εκπαίδευση, πως δεν έχει χώρο μέσα στο Πανεπιστήμιο της «Αγοράς». Αντιλαμβάνονται την οργή και την αγανάκτηση των εργαζομένων και την νεολαίας, για αυτό κι προχωρούν με την εγκατάσταση τουρνικέ και της πανεπιστημιακής αστυνομίας με πρώτο πείραμα το ΑΠΘ, για να προετοιμαστούν για το θερμό φθινόπωρο που έχουμε μπροστά μας. Αλλά και γιατί το Πανεπιστήμιο Α.Ε που φαντάζεται η ελληνική ελίτ και λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δεν μπορεί να ανέχεται αγώνες, συνελεύσεις, καταλήψεις και να έχει ελεύθερη πρόσβαση σ’ αυτό όλη η κοινωνία. Για αυτό κι εγκαθιστούν τα τουρνικέ, με σκοπό να μπορούν να εισέρχονται από εδώ και πέρα μόνο όσοι φοιτητές έχουν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

    Οι φοιτητές, οι μαθητές και οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται πως τα τουρνικέ, οι έλεγχοι κι η καταστολή, δεν είναι απλά μία ακόμη νεοφιλελεύθερη επίθεση, αλλά αποτελούν την βάση για να επιτευχθεί το πιο σημαντικό χτύπημα στην δημόσια δωρεάν εκπαίδευση μετά την Μεταπολίτευση, με σκοπό να καταργήσουν! Παράλληλα, γίνεται επίσης κατανοητό από όλους ότι κάθε ευρώ που σπαταλιέται για τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, τα τουρνικέ, τις κάμερες σημαίνει μείον 1€ από τις κοινωνικές μας ανάγκες, δηλαδή την υγεία, την παιδεία, την ασφάλιση κ.ά.

    Η περίοδος που ανοίγεται από Σεπτέμβρη με τον νόμο - πλαίσιο, τα εγκατεστημένα τουρνικέ, την ΟΠΠΙ, τα ΜΑΤ, την ακρίβεια και την απειλή του πολέμου να αποτελούν καθημερινότητα, είναι αρκετά δύσκολη. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις δικές μας δυνάμεις (ακυρώσαμε με τους αγώνες μας 6 φορές την είσοδο της ΟΠΠΙ, σπάσαμε τις χουντοαπαγορεύσεις κ.ά.) και τον ρόλο μας ως φοιτητές που δεν είναι άλλος από το να αποτελέσουμε τον πυροδότη μιας γενικευμένης κοινωνικής εξέγερσης. Μέσα από έναν αγώνα διαρκείας να πάρουμε στα χέρια μας τους φοιτητικούς μας συλλόγους, ζωντανεύοντάς τους κόντρα στην υποκατάσταση/απονέκρωσή τους από τους ΚΝΕ/ΕΑΑΚ. Μέσα από δομές αυτοοργάνωσης (γενικές συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα, συντονιστικά συνελεύσεων) και με όπλο μας την εργατική δημοκρατία, να οικοδομήσουμε ένα μαζικό - μαχητικό φοιτητικό κίνημα, για να παλέψουμε μαζί με εργαζόμενους, μαθητές και ανέργους για την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και κάθε άλλου επίδοξου αντικαταστάτη του.

• ΚΑΤΩ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ-ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ

• ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥΡΝΙΚΕ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ, ΟΠΠΙ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ.

• ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ - ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ.

• ΚΑΤΩ Η ΑΝΙΚΑΝΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ - ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ.