Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ: Στρώνουν τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της φοιτητικής μέριμνας

Σε απαράδεκτη απόφαση προχώρησε η διοίκηση του Πανεπιστημίου Κρήτης, σχετικά με τα κριτήρια επιλογής που θα ισχύσουν για τις φοιτητικές εστίες τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά για τους φοιτητές του Πολυτεχνείου. Με βάση τα νέα κριτήρια δεν εισάγεται απλά ως βασικό κριτήριο επιλογής η ακαδημαϊκή επίδοση για όλους τους αιτούντες, αλλά μάλιστα ένας αριθμός δωματίων (20) θα προορίζεται αποκλειστικά σε φοιτητές με άριστες ακαδημαϊκές επιδόσεις χωρίς να λαμβάνεται υπόψη οποιοδήποτε άλλο κριτήριο. Μάλιστα δεν είναι καν απαραίτητη η αίτηση (!), δηλαδή έστω μία ένδειξη ότι υπάρχει ανάγκη του φοιτητή για δωρεάν στέγη και οι δικαιούχοι με τις «υψηλές επιδόσεις» θα ενημερωθούν απευθείας από τις υπηρεσίες του ιδρύματος. Σύμφωνα και με την ανακοίνωση του πανεπιστημίου, με αυτήν την απόφαση επιτυγχάνεται «η υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου Προώθησης Αριστείας και προσέλκυσης άριστων νέων φοιτητών και υποστήριξη όσων επιδεικνύουν συνέπεια». Με αυτόν τον τρόπο επιπλέον η διοίκηση του πανεπιστημίου Κρήτης στοχεύει στο να αποσπάσει το πανεπιστήμιο μια θετική αξιολόγηση από το υπουργείο Παιδείας ώστε να λάβει μεγαλύτερη δημόσια χρηματοδότηση - "επιδότηση" από άλλα ΑΕΙ.

Με τις παραπάνω αλλαγές, τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια που κατά κανόνα πρέπει να παίζουν τον μοναδικό ή βασικό ρόλο για τους δικαιούχους φοιτητικής εστίας, γίνονται δευτερεύοντα ή και πλήρως αδιάφορα. Αντίθετα  προωθείται το νεοφιλελεύθερο δόγμα της «αριστείας», που σημαίνει πως όσοι επιτυγχάνουν ακαδημαϊκά πρέπει να έχουν και περισσότερα δικαιώματα στην εκπαίδευση που θα στερηθούν από αυτούς με χαμηλά εισοδήματα και σοβαρά οικογενειακά προβλήματα. Που είναι οι ίσες ευκαιρίες όταν με αυτή την απόφαση, φοιτητές που παρά αυτά τα εμπόδια μπόρεσαν να περάσουν το «ταξικό κόσκινο» της ΕΒΕ θα πεταχτούν εκτός εστίας, οδηγώντας τους εκτός εκπαίδευσης ή αναγκάζοντας τους να εργάζονται ως φοιτητές; Ήδη ένα μεγάλο μέρος όσων στεγάζονται στις εστίες βρίσκονται σε αυτή τη μοίρα, με αποτέλεσμα να αποχαιρετούν κάθε προοπτική για αριστείες και διακρίσεις.

Είναι δεδομένο πως αυτός ο Στρατηγικός Σχεδιασμός βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές του Υπουργείου Παιδείας που συμπεριλαμβάνονται στο νέο νόμο – έκτρωμα της Κεραμέως αλλά και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για πλήρη ιδιωτικοποίηση των εστιών. Δεν είναι τυχαία η συγκυρία στην οποία πάρθηκε η εν λόγω απόφαση, όταν δηλαδή ανακοινώνεται ότι για Κρήτη, Θεσσαλία και Θράκη έχει ξεκινήσει η διαδικασία ανέγερσης εστιών μέσω ΣΔΙΤ. Σε αυτές οι φοιτητές θα επιλέγονται με το αντιδραστικό Ενιαίο Πλαίσιο Κριτηρίων όπως: α) καλή διαγωγή, β) επίδοση σπουδών και αριστεία, γ) όρια φοίτησης ν+2 και φυσικά θα πάψουν να είναι δωρεάν. Η Φοιτητική Μέριμνα, έτσι, από θεσμός που επιτρέπει στους φτωχούς και τους ευάλωτους να σπουδάζουν γίνεται ένα σύστημα επιβράβευσης της αριστείας και γενικά της «άριστης» τσέπης.

Ειδικά σήμερα, που τόσο στην πόλη των Χανίων όσο και πανελλαδικά, τα ενοίκια έχουν φτάσει στα ύψη και η πλειοψηφία των εργατικών – λαϊκών οικογενειών έρχονται αντιμέτωποι με την ακρίβεια, την ανεργία και την φτώχεια, πρώτη έγνοια κάθε ακαδημαϊκού ιδρύματος θα πρέπει να είναι η στήριξή τους με δωρεάν στέγαση, σίτιση και ενισχυτικά επιδόματα. Κοστίζει όμως πολύ λιγότερο στους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων να διαθέτουν τα δωμάτια των φτωχών στους άριστους για να «προωθήσουν την ακαδημαϊκότητα», παρά να υποστηρίξουν πραγματικά όσους αποκλείονται από το δικαίωμα στη μόρφωση λόγω ταξικών εμποδίων.

Είναι ξεκάθαρο πως το Πανεπιστήμιο ΑΕ που οραματίζονται οι «άριστοι» της ΝΔ, δεν θα έχει χώρο για τους φτωχούς και η τριτοβάθμια εκπαίδευση θα είναι πλέον για λίγους και εκλεκτούς. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να επιτίθεται με μανία σε όλα τα κοινωνικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις. Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση και Εργατικά Δικαιώματα, απαξιώνονται και χτυπιούνται όλο και περισσότερο, για να μπορεί την ίδια στιγμή ταΐζουν με την σέσουλα πλούσιους, ελίτ, στρατό και αστυνομία.

Δεν θα αφήσουμε την Δημόσια-Δωρεάν Εκπαίδευση έρμαιο στα χέρια τους. Μόνος τρόπος για να εμποδίσουμε την κατάργηση και ξεπούλημα της Φοιτητικής Μέριμνας, την εφαρμογή του νόμου Πλαίσιο και κάθε άλλου αντεκπαιδευτικού νομοσχεδίου είναι η μαχητική ανασυγκρότηση των συλλόγων μας. Μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, Συντονιστικά και αξιοποιώντας τα πιο μαχητικά μέσα πάλης, να διώξουμε την λαομίσητη κυβέρνηση Μητσοτάκη και τις άθλιες νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους.

  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ – ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ
  • ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΕΚΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
  • ΚΑΤΩ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ