Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Ανταπόκριση από συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν από 30/10 – μέχρι 3/11

 

 

Στον σύλλογο Εστιακών:

Την Τρίτη 31/11/23 πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με 51 μέλη παρόντα, όπου και υπερψηφίστηκε το Πλαίσιο του Ενωτικού Ψηφοδελτίου.

Η ψηφοφορία από το σώμα της συνέλευσης διαμορφώθηκε ως εξής:

Ενωτικό Ψηφοδέλτιο: 45 ψήφοι

ΠΚΣ: 5 ψήφοι

Λευκό: 1 ψήφος


Στον σύλλογο του ΠΤΝ:

Την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνέλευση στον Φοιτητικό Σύλλογο του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Ιωαννίνων με 46 άτομα, όπου υπερψηφίστηκε το πλαίσιο της Σοσιαλιστικής Σπουδαστικής Πάλης.

Η ψηφοφορία διαμορφώθηκε ως εξής:

Πλαίσιο ΣΣΠ: 34 ψήφοι

Πλαίσιο ΠΚΣ: 5 ψήφοι

Λευκά: 7 ψήφοι


Ακολουθούν οι δράσεις που αποφασίστηκαν από τις συνελεύσεις:

·        Διαδήλωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό την Πέμπτη 2/11/23 στις 18:00 στην Περιφέρεια Ιωαννίνων.

·        Αποκλεισμός της κεντρικής πύλης του Πανεπιστημίου την Πέμπτη 9/11/23 στις 10:00.

·        Κατάληψη της Πρυτανείας και των Οικονομικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου, από Δευτέρα 13/11 έως Παρασκευή 17/11.

·        Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων την Πέμπτη 16/11 στις 17:00 στην κατειλημμένη Πρυτανεία, για την οργάνωση της διαδήλωσης του Πολυτεχνείου.

·        Διαδήλωση μνήμης και αγώνα για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Νοέμβρη του '73, την Παρασκευή 17/11 στις 18:00 επί της Λεωφόρου Δομπόλης.

Απαιτούμε:

  • Κατάργηση του νέου αντιδραστικού εσωτερικού κανονισμού.
  • Ανέγερση νέων εστιών-βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής.
  • Ούτε 1 ευρώ δίδακτρα για Μεταπτυχιακά.
  • Βελτίωση του φαγητού της Λέσχης.
  • Κανένας νέος εκτός εκπαίδευσης. Όχι στον ταξικό εξοπλισμό.
  • Κάτω τα χέρια από το Άρθρο 16.
  • Κάτω η εγκληματική κυβέρνηση Μητσοτάκη.
  • Νίκη στον αγώνα των Παλαιστινίων. Κάτω το Σιωνιστικό κράτος-δολοφόνος του Ισραήλ. Έξω οι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. Να κλείσουν οι βάσεις. Έξω από την αντιδραστική ΕΕ.

Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε μία από τις πιο επικίνδυνες περιόδους της ιστορίας της: οι ανταγωνισμοί μεταξύ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Κίνας-Ρωσίας έχουν ως αποτέλεσμα το άνοιγμα επικίνδυνων πολεμικών μετώπων σε ολόκληρο τον κόσμο (Ουκρανία, Κόσσοβο, κ.λπ.). Αυτήν την στιγμή, επιχειρείται μια γενοκτονία από το Ισραήλ –συνεπικουρούμενο από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό- σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού. Χιλιάδες παλαιστίνιοι έχουν δολοφονηθεί από τους διαρκείς βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών, νοσοκομείων, καταυλισμών, ασθενοφόρων, ακόμη και σχολείων, με τους μισούς νεκρούς να είναι παιδιά κάτω των 15. Η εγκληματική πολιτική πρόσδεσης στο άρμα του Αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, που ακολουθεί σύσσωμο το επίσημο αστικό πολιτικό σκηνικό, μας εμπλέκει άμεσα στην γενοκτονία του συντελείται στην Γάζα από το κράτος τρομοκράτη των σιωνιστών και φέρνει όλο και πιο κοντά τον κίνδυνο του πολέμου στην περιοχή μας.

Κυβέρνηση και αστική ελίτ έχουν κηρύξει τον πόλεμο σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Εργαζόμενοι, νέοι και φτωχά λαϊκά στρώματα, γονατισμένοι από το βάρος της σφοδρής οικονομικής κρίσης και της εξοντωτικής ακρίβειας, έχουν να αντιμετωπίσουν την κατάφορη καταστρατήγηση κάθε εργατικού, κοινωνικού και δημοκρατικού δικαιώματός τους. Η εγκληματική κυβέρνηση Μητσοτάκη, στο βωμό του κέρδους θυσιάζει τις κοινωνικές μας ανάγκες, ιδιωτικοποιεί την εκπαίδευση, την υγεία και καθετί δημόσιο και δωρεάν, διαλύει τα δικαιώματά μας, μας καίει, μας πνίγει και μας δολοφονεί.

Η χρόνια και ευθεία επίθεση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έχει φέρει τα πανεπιστήμια σε διαλυτική κατάσταση. Με μοναδικό στόχο την πλήρη εμπορευματοποίηση της παιδείας, εφαρμόζουν εγκληματικά μέτρα όπως τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, την μείωση της χρηματοδότησης, τις νεοφιλελεύθερες αξιολογήσεις. Με μέτρα όπως ο κόφτης της ΕΒΕ, το ν+2, η διάλυση της φοιτητικής μέριμνας και οι ιδιωτικοποιήσεις των φοιτητικών εστιών μέσω ΣΔΙΤ, επιβάλλουν έναν ακραίο ταξικό αποκλεισμό. Θέλουν να μετατρέψουν τα πανεπιστήμια σε ένα σουπερμάρκετ όπου η γνώση θα πουλιέται σαν ακριβό εμπόρευμα, προσιτό μόνο σε αυτούς που μπορούν να χώσουν το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Η αποφασιστικότητα και η επιμονή της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της εγκληματικής κυβέρνησης της ΝΔ στην εφαρμογή των σχεδίων τους για κατάργηση του δωρεάν και δημόσιου Πανεπιστημίου, δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από την κλιμάκωση του αγώνα μας. Χρειάζεται ένας πανελλαδικός αγώνας διαρκείας απέναντι στην επίθεση που δέχεται το δωρεάν πανεπιστήμιο και η φοιτητική μέριμνα για να μπορέσουμε να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους. Ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου, προχωράμε στην αντεπίθεση απέναντι στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει κυβέρνηση-διοίκηση. Προχωράμε σε πιο μαχητικά μέσα πάλης και μαζικοποίηση του αγώνα με στόχο να δώσουμε μια ξεκάθαρη απάντηση σε αυτούς που θέλουν να αποφασίζουν για την δικιά μας ζωή χωρίς εμάς. Κυβέρνηση και αστικές ελίτ επιχειρούν να θάψουν το Πολυτεχνείο και τις κατακτήσεις που αυτό κέρδισε μαζί με τους αγώνες της Μεταπολίτευσης. Δεν θα το επιτρέψουμε. Το αναφαίρετο δικαίωμα όλων στην Δημόσια Δωρεάν Παιδεία, όπως και όλες οι κατακτήσεις και δικαιώματα που προσπαθούν να μας πάρουν πίσω, μπορούν να επιβιώσουν μόνο μέσα από τους δικούς μας αγώνες.

Έχοντας ως βασικούς άξονες την ενότητα και την αυτό-οργάνωση, καλούμε σε αυτόν τον αγώνα διαρκείας όλους τους ΦΣ που θα πάρουν μαχητικές αποφάσεις από τις Γενικές Συνελεύσεις τους και κάθε φοιτητή που θέλει να παλέψει απέναντι στο μαύρο μέλλον που μας ετοιμάζει ο Μητσοτάκης. Να κάνουμε το πρώτο βήμα για έναν πανελλαδικό αγώνα που θα διώξει όλους αυτούς που μας προσφέρουν απλόχερα μόνο δίδακτρα, ιδιωτικοποιήσεις, εξώσεις από εστίες, καταστολή, φτώχεια, καταστροφές και πόλεμο. Με την σημαία της εξέγερσης του Νοέμβρη του '73 να ετοιμάσουμε τα «Πολυτεχνεία» της δικής μας γενιάς, για να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας.