Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

50 χρόνια από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου: Όλοι/ες στις αντιιμπεριαλιστικές - αντικυβερνητικές Διαδηλώσεις


Αθήνα: 14:30, Πλ. Κλαυθμώνος

Θεσσαλονίκη: 17:30, Πολυτεχνείο ΑΠΘ

Ιωάννινα: 18.00, Δόμπολη

Πάτρα: 18:00, Παράρτημα Πολυτεχνείου


50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ, ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ.  ΜΕ ΦΑΡΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ’73 ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΦΤΩΧΕΙΑ, ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ, ΠΌΛΕΜΟ.

    Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου, όπου νέοι, φοιτητές και εργαζόμενοι πάλεψαν για να ανατρέψουν την Χούντα των Συνταγματαρχών που εγκαθιδρύθηκε το 1967 ως συνέχεια του μετεμφυλιακού κράτους. Η δικτατορία είχε ως στόχο την διατήρηση της άγριας εκμετάλλευσης των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, το τσάκισμα του εργατικού κινήματος, αλλά και την προστασία των συμφερόντων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στην περιοχή. Μέσα στην 7ετία, η Χούντα θα καταστρατηγήσει κάθε εργατικό, πολιτικό και δημοκρατικό δικαίωμα, με στόχο την κερδοφορία του ελληνικού καπιταλισμού και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ιμπεριαλιστών. Η μεγαλειώδης Εξέγερση του Πολυτεχνείου θα ανακόψει αυτή την πορεία, αλλάζοντας τους συσχετισμούς δύναμης υπέρ των εργαζομένων. Θα οδηγήσει το χουντικό καθεστώς σε μία βαθιά κρίση, που θα καταλήξει με την κατάρρευσή του ένα χρόνο αργότερα. Η Εξέγερση και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, με την καθοριστική επέμβαση της άκρας και επαναστατικής αριστεράς, θα γεννήσουν μια γενιά αγωνιστών που θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο μετέπειτα στους αγώνες της Μεταπολίτευσης, όπου κατακτήθηκαν πολιτικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα, άλλαξε η φυσιογνωμία της ελληνικής κοινωνίας, η ζωή και το βιοτικό επίπεδο βελτιώθηκαν σημαντικά.

    Σήμερα, κυβέρνηση και αστικές ελίτ επιχειρούν να πάρουν το αίμα τους πίσω επιτιθέμενοι στην Εξέγερση του Πολυτεχνείου και στις κατακτήσεις του με τον πιο βίαιο και λυσσασμένο τρόπο. Ο Μητσοτάκης, κι ο λοιπός νεοφιλελεύθερος συρφετός εφαρμόζουν μια σειρά από εγκληματικά μέτρα, νόμους και διατάξεις που διαλύουν κάθε είδους δικαίωμα: καταργούν την 8ωρη 5ήμερη εργασία, την κοινωνική ασφάλιση, ιδιωτικοποιούν την υγεία και την παιδεία, ξεπουλάνε καθετί δημόσιο σε ιδιώτες με ολέθρια αποτελέσματα. Οι ελίτ, οι πλούσιοι και το πολιτικό τους προσωπικό στοχεύουν αποκλειστικά στην κερδοσκοπία, τον παρασιτισμό και την αρπαγή του δημόσιου πλούτου, αδιαφορώντας για την καταστροφή, τον ανορθολογισμό και τον θάνατο που σπέρνουν στο διάβα τους (Τέμπη, πανδημία, ιδιωτικοποίηση της υγείας κ.ά.). Απαραίτητο συμπλήρωμα αποτελεί ένα σκληρό Κράτος Έκτακτης Ανάγκης με πυλώνα τα ΜΑΤ, τα δικαστήρια, τις παρακολουθήσεις που καταστέλλει, συλλαμβάνει, καταδικάζει όποιον σηκώνει κεφάλι και αντιδράει απέναντι σε αυτή την εφιαλτική πραγματικότητα που δημιουργούν. Σκοπός τους είναι να απαγορεύσουν τις διαδηλώσεις και να σωπάσουν κάθε φωνή αντίστασης απέναντι στα εγκλήματα που διαπράττει η κυβέρνηση καθημερινά.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΜΑΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ 

    Οι αλλεπάλληλοι νόμοι Κεραμέως και τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της ΝΔ και των λοιπών μνημονιακών έχουν φέρει τα πανεπιστήμια σε διαλυτική κατάσταση. Με την επανεκλογή της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εντείνει την επίθεση στην εκπαίδευση. Ο ταξικός αποκλεισμός γιγαντώνεται με την ΕΒΕ, τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, το αυξανόμενο κόστος σπουδών. Υποβαθμίζουν διαρκώς τα πτυχία. Τα δικαιώματα που περιλαμβάνουν αποσπώνται και γίνονται εμπορεύματα. Επιτίθενται με λύσσα στην φοιτητική μέριμνα με εξώσεις των πιο φτωχών φοιτητών, απαξίωση των υποδομών, επιβολή αντιτίμων σε λέσχες και εστίες. Κάνουν ότι μπορούν για να παρακάμψουν το άρθρο 16 και να δημιουργήσουν μια αγορά της εκπαίδευσης: Ιδιωτικοποιούν τη περιουσία και τις λειτουργίες των πανεπιστημίων, εφαρμόζουν την εγκληματική πολιτική των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), χαρίζοντας τις εστίες σε ιδιώτες οι οποίοι θα τις λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, εξισώνουν τα πτυχία ΑΕΙ-κολεγίων, προωθούν την ίδρυση παραρτημάτων κολεγίων του εξωτερικού. Μέσα και γύρω από τα πανεπιστήμια-σχολεία στήνεται μια αγορά με φροντιστήρια, κολέγια, κέντρα πιστοποιήσεων/προετοιμασίας για εξετάσεις ΑΣΕΠ.

    Για να εφαρμόσουν όλα τα παραπάνω ανενόχλητοι, επιχειρούν και ένα ιστορικό χτύπημα στον συνδικαλισμό και τους αγώνες των φοιτητών. Αυταρχικοποιούν τον ποινικό κώδικα εντός των πανεπιστημίων (πειθαρχικά φοιτητών, ποινές, κ.λπ.). Προσπαθούν να καταργήσουν το άσυλο με συνεχείς εισβολές της αστυνομίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, καταστολή των κινητοποιήσεων, διώξεις φοιτητών. Επιχειρούν να υποβαθμίσουν τους Φοιτητικούς Συλλόγους με την εκλογή «εκπροσώπων» με ενιαίο ψηφοδέλτιο, που καμία σχέση δεν έχουν με τους αγώνες των φοιτητών, με την πολιτική ζύμωση, με την μαχητική υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.


ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΑΙ Η ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΘΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

    Η επέτειος των 50 χρόνων από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου βρίσκει την ανθρωπότητα σε μία από τις πιο επικίνδυνες ιστορικά περιόδους της: Αυτήν την στιγμή, επιχειρείται μια γενοκτονία από τους φασίστες του Ισραήλ –συνεπικουρούμενο από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό- σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού. Χιλιάδες παλαιστίνιοι έχουν δολοφονηθεί από τους διαρκείς βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών, νοσοκομείων, καταυλισμών, ασθενοφόρων, ακόμη και σχολείων, με τους μισούς νεκρούς να είναι παιδιά κάτω των 15. Παράλληλα, οι ανταγωνισμοί μεταξύ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Κίνας-Ρωσίας έχουν σαν αποτέλεσμα το άνοιγμα επικίνδυνων πολεμικών μετώπων σε ολόκληρο τον κόσμο (Ουκρανία, Κόσσοβο, κ.λπ.).

    Ο αγώνας των Παλαιστινίων αφορά άμεσα τους Έλληνες εργαζόμενους και νέους, τόσο σήμερα όσο και ιστορικά. Ένας από τους λόγους που επιβλήθηκε η Χούντα ήταν η επιδίωξη των αμερικανών ιμπεριαλιστών να μετατρέψουν την Ελλάδα σε ένα φρούριο απέναντι στη Μέση Ανατολή, ένα ορμητήριο για να διεξάγουν τους καταστροφικούς πολέμους τους. Σήμερα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μαζί με την «αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, σαν πιστά σκυλιά του ΝΑΤΟ, υποστηρίζουν και συμμετέχουν στους πολέμους και τις επεμβάσεις των αμερικανών, βάφοντας τα χέρια τους με αίμα και σφίγγοντας τον ελληνικό λαό όλο και πιο σφιχτά στην μέγγενη ενός γενικευμένου πολέμου.

    Κάθε χτύπημα του Παλαιστινιακού λαού απέναντι σε Ισραήλ-ΗΠΑ, είναι χτύπημα ενάντια στην φιλοπόλεμη κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι νίκη των εργαζόμενων και της νεολαίας στην χώρα μας και εντέλει είναι ένα χτύπημα στο ΝΑΤΟ και τους σιωνιστές δολοφόνους, μια μεγάλη ανάσα για την παλαιστινιακή Ιντιφάντα.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ, ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΈΠΕΙΑ ΜΑΣ

    Βασικό δίδαγμα του Πολυτεχνείου που παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ, είναι πως υπάρχει εναλλακτική κόντρα στην υποβάθμιση, την καταστροφή, τις δολοφονικές πολιτικές τους, την σήψη που σπέρνουν στην κοινωνία. Η εναλλακτική αυτή βρίσκεται στους αγώνες μας και στην οργάνωση μας σε κάθε χώρο δουλειάς, σχολεία και σχολές. Η χούντα με κοινοβουλευτικό μανδύα που έχουν στήσει δεν πέφτει με ευχολόγια και στη Βουλή, με «εύκολες λύσεις», πέφτει με αγώνες, εξεγέρσεις και επαναστάσεις. Ακολουθώντας τον δρόμο που χάραξαν οι εργάτες, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και οι φοιτητές στο Πολυτεχνείο και την Μεταπολίτευση, ήρθε η ώρα να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας. Να απαντήσουμε στην ρεβάνς που επιχειρούν κυβέρνηση και μνημονιακοί, στην κατάργηση των δικαιωμάτων μας, στην υποβάθμιση της ζωής μας. Να απαντήσουμε με αγώνες διαρκείας, με μαζικές συνελεύσεις, διαδηλώσεις, καταλήψεις. Να διδαχθούμε από το Πολυτεχνείο, με κύριο άξονα την ενωτική πολιτική, που μπορεί να έρθει μόνο με εργαλεία όπως οι επιτροπές, τα συντονιστικά και με την αυτοοργάνωση. Να απαντήσουμε με τα δικά μας Πολυτεχνεία, με νέες εξεγέρσεις που θα ρίξουν αυτή την επικίνδυνη και δολοφονική κυβέρνηση.


·       ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙΕΙ, ΜΑΣ ΠΝΙΓΕΙ, ΜΑΣ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ - ΚΑΤΩ Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ

·       ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ: ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

·       ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16 – ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

·       ΝΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ – ΚΑΤΩ ΤΟ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΟ ΙΣΡΑΗΛ. ΕΞΩ ΑΠΟ ΝΑΤΟ-ΕΕ – ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ. ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

·       ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΠΑΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΜΑΤ-ΔΙΑΣ-ΟΠΚΕ. ΝΑ ΠΑΥΣΟΥΝ ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ