Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανακοίνωση για την αστυνομική εκκένωση της πρυτανείας του ΕΚΠΑ



Κάτω τα χέρια από το άσυλο
Να ξηλώσουμε το κράτος έκτακτης ανάγκης
Τα ξημερώματα της Παρασκευής 17/4 η αστυνομία εισέβαλε και εκκένωσε την κατειλημμένη από ομάδα αναρχικών/αντιεξουσιαστών πρυτανεία του Ε.Κ.Π.Α., η οποία τις προηγούμενες ημέρες βρισκόταν υπό ασφυκτική περικύκλωση. Το αποτέλεσμα ήταν να συλληφθούν κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών συνολικά 49 άτομα, μεταξύ των οποίων 14 που ήταν μέσα στο κτήριο, όταν έγινε η επιχείρηση εκκένωσης.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υποκλινόμενη στις πιέσεις των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ- Ποτάμι, των λυσσασμένων ακροδεξιών Μ.Μ.Ε.,
των μνημονιακών-ερπετών που τυχαίνει να είναι καθηγητές πανεπιστημίου, προχώρησε στην καταπάτηση του ασύλου. Ακόμα και οι μνημονιακές συγκυβερνήσεις, πρωταθλήτριες στην καταστολή ελάχιστες φορές είχαν πραγματοποιήσει τέτοιας έκτασης επιχείρηση μέσα στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Η συγκυβέρνηση, όχι μόνο υποχωρεί μπροστά στα ουρλιαχτά των μνημονιακών δυνάμεων, κάνοντας πράξη τις υποδείξεις των Mega, ΣΚΑΪ και λοιπών, αλλά υιοθετεί μέρος από την νεοφιλελεύθερη και οργουελική τους γλωσσά. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Πανούσης αναρωτιέται "Πως μπορεί να λέει κάποιος ότι παραβιάστηκε το άσυλο;". Ο υπουργός παιδείας Μπαλτάς δήλωσε ότι η κατάληψη «συνιστούσε κατάλυση του ασύλου».  Στην εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, Αυγή μπορεί κανείς να βρει εκφράσεις, όπως «οι πανεπιστημιακοί χώροι είναι ξέφραγο αμπέλι για κάθε ιδεοληπτικό, διεστραμμένο» κ.α..
Αυτές οι δηλώσεις δεν είναι τυχαίες. Έρχονται να συνταιριάξουν με το προσχέδιο του Πολυνομοσχεδίου για την εκπαίδευση, όπου το άσυλο επανέρχεται με νεφελώδη και πολλαπλής ερμηνείας φράση: «Το ακαδημαϊκό άσυλο αναγνωρίζεται για την κατοχύρωση των ακαδημαϊκών ελευθεριών, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, την προστασία του δικαιώματος στη γνώση, τη μάθηση και την εργασία, έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει». Παράλληλα παραμένουν οι διατυπώσεις του νόμου Διαμαντοπούλου ότι σε αξιόποινες πράξεις εντός των ΑΕΙ και ΤΕΙ εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία.
Για το φοιτητικό και εργατικό κίνημα το άσυλο δεν είναι μία λέξη στα χαρτιά, μία φράση ηθικού και μουσειακού χαρακτήρα. Συμπυκνώνει την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τους φοιτητικούς και εργατικούς αγώνες της μεταπολίτευσης και φυσικά τους πρόσφατους αγώνες του φοιτητικού κινήματος ενάντια στη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης. Είναι άσυλο αγώνων των εργαζόμενων, των ιδεών του εργατικού κινήματος και των επαναστατικών ιδεών. Ακόμα είναι άσυλο για τους φοιτητικούς αγώνες που μέλλονται να έρθουν, για να αποτρέψουμε την πλήρη κατάρρευση των ΑΕΙ και ΤΕΙ για να παραμείνει η εκπαίδευση δημόσιο και δωρεάν κοινωνικό αγαθό.
Όσον αφορά τα ΑΕΙ–ΤΕΙ , το «μείζον θέμα» δεν είναι οι καταλήψεις τέτοιου τύπου και οι ασυνάρτητες κινήσεις ατόμων και ομάδων, ακόμα και με δίκαια αιτήματα, που σε ορισμένες περιπτώσεις ευτελίζουν την έννοια της κατάληψης. Είναι η μνημονιακή κληρονομιά και η χρόνια υποχρηματοδότηση που έχει φέρει τα ΑΕΙ και ΤΕΙ στα όρια της κατάρρευσης. Αν η συγκυβέρνηση ψάχνει να βρει ενόχους για τη σημερινή κατάσταση να απευθυνθεί στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στους μεγαλοκαθηγητές και πρυτάνεις που εφάρμοζαν τις καταστροφικές πολιτικές που θα συνεχιστούν όσο αποπληρώνει τις δόσεις προς τους δανειστές. Ας αναλογιστούν, πόσες καθαρίστριες θα είχαν προσληφθεί, αν δεν είχαν πληρωθεί οι δόσεις εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ. Πόσα εργαστήρια ΤΕΙ και ΑΕΙ θα έχουν υλικά, πόσες σχολές θα μείνουν ανοιχτές, πόσες εστίες θα φτιαχτούν, εάν δεν αποπληρωθούν οι επόμενες δόσεις αρκετών δις ευρώ σε ΔΝΤ και ΕΕ.
ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ