Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΕΡΝΕΣΤ ΜΑΝΤΕΛ


Στις 20/7/1995, πριν από 20 χρόνια έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών ο Ερνέστ Μαντέλ, ένας από τους σημαντικότερους μαρξιστές θεωρητικούς μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο και ηγέτης της τροτσκιστικής 4ης Διεθνούς.

Με αφορμή αυτή την επέτειο, η Ο.Κ.Δ.Ε. πραγματοποιεί κύκλο Πολιτικών Εκδηλώσεων σε πόλεις της Ελλάδας, με θέμα:

«Ερνέστ Μαντέλ: Η ζωή και το έργο του. Η συμβολή του στην Μαρξιστική Οικονομία, σε θέματα Επαναστατικής Στρατηγικής και Τακτικής και στην οικοδόμηση της 4ης Διεθνούς»

Ιωάννινα: Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, ώρα 14:00, Μαθηματικό αίθουσα 001

Θεσσαλονίκη: Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, ώρα 19:00 στην Ε.Δ.Ο.Θ. (προξένου Κορομηλά 51)

Αλεξανδρούπολη: Παρασκεύη 23 Οκτωβρίου, ώρα 19:00 στο Αναγνωστήριο του ΔΠΘ 

Αθήνα: Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, ώρα 18:30 στη Νομική, αίθουσα 13, 7ος όροφος (είσοδος από Μασσαλίας)


Ακολουθεί Δελτίο Τύπου



 τηλ.- fax: 2310 237 938
   e-mail: thessaloniki@okde.gr
   www.okde.gr                                                                                                                                                                                                                                                                                17/10/2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 20/7/1995, πριν από 20 χρόνια περίπου, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών ο Ερνέστ Μαντέλ, ένας από τους σημαντικότερους μαρξιστές θεωρητικούς μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ηγέτης της τροτσκιστικής 4ης Διεθνούς. Με αφορμή αυτή την επέτειο, η Ο.Κ.Δ.Ε. πραγματοποιεί κύκλο Πολιτικών Εκδηλώσεων σε πόλεις της Ελλάδας, με θέμα: «Ερνέστ Μαντέλ: Η ζωή και το έργο του. Η συμβολή του στην Μαρξιστική Οικονομία, σε θέματα Επαναστατικής Στρατηγικής και Τακτικής και στην οικοδόμηση της 4ης Διεθνούς».

Λίγα Λόγια για τη Ζωή και το Έργο του Ερνέστ Μαντέλ
Ο Ερνέστ Μαντέλ μεγάλωσε σε οικογένεια επαναστατών μαρξιστών εργατών και από τα 15 του εντάχθηκε στην οργανωμένη ταξική πάλη. Το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου τον βρήκε έγκλειστο σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, μετά από αλλεπάλληλες συλλήψεις και αποδράσεις από τις ναζιστικές αρχές κατοχής. Μεταπολεμικά ηγήθηκε του βελγικού τμήματος της 4ης Διεθνούς και σύντομα αναδείχθηκε στην ηγεσία της. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα κινήματα υπεράσπισης της αντιαποικιακής επανάστασης της Αλγερίας, του Βιετνάμ, της Κούβας, κ.α. Το 1963-64 δέχθηκε πρόσκληση από τον Τσε Γκεβάρα για να συμβάλλει στην οικοδόμηση του νεαρού κουβανέζικου εργατικού κράτους και της οικονομίας του, που οδήγησε σε στενή φιλία. Έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην γενική απεργία που συγκλόνισε το Βέλγιο το 1960-61, το 1968 τον βρήκε στα φλεγόμενα οδοφράγματα του Παρισιού. Το επαναστατικό κύμα του 1965-75, για το οποίο η πολιτική συμβολή του υπήρξε ανεκτίμητη, του χάρισε και πολλά «παράσημα» με συλλήψεις, διώξεις, απελάσεις και απαγορεύσεις εισόδου από τα κράτη του Βελγίου, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Δυτικής Γερμανίας, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Σουηδίας αλλά και της ΕΣΣΔ, της Κίνας, της Ανατολικής Γερμανίας κ.α. Προβλέποντας τις εξελίξεις του 1989-91, με την περεστρόικα και την πτώση της ΕΣΣΔ, έκανε έγκαιρες αναλύσεις για την εξέλιξη των αντιφάσεων των σταλινικών καθεστώτων. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του δεν σταμάτησε να γυρνά τον πλανήτη δίνοντας διαλέξεις για την υπεράσπιση του σοσιαλισμού αλλά και για την επικείμενη κρίση του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος.
Ένας Κορυφαίος Μαρξιστής Οικονομολόγος
Ο Ερνέστ Μαντέλ δίδασκε Πολιτική Οικονομία στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, ενώ τιμητικές διακρίσεις τού έγιναν από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και από τη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. Το 1962 ολοκλήρωσε την «Μαρξιστική Πραγματεία της Οικονομίας», όπου συμπληρώνει τις βασικές μαρξιστικές θέσεις με νέα ευρήματα των κοινωνικών επιστημών. Ακολούθησε η «Γέννηση των Οικονομικών Θεωριών του Κ. Μαρξ». Σ’ αυτά θα βασιστεί το κολοσσιαίο έργο του «Ύστερος Καπιταλισμός», που είναι μέχρι σήμερα η πληρέστερη μελέτη της εξέλιξης του μεταπολεμικού καπιταλισμού, του μακρού κύματος ανάπτυξης που ακολούθησε τον πόλεμο και του περάσματος στο μακρύ κύμα κάμψης.
Ένας Κορυφαίος Θεωρητικός του Επαναστατικού Μαρξισμού
Αν και τα οικονομικά έργα τού χάρισαν καθολική αναγνώριση, δεν άφησε κανέναν τομέα της επαναστατικής πολιτικής χωρίς να συμβάλλει στην ανάπτυξή του. Το θεωρητικό του έργο είναι τεράστιο σε όγκο (εξέδωσε πάνω από 2.000 άρθρα και 30 βιβλία σε διάφορες γλώσσες). Έγραψε για: τις μορφές κυριαρχίας της αστικής τάξης, τον φασισμό, την επαναστατική στρατηγική, την ιστορία, την φιλοσοφία, την αστική και εργατική γραφειοκρατία και πολλά ακόμα.
Ένα Πρότυπο Επαναστάτη
Ο Ερνέστ Μαντέλ άφησε μια τεράστια κληρονομιά, θεωρητική αλλά και πολιτική, πρακτική και ηθική, στην 4η Διεθνή, στο εργατικό και επαναστατικό κίνημα, σε κάθε αγωνιστή που αναζητά απαντήσεις στα γιγάντια προβλήματα της εποχής μας. Υπήρξε πρότυπο ακούραστης αφοσίωσης στην υπόθεση του σοσιαλισμού και λαμπρής αισιοδοξίας για το κομμουνιστικό μέλλον της ανθρωπότητας.

Η εκδήλωση στην Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί:
Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, ώρα 19:00, στην Ε.Δ.Ο.Θ. (προξένου Κορομηλά 51).
Ομιλητές:
Γιώργος Γιαννόπουλος (εκδότης περιοδικού ΕΝΕΚΕΝ)
Ηρακλής Χριστοφορίδης (εκδόσεις Εργατική Πάλη)
Σοφρώνης Παπαδόπουλος (στέλεχος της Ο.Κ.Δ.Ε.)